Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Uudistuksessa hyvät tavoitteet

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 26.4.2017 kello 8.00

Samaan aikaan, kun Kangasalle nousee uusi ammattioppilaitos, ammatillinen perusopetus ja aikuiskoulutus uudistuvat täysin ensi vuoden alussa.

Ammatillisen koulutuksen reformi on yksi hallituksen kärkihankkeista, joka on pitänyt Kangasallakin helmikuussa vierailleen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen kiireisenä.

Uudessa mallissa yksilö on kaiken keskiössä. Ammattiin opiskellaan joustavasti, ja kouluun voi hakeua myös kesken vuoden.

Jatkossa opiskelija voi itse vaikuttaa paljon siihen, mitä hän opiskelee. Erityisesti tämä palvelee aikuisopiskelijoita, jotka voivat keskittyä ainoastaan ammattitaidon täydentämiseen liittyviin opintoihin.

Yksi oleellinen asia on työpaikoilla tapahtuvan oppimisen merkittävä lisääminen. Oppisopimuksen rinnalle tulee ilman työsopimussuhdetta toteutettava koulutussopimusmalli.

Sinänsä koulutusuudistus on paikallaan. Ammatit uudistuvat yhteiskunnan muuttuessa, eikä kaikkia entisiä ammatteja ole enää edes olemassa.

Siitä huolimatta koulutusuudistuksen sisältö jättää kolkon olon.

Kuinka moni nuori on valmis kantamaan riittävästi vastuuta oman koulutuksensa järjestämisestä? Kuinka yritykset, joissa organisaatiot on vedetty piukille, kykenevät antamaan noin paljon aikaansa opiskelijoiden kouluttamiseen?

Uudistus palvelee varmasti reippaita ja elämässä hyvin kiinni olevia nuoria. Epävarmoilla ja elämänpolkuansa etsivillä on sen sijaan suuri vaara pudota kelkasta.

Onneksi Kangasalla on päätetty palkata aikuinen tukihenkilö auttamaan nuoria muun muassa työharjoittelupaikkojen löytämisessä.

Äkkiseltään kuulostaa siltä, että hänelle riittää kyllä töitä.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös