Uusi asuinalue Horro valmistuu vauhdilla – maaliskuisena lauantaina Suntinmäessä oli toimelias, mutta rauhallinen tunnelma

0
Ville Virtanen ja Esa Ristimäki istahtivat kahvitauolla. Ristimäki rakentaa hirsitaloa Horron asuinalueelle.

Horrontien alkupäässä keskeneräisestä autotalli- ja varastorakennuksesta kuuluu moottorisahan surina.

Eristevilla pöllyää, kun Pauli Tapia on työn touhussa. Tänään hän aikoo vielä vetää seinäeristeiden päälle muovit suojaamaan kosteudelta.

Tapian 4- ja 6-vuotiaat pojat istuvat Saabissa.

– Onneksi heillä on pädit, niin pysyvät tyytyväisinä. Vaimo lähti käyttämään koiraa eläinlääkärissä, Tapia kertoo vapaapäivän etenemisestä.

Kaupungilta ostetulla tontilla on vaaleansävyinen asuinrakennus. Siihen perheen on tarkoitus muuttaa kesän aikana ennen kuin esikoinen aloittaa ensimmäisen luokan Liuksialan koulussa.

– Alakerta valmistuu rakennusliikkeen toimesta, joten siitä ei ole stressiä. Autotallia ja talon yläkertaa rakennan omaan tahtiin.

Tapia on itseoppinut rakennusmies. Hänen mielestään rakentaminen ei ole rakettitiedettä.

– Hankalinta on huomioida, mitä pitää olla tehtynä missäkin työvaiheessa, Tapia toteaa.

Rakennusurakoitsija Lauri Rantanen kaartaa Audillaan Horrontieltä haarautuvalle Horronkujalle vaimonsa Hanna Rantasen kanssa. Pirkkalassa asuva pariskunta on tullut tarkastamaan, että viimeistelytöitä vaille valmiissa paritalon huoneistossa on kaikki kunnossa.

Talo voi saada ensimmäisen asukkaansa jo keväällä, sillä huoneiston käyttöönottokatselmusta on suunniteltu huhtikuun lopulle. Paritalon toinen huoneisto valmistuu noin kuukautta myöhemmin. Rantasen mukaan asunnon ostamisesta kiinnostuneita on. Hänen rakennustyötään urakoi Pirkanmaan Eliittitalot.

– Teemme viikonlopputarkastuksia ilkivallan varalta. Samalla tulimme katsomaan kylpyhuoneesta ideoita oman kotimme kylpyhuoneremonttia varten, pariskunta kertoo.

– Säppiin vain, Hanna Rantanen toteaa kierroksen päätteeksi.

Rantaset jatkavat kohti Tamperetta ja rautakauppoja.

Kun Horrontietä kävelee eteenpäin, ilmenee, että joissain taloissa asutaan jo. Eräässä ikkunassa tervehtivät koirat haukahduksin. Toisessa pihassa vauva heräilee vaunuissaan kitisten.

Asuinaluetta ympäröi harva puusto ja pohjois- ja koillispuolella aukeaa maisema pellolle. Naapurustossa on kuulemma nähty myös peuroja.

Aivan Horrontien päässä seisoo maalaamaton hirsitalon runko. Ikkuna-aukoista pilkistää talon tulevan omistajan ja rakentajan Esa Ristimäki.

Ristimäki ja rakennusapulaisena toimiva Ville Virtanen istuvat kuormalavan päällä ja hörppivät kahvia pahvimukeista. On vaikea arvioida, mihin huoneeseen on astunut sisälle. Lattia on soraa.

– Syömme aivan sopimattomasti kylpyhuoneessa, Ristimäki naureskelee.

Metallialan suunnitteluinsinöörinä työskentelevä Ristimäki rakentaa perheelleen kotia ”talkootyöllä vanhan ajan tyyliin”. Talkootyö ulottuu aina talon suunnitteluun saakka. Piirustukset on tehty yhteistyössä arkkitehtikaverin kanssa.

Toisinaan usko talon valmistumisesta on ollut koetuksella, sillä etenkin perustusten valaminen oli hidasta.

– Kerran meillä meni isäni kanssa työmaalla aamuviiteen ja vaimokin alkoi jo ihmetellä, että missäs sitä on oltu.

Kaksikon kahvitauko on ohi, ja on aika jatkaa rakennustelineiden purkamista. Siihen tarvitaan Ristimäen mukaan vähintään kolme kättä.

Lauri Rantasen urakoima paritaloasunto on viimeistelytöitä vaille valmis. Mukana tarkastuskäynnillä oli Hanna Rantanen.
Pauli Tapialle ei ole tullut suurempia yllätyksiä vastaan rakentaessa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.