Koti Uutiset Uusia säästötoimia on odotettavissa

  Uusia säästötoimia on odotettavissa

  0

  Kangasalan kunnassa laaditaan parhaillaan talousarviota. Työ etenee siten, että ensi maanantaina kunnanjohtaja antaa oman esityksensä kunnanhallitukselle, joka on varautunut käsittelemään asiaa kahtena iltana.

  Kunnanvaltuusto kokoontuu päättämään talousarviosta 17. marraskuuta.

  Kunnanjohtaja Oskari Auvinen ei sano vielä, mitä konkreettisia säästötoimia hän aikoo kunnanhallitukselle esittää. Sen hän kuitenkin sanoo painokkaasti, että esitys sisältää uusia ehdotuksia.

  – Olemme siinä tilanteessa, että muita vaihtoehtoja ei ole. Jos kunnan kulut jatkavat kasvua tällä tahdilla, täytämme muutamassa vuodessa kriisikunnan tunnusmerkit ja itsenäisyytemme on vaarassa, hän sanoo.

  Kangasalan kunnan menot ovat vuositasolla noin 185 miljoonaa euroa. Auvisen mukaan nykyisen kustannuskehityksen vauhdilla vastaava luku on 300 miljoonaa vuonna 2020.

  Jos tällä tiellä jatketaan, kulut kasvavat noin kahdeksan prosenttia vuodessa. Säästötoimilla kulukehitys pyritään painamaan kahden prosentin tuntumaan. Sekään ei Auvisen mukaan pysäytä kunnan velkamäärän kasvua.

  – Käytännön toimia ovat palvelutason lasku ja säästöjen hakeminen palveluverkosta. Lisäksi kunta hakee pysyviä säästöjä henkilöstöä vähentämällä.

  Ei irtisanomisia

  Kuntaliitoksesta Kuhmalahden kanssa Kangasalla on vielä irtisanomissuojaa jäljellä. Kunta ei siis lähde irtisanomismenettelyyn, mutta virkoja ei automaattisesti täytetä, kun väkeä jää eläkkeelle tai siirtyy toisaalle töihin.

  Kunnan menoista 30 prosenttia kohdentuu sivistystoimeen, 11 liiketoimintayksikkö Oksaan ja 29 sosiaali- ja terveyspuolelle. Muiden sektoreiden osuus on näihin nähden pieni.

  – On selvää, että säästötoimet kohdistuvat juuri näille suurille sektoreille ja sitä kautta kunnallisiin peruspalveluihin.

  Tilanne on Auvisen mukaan pahempi kuin esimerkiksi 90-luvun lamatilanteessa, jonka alla oli pitkä nousukausi. Nyt sellaista ei ole; taantumaa on jatkunut jo vuosia.

  – Oman pulmansa tähän tuo myös se, että kunnan omaisuus, kuten tontit, eivät käy kaupaksi.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän