Uusiksi ja lähtöruudun kautta

0

Perustuslakivaliokunta antoi torstaina tylyt terveiset sote-lakiesityksestä. Esityksen hallinto- ja rahoitusmalli on pantava molemmat uusiksi, koska tasapuolisuus ja kansanvaltaisuus eivät niissä toteudu – eivät liioin niiden valmistelussa.
Sama asia, jota Kangasala ja monet muut kunnat ovat valmistelusta vastaaville tolkuttaneet.

Mitä teki sote-lain valmistelua johtanut, parlamentaarisesti valittu ohjausryhmä lausunnon kuultuaan? Se sanoi vetäjänsä ministeri Susanna Huovisen suulla, että perustuslakivaliokunnan kriittinen kanta oli kyllä arvattavissa.
Siitä huolimatta ohjausryhmä ajoi tätä erityisesti suurten kaupunkien kehyskuntia murjovaa malliaan kuin käärmettä pyssyyn.
Ohjausryhmä tiesi valmistelevansa lakia tavalla, joka on ristiriidassa perustuslain kanssa. Silti se jatkoi härkäpäisesti linjallaan eikä luopunut tavoitteestaan, vaan päätti koittaa kepillä jäätä eli perustuslakivaliokunnan laintunnon venyvyyttä.
Huonosti kävi. Valiokunnan päätös valmistelun puutteista ja lopputuleman kestämättömyydestä oli yksimielinen.

Entä miten valiokunnan lausuntoon reagoi ohjausryhmän asettanut maan hallitus?
Se ei tyytynyt tappioonsa, vaan ilmoitti patistavansa lain valmistelijat uuteen rynnäkköön, jotta sote saadaan eduskunnan käsittelyyn vielä ennen vaalikauden päättymistä.
Valiokunta oli arvioinut, että uuden lakiesityksen valmistelu on tässä aikataulussa äärimmäisen vaikeaa. Arvio ohitettiin.

Hallitus uskoo kuitenkin taikovansa uuden sote-mallin tuosta vain sormiaan napsauttamalla, vaikka asiassa ollaan taas lähtöruudussa.
Jos lakiesitys runnotaan kasaan määräaikaan eli 14.3. mennessä, se on tehtävä valmistelua oikomalla.
Se merkitsee perustuslakivaliokunnan kantojen ja demokratian pelisääntöjen sivuuttamista. Tietysti myös käsittämätöntä hätiköintiä asiassa, joka on erityisesti Kangasalan kaltaisille kehyskunnille elintärkeä.
Sote-uudistuksen välttämättömyydestä kunnat, valtio ja puolueet ovat kaikki yhtä mieltä. Vuosien jahkailua ei voi kuitenkaan kuitata pikapaketilla. Sen verran isosta asiasta on kysymys.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.