Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Uutta toivoa sisäilmaongelmiin

Eija Koivu
Pääkirjoitus - 1.3.2017 kello 8.00

Kangasala ei todellakaan painiskele yksin koulujen sisäilmaongelmien kanssa. Kuntaliiton erityisasiantuntija Esko Korhonen on Helsingin Sanomissa todennut, että Suomesta löytyy noin 500 eriasteisesti sisäilmaongelmaista koulurakennusta.

Julkisen keskustelun perusteella voisi kuvitella, että koulujen sisäilma saa vain oppilaat oireilemaan. Heidän etujaan ajavat vanhemmat - aiheellisen kovasanaisesti ja -äänisesti. Todella harvoin toimittajat saavat haastateltavakseen opettajia, vaikka Opettajien ammattijärjestön mukaan vuonna 2015 joka viidennellä opettajalla oli sisäilmasta aiheutuvia sairauspoissaoloja.

Oireileva leimataan helposti luulosairaaksi ja hankalaksi ihmiseksi. Moni arastelee julkisuutta, koska pelkää sen raunioittavan haaveet uudesta, terveellisestä työympäristöstä. Opettajia saatetaan myös painostaa pitämään suunsa supussa, jotta koulun maine ei tahraannu.

Viime viikolla nousi otsikoihin Helsingin yliopistossa tehty tutkimus, jonka mukaan opettajien sairastelun ja luokkahuoneen myrkyllisyyden välillä on yhteys. Aiemmissa tutkimuksissa ei ole osoitettu yhtä selvästi, että oireet ovat yhteydessä sisäilman toksisuuteen.

Tutkimusta johtanut mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salonen on tyytyväinen tutkimuksen tuottamaan tulokseen ja varsinkin sen avulla syntyviin sisäilmamittareihin. Hänen mukaansa tällä hetkellä kouluissa ja päiväkodeissa käytetään lapsia ja henkilökuntaa sisäilman mittareina.

Tuore tutkimus osoittaa, että yksittäisten tilojen ongelmat on mahdollista havaita ennen oireiden syntymistä. Hengitysliiton toiminnanjohtaja Markku Hyttinen onkin jo ehättänyt toivoa, että tutkimustuloksia voitaisiin soveltaa rakentamista ohjaavien lakien, määräysten ja ohjeistusten laadinnassa.

Kuten niin monessa muussakin asiassa, ennaltaehkäisy on inhimillisempi ja edullisempi tapa toimia kuin jo syntyneiden ongelmien selvittely ja ratkaiseminen.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös