Vaalikevät on nyt käynnissä

0

Kangasalan kuntavaaliehdokkaat vahvistetaan lopullisesti huomenna torstaina. Jo nyt tiedetään, että ehdokkaita on hieman yli 200.

Edellisiin vaaleihin verrattuna ehdokkaiden lukumäärä on kasvanut muutamalla. Joukosta tuskin löytyy sellaisia, jotka eivät olisi vaalikelpoisia.

Puolueet tuntevat joukkonsa tai ne, jotka haluat olla sitoutumattomina puolueen riveissä ehdolla.

Vaalikelpoisuus edellyttää, että ehdokas on ehdolla omassa kotikunnassaan ja hän ei ole holhouksen alainen. Nämä asiat tutkitaan sen ajanjakson aikana, kun puolueet jättävät listansa ja lautakunta vahvistaa listan.

Yksi näiden vaalien puheenaihe on ollut sitoutumattomuus. Miksi lähteä ehdolle, jos ei halua liittyä puolueen jäseneksi?

Monelle sitoutumattomuus on kevytväylä politiikkaan. Etsitään puolue, jonka arvot jotakuinkin vastaavat omia, mutta jäsenkirja jätetään kuitenkin hankkimatta.

On välttämätöntä, että puolueet mahdollistavat myös sitoutumattomien mukanaolon. Jos sitä mahdollisuutta ei olisi, ehdokasjoukko kaventuisi huomattavasti.

Syksyllä keskusteltiin siitä, ketkä nykyisistä valtuutetuista jatkavat ja ketkä jäävät pois. Nyt koko lista on selvillä.

Tuolloin keskustelunaiheeksi nousi useiden naisvaltuutettujen jättäytyminen pois politiikasta.

On hienoa asia, että naisehdokkaiden kokonaismäärä on kasvanut edellisvaaleista jopa 15 ehdokkaalla.

Siltikään naisehdokkaiden määrä ei vielä vastaa äänioikeu­tettujen sukupuolijakaumaa. Nyt ehdolla on 125 miestä, 78 naista. Enemmänkin naisia olisi siis listalle mahtunut.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.