Koti Uutiset VAALIT 2019 | Hanna Holma on lapsiperheiden ja omaishoitajien asialla –...

  VAALIT 2019 | Hanna Holma on lapsiperheiden ja omaishoitajien asialla – edelleen

  0
  Holma lähti mukaan politiikkaan reilut 10 vuotta sitten, koska hän halusi parantaa lapsiperheiden ja omaishoitajien asemaa. Samat tavoitteet pätevät edelleen.

   Hanna Holma on nyt kolmatta kertaa Keskustan ehdokkaana eduskuntavaaleissa. Viime vaalien tulos 2 500 ääntä ei riittänyt läpipääsyyn. Tavoitteena on tällä kertaa äänimäärän tuplaus, joka voisi jo avata tien Arkadianmäelle.

  Holma lähti mukaan politiikkaan noin 10 vuotta sitten toimittuaan vakavasti sairaan lapsensa omahoitajana. Kolmen vuoden hoitajuusjakso osoitti, että julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat pahimmillaan todella huonosti.

  – Tavoitteeni ovat pysyneet ennallaan, koska keskeiset ongelmat eivät ole korjaantuneet, Holma kertoo.

  Lapsiperheiden tilanne on Holman päällimmäinen huolenaihe. Perhevapaauudistus kariutui, mutta sen tarve on edelleen olemassa.

  Holma puhuu perhevapaan pidennyksen puolesta. Vanhemmat tarvitsevat myös vapauden valita, kumpi jää kotiin hoitamaan lasta.

  Lapsiperheet tarvitsevat lisää matalan kynnyksen palveluja. Ne ovat tehokas tapa puuttua ongelmiin ajoissa.

  – Rankempien hoitomuotojen tarve on kasvanut, koska kunnat ajoivat lapsiperheiden palvelut alas 1990-luvun laman myötä. Palvelut eivät ole palautuneet ennalleen.

  Omaishoitajat ovat monin tavoin ahtaalla. He eivät ole valtakunnallisesti keskenään tasa-arvoisia, koska omaishoitajuuden kriteerit vaihtelevat asuinkunnasta riippuen.

  – Sekin on vakava puute, että vain puolet omaishoitajista pystyy pitämään lain mukaiset vapaapäivät. Sopivia sijaishoitopaikkoja on liian vähän.

  Ihmiset, joilla on muistisairaus, voivat usein huonosti suurissa sijaishoidon ryhmissä. Siksi omaishoitajat tarvitsevat tuekseen lisää perhehoitajia.

  Holma työskentelee yrittäjänä tarjoten vanhusten kotihoitopalveluja. Hän tietää, että huonoa hoitoa esiintyy niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella. Kumpikin taho tekee myös paljon todella hyvää hoitotyötä.

  – Olisi tärkeää saada hoitajamitoitus mukaan alan lainsäädäntöön. Toisin kuin jotkut väittävät, desimaalit ovat tässä asiassa oikeita työtä tekeviä ihmisiä.

  Sote-uudistuksen kaatuminen oli Holmalle pettymys. Maakunnat ovat tehneet mittavasti valmistelutyötä, mikä on myös niellyt paljon veronmaksajien rahaa.

  – Tarvitsemme edelleen sote-uudistuksen, vaikka sosiaali- ja terveydenhuoltomme onkin enimmäkseen hyvällä tasolla. Ihmiset ovat kuitenkin eriarvoisessa asemassa, ja ongelmat vain pahenevat väestön ikääntyessä.

  Juha Sipilän hallituksen tekemät kipeät päätökset olivat Holman mielestä tarpeellisia. Keskusta halusi laittaa Suomen kuntoon silläkin riskillä, että puolueen kannatus romahtaa.

  – Työttömien määrä laski suurelta osin hallituksen ansiosta, vaikka suhdanteet toki tukivat kehitystä. Kilpailukykysopimus oli tärkeä pelinavaus.

  Koulutuksen leikkaukset olivat hallituksen suurin virhe.

  – Lapset ja nuoret ovat joutuneet säästötoimien kohteeksi. Erityisesti ammattioppilaitosten rahoituksen supistuminen karsii nuorille tärkeitä opintovaihtoehtoja.

  Suuren perheen arki on jatkuvaa palapeliä. Holma kokee elämänsä äitinä ja yrittäjänä kuitenkin tasapainoiseksi.

  – Arki sujuu hyvin paljolti sen ansiosta, että minulla on maailman paras aviomies.

  Kaksi kautta valtuutettuna ja kunnanhallituksen jäsenenä perehdyttivät Holman politiikan maailmaan. Hän oppi tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen.

  Holma kaipaa kohennusta poliittisen keskustelun tasoon.

  – Väärin ymmärtämisen kulttuuri on vahvistunut politiikan teossa. Poliitikot puhuvat toisistaan välillä todella rumasti jopa eduskunnassa. Mihin on kadonnut toisen ihmisen kunnioittaminen?

   

  FAKTA

  HANNA HOLMA

  Keskusta

  Nimi: Hanna Holma

  Ikä: 40

  Koulutus: lähihoitaja

  Ammatti: sosiaali- ja terveysalan yrittäjä

  Perhe: puoliso ja lapset

  Tätä et minusta tiennyt: Olen hiihtänyt tänä talvena enemmän kuin koko aikuiselämäni aikana yhteensä.

  Motto: ”Lapset ovat arvokkainta, mitä meillä on.”

   

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän