Koti Uutiset VAALIT 2019 | Jokaiselle mahdollisuus toisen asteen opintoihin, haluaa Marjo Airosto

  VAALIT 2019 | Jokaiselle mahdollisuus toisen asteen opintoihin, haluaa Marjo Airosto

  0
  Airoston Elsa-koira nautiskelee kotonaan aurinkopaneeleilla tuotetusta lämmöstä. – Elsa ei pidä tassukarvojen leikkaamisesta yhtään, mainitsee Marjo Airosto.

  Marjo Airosto muistaa yhä kuvankirkkaasti, kuinka opiskeluaikoina kaveri pyörtyi silkasta nälästä.

  – Opiskelijabudjetti oli pieni, eikä hänellä ollut varaa kunnon ruokaan. Nykyään heitetään puolivitsinä, että opiskelijat syövät tonnikalaa ja makaronia. Mutta se on monelle arkipäivää, toteaa kangasalalainen eduskuntavaaliehdokas Marjo Airosto (Liike Nyt).

  Airoston mukaan jokaisella nuorella tulisi olla mahdollisuus toisen asteen opintoihin sosiaalisesta tilanteesta riippumatta.

  – Tietokoneet, kirjat ja muut opiskeluun tarvittavat välineet maksavat. Luin hiljattain jutun äidistä, joka joutui tekemään kahta työtä, jotta tytär voisi käydä lukion. Se on surullista, Airosto huokaisee.

  Airoston mukaan oppivelvollisuutta voisi laajentaa peruskoulunjälkeiseksi opinto-oikeudeksi, ja opintotukijärjestelmää tulisi korjata takaamalla opintojen aikainen perustoimeentulo.

  – Opintotuilla saa juuri ja juuri maksettua asunnon vuokran. Ja jos teet opiskelijana töitä, tukien määrä vähenee tietyn tulorajan ylittymisen jälkeen. Toimeentulotukea maksetaan työttömälle, muttei sille, joka opiskelee. Mielestäni ihmistä ei saisi rangaista ahkeruudesta.

  Elämän perusasioiden Airosto toivoisi olevan jokaisella nuorella kunnossa.

  – Työttömyys, määräaikaiset työsuhteet sekä osa-aika- ja pätkätyöt hankaloittavat nuorten tulevaisuuden suunnittelua. Yhteiskunta vaatii perheenlisäystä, mutta ei kuitenkaan luo sellaisia olosuhteita, joissa lapsen hankkiminen olisi kannattavaa tai mahdollista.

  Vuosien saatossa Airosto on ihmetellyt monia kansalaisia turhaan kurittavia yhteiskunnallisia seikkoja ja pykäliä.

  Yksi tällainen on varainsiirtovero.

  – On käsittämätön juttu, että ihminen joutuu maksamaan järjettömän veron itselleen ostamasta asunnosta. Elämässä on paljon tilanteita, joissa olosuhteiden pakosta joudut vaihtamaan asuntoa. Ja joka kerta maksat varainsiirtoveron, Airosto toteaa päätään pyöritellen.

  Aurinkopaneelit peittävät Airoston omakotitalon kattoa.  Paneelien hankkiminen oli silkka ilmastoteko, sillä pienentynyt sähkölasku maksaa paneelit takaisin vasta useampien vuosien saatossa.

  Siksi Airosto on sitä mieltä, että aurinkopaneelien ja pientuulivoimaloiden hankintakustannuksia voisi saada alemmiksi verohelpotuksin.

  Päästökaupan kaltaista ilmastonmuutokseen vaikuttamista Airosto ei ymmärrä.

  – On todella hassu yhtälö, että joku maksaa rahaa siitä, että saa saastuttaa enemmän. Ei rahalla voi ostaa puhdasta omaatuntoa, jos se sallii saastuttamisen jatkamisen.

  Jokainen konkreettinen ilmastoteko, aina kierrättämisestä lähtien, on tärkeä.

  – Kestävää kehitystä on esimerkiksi kangasmateriaalien uusiokäyttö, joka on Suomessa lapsen kengissä. Kangasmateriaalien kierrätys tulisi saada samalle tasolle kuin mitä muovin kierrätys on nyt, Airosto pohtii.

  Sen sijaan esimerkiksi kokonaisvaltaista polttomoottoriautoista luopumista Airosto ei kannata.

  – Milläs pääset yhtään minnekään maaseudun syvimmästä siimeksessä, jos julkinen liikenne ei kulje eikä sinulla ole omaa autoa? Vähäpäästöisempien autojen kannalla kuitenkin olen, Airosto muotoilee.

  Ilmastoasioissa Airosto on kaikenlaisen ihmisten valistamisen kannalla. Pakkosyöttämistä ja turhaa pelottelua hän sen sijaan vierastaa.

  – Siitä olen ilahtunut, että nykynuoret ja lapset ovat niin tietoisia näistä asioista. Moni lapsi oikein vihastuu vanhemmilleen, jos he tekevät ympäristönvastaisia tekoja. Omakin poika suutahti minulle, kun joskus aikoinaan satuin heittämään roskakoriin jonkun kierrätyskelpoisen tuotteen, Airosto muistelee hymyssä suin.

   

  FAKTA

  Liike Nyt

  Ikä: 58

  Koulutus: Laskentatoimen merkonomi, datanomi

  Ammatti: ICT-erityisasiantuntija

  Perhe: Avomies, kaksi aikuista lasta, koira

  Tätä et minusta tiennyt: Minulta sujuvat niinpuu- kuin betonityöt.

  Motto: ”Oikeudenmukaisuus, aina, kaikessa.”

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän