Koti Uutiset VAALIT 2019 | Korkeampi perusturva vahvistaisi ihmisarvoa, kokee Pekka Matilainen

  VAALIT 2019 | Korkeampi perusturva vahvistaisi ihmisarvoa, kokee Pekka Matilainen

  0
  Matilainen auttaa vähäosaisia ja syrjäytyneitä.

  Kristillisdemokraattien ehdokas Pekka Matilainen haluaa nostaa perusturvan tasoa. Kelan myöntämien erilaisten tukien järkevä yhdistäminen lisäisi vähävaraisimpien tuloja jopa ilman lisäkustannuksia. sosiaaliturvan varassa elävien ihmisten tilanteet ovat Matilaiselle tuttuja. Hän oli aikoinaan vankilassa huumerikosten vuoksi, tuli uskoon 19 vuotta sitten ja on ollut siitä lähtien irti huumeista.

  Matilainen toimi vapauduttuaan uunialan yrittäjänä Kuopiossa. Hän liittyi vapaaseurakuntaan ja sai sisäisen kutsun diakoniatyöhön. Ensimmäinen tehtävä 10 vuotta sitten oli ruoka-avun järjestäminen kaikkein heikoimmilla oleville ihmisille ja vankilasta vapautuneille.

  – Tästä kehittyi vähitellen ViaDia Pohjois-Savo ry. Savoon jäi yhdistyksen palvelukseen 24 työntekijää ja 8 toimipistettä, kun muutin 3 vuotta sitten Pirkanmaalle, Matilainen muistelee.

  Muuton myötä Matilainen siirtyi ViaDia Pirkanmaan toiminnanjohtajaksi. Yhdistys järjestää ruoka-apua, auttaa asunnottomia, kuntouttaa entisiä vankeja ja toteuttaa sosiaalista työllistämistä. Matilainen on lisäksi mukana vapaakirkon valtakunnallisessa vankila- ja kriminaalityössä.

  Matilainen oli mukana luomassa ympäristöministeriölle vakuutusturvamallia, joka vähentäisi asunnottomuutta.

  Uudenlainen kotivakuutustuote helpottaa vuokra-asunnon saantia niiden ihmisten osalta, joilla on maksuhäiriöitä.

  Matilainen laati oman vaaliohjelmansa, joka poikkeaa hiukan puolueen vaalitavoitteista. Ohjelma nostaa esille perusturvan uudistamisen ja työnteon kannustamisen. Mukana ovat myös päihdepolitiikka, tuki vapautuville vangeille uusintarikollisuuden ehkäisemiseksi ja köyhien aseman parantaminen.

  Ehdokkuus kiinnosti Matilaista, koska hän on nähnyt, että yksittäinenkin ihminen pystyy vaikuttamaan. Hän sai antaa ehdotuksia Juha Sipilän hallituksen eriarvoisuustyöryhmälle, jonka lopputulema sisälsi kohtia Matilaisenkin listalta.

  – Haluan vaikuttaa, koska tiedän, mistä puhun. Tiedän myös toimivat ratkaisut moneen ongelmaan.

  Perusturvan parannus ei vaadi välttämättä lisää rahaa. Monet Kelan tukimuodot voisivat yhdistyä uudenlaiseksi tueksi. Järjestelmä olisi yksinkertaisempi, ja byrokratian väheneminen toisi säästöä.

  Matilainen arvioi, että tukien uudelleen paketointi nostaa yksittäisen ihmisen saaman tuen toimeentulorajan yläpuolelle.

  – Muutos vahvistaisi ennen kaikkea heikoimmassa asemassa olevien ihmisarvoa. Yhteiskunnan pitää auttaa siten, että ihminen välttyy käden ojentamisen häpeältä.

  Työttömät tarvitsevat vahvempia kannustimia työn vastaanottamiseen. Nyt ansiotulo alkaa vähentää tukia 300 euron jälkeen.

  – Rajan nosto kaksinkertaiseksi helpottaisi yritysten työvoimapulaa, koska osa-aikatyö tulisi kannattavammaksi.

  Matilainen olisi valmis nostamaan kiintiöpakolaisten määrää, kunhan pakolaisten maahanmuutto on tarpeeksi hallittua. Suomalaisten pitäisi myös saada valita tulijat. Etusijalla olisivat naiset, lapset ja kokonaiset perheet. Heidän elantonsa pitäisi tulla palkkatyöstä, ei sosiaaliturvan kautta.

  – Valinnan pitäisi kohdistua kristittyihin. He ovat erityisesti arabimaissa suurimmassa vaarassa. He löytäisivät paikkansa yhteiskunnassa helpommin kuin vaikkapa muslimit, sillä seurakuntayhteys on luonteva ja turvallinen tapa kotoutua.

  Vanhusten hoiton pitäisi jäädä Matilaisen mielestä kilpailutusten ulkopuolelle. Hän luottaa ylipäätään ihmisten hoiva-asioissa kunnallisiin palveluihin.

   

  FAKTA

  Pekka Matilainen

  Kristillisdemokraatit

  Ikä: 49

  Koulutus: Peruskoulu

  Ammatti: Toiminnanjohtaja

  Perhe: Puoliso ja 4 lasta

  Tätä et minusta tiennyt: Olen lukenut Raamatun vaimolleni ääneen kannesta kanteen, pienen pätkän joka ilta 3 vuoden ajan.

  Motto: ”Yhteiskunnan pitää auttaa siten, että ihminen välttyy käden ojentamisen häpeältä.”

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän