Vaatetusalan artesaani Aino Haavisto päätyi työttömien yhdistykseen valmistamaan uudenlaisia kissan makuupetejä – ”Halusin tehdä jotain uutta, sellaista, mitä en ollut nähnyt lemmikkieläinkaupoissa”

0
Tiipiin muotoisessa kissanpedissä on hyvä lepuuttaa jalkoja. Kissanpedit on tehnyt vaatetusalan artesaani Aino Haavisto.

Kangasalan Pajakaupan sisääntulon luona on on useita kissanpetejä. On tiipiin muotoinen, roikkuva ja avo­nainen vaihtoehto.

Karvajalkojen petien takana on vaatetusalan artesaani Aino Haavisto. Hän päätyi te-toimiston kautta töihin Kangasalan työttömien yhdistykseen eli nykyiseen TeeMu ry:hyn tekemään kissan petejä.

– Halusin tehdä jotain uutta, sellaista, mitä en ollut nähnyt lemmikkieläinkaupoissa, Haavisto selittää.

Hän on suunnitellut makuupaikan niin, että kissa voi sekä levätä että leikkiä samalla alustalla. Suunnittelussa piti käyttää luovuutta ja ajatella myös kissan toiveita.

Peti tarjoaa lemmikkiystävälle myös virikkeitä, varsinkin jos pelkkä raapimispuu ei riitä. Hieman ahdas peti on myös hyvä valinta aralle ja pelokkaalle yksilölle.

Eniten on myyty roikkuvaa mallia. Siinä kaksikerroksisessa pedissä kissa voi löhötä alaosassa ja siirtyä yläkertaan leikkimään. Materiaali on kestävää ja siinä on huomioitu eläimen paino.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Roikkuvat kissan makuupaikat vaativat vahvaa kangasta.

Kissan peti kannattaa sijoittaa kissalle mieluisaan paikkaan. Pedin materiaalin olisi hyvä olla sellainen, mistä ei irtoa nukkaa.

– Tekokuitua ei saa olla, koska kissa voi syödä kangasta. Luonnonmateriaalit toimivat parhaiten, koska niitä on myös helppo ommella.

Lankavaihtoehtoina ovat polyesteri- ja puuvillalanka. Huomiota on syytä kiinnittää siihen, että roikkuva malli kiinnitetään hyvin kattoon.

– Polyesterilanka on paras roikkuviin peteihin, sillä se kestää paremmin kuin puuvillalanka. Kun kissa pomppii ja touhuaa pedillä, pitää langan­ kestää.

Ylimääräiset käyttämättömät kangaspalat ja lakanat saa hyödynnettyä lattialla oleviin peteihin, mutta roikkuvat vaativat vahvaa kangasta. Kierrätysmateriaalia ja vanhoja lakanoita voi käyttää kissojen makuupeteihin.

Kissat tottuvat uusiin asioihin hitaasti, joten lemmikin kannattaa antaa tutustua rauhassa uuteen kotiinsa.

Mallit on kehitetty sosiaalisen median kuvapalvelu Pinterestin pohjalta. Suunnittelu on ollut inspiroiva kokemus. Jokaista mallia on valmistettu kymmenkunta. Malleista ja kankaista oppii aina jotain uutta.

Pajakaupassa tuotteet tehdään muun muassa kuntouttavassa työtoiminnassa. Tuotteita tehdään sesongin, esimerkiksi kesän tai joulun, mukaan.

– Haluamme tehdä nimenomaan tavalliseen arkeen sopivia tuotteita, Pajakaupan myymälässä työskentelevä Haavisto sanoo.

Kissat tottuvat uusiin asioihin hitaasti, joten lemmikin kannattaa antaa tutustua rauhassa uuteen kotiinsa.

– Esimerkiksi tiipiin muotoinen peti saattaa aluksi tuntua kovin pieneltä, mutta kissoilla on tapana tunkea itsensä pieniin paikkoihin, Haavisto kertoo.

Hän suunnittelee laajentavansa tuotantoa mahdollisesti myös muihin tuotteisiin.

– Pedin valmistukseen menee mallista riippuen 4–12 tuntia. Seuraavaksi kokeilen tehdä pedin farkkukankaasta, vaatetusalan ammattilainen suunnittelee.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.