Vähälumisena talvena auraajien työt ovat vähissä – urakkasopimus turvaa toimeentulon

1
Koska aurauksen suhteen on hiljaista, yrittäjä Teemu Vesan työntekijät keskittyvät kaluston huoltotöihin. Kuvassa traktorin eteen kiinnitetty auraviittojen keräysautomaatti.

Tavallisena talvena lumiaurat jylistäisivät Kangasalan kaduilla ja teillä tammi-helmikuun vaihteessa luultavasti harva se päivä. Tänä vuonna on toisin, ja pääasiassa mustana pysynyt maa on lohkaissut ison siivun aurausurakoitsijoiden töistä.

– Talvella 90 prosenttia on talvikunnossapitoon liittyviä töitä. Kyllähän sen tietää, kun ei ole lunta ei ole töitä. Nyt korjataan koneita ja ollaan lomilla, Konetaituri Ky:n yrittäjä Vesa Vähä-Maso toteaa.

Miten alalla työskentelevät sitten tulevat toimeen?

Bekk Teamin yrittäjä Teemu Vesa kertoo, että merkittävää on se, millainen sopimus urakoitsijalla ja työn tilaajalla on. Teiden kunnossapitosopimukset voidaan solmia urakka- tai suoriteperusteisiksi.

Urakkasopimuksessa on sovittu kiinteä hinta, joka ei riipu töiden määrästä. Suoriteperusteinen taas mahdollistaa, että urakoitsijalle voidaan maksaa esimerkiksi vain tehdyistä tunneista.

– Kun hommia tehdään seitsemällä koneella, on pakko varmistaa, että tullaan jollain toimeen. Tällaisissa tapauksissa urakka on parempi vaihtoehto, Vesa kertoo.

Auraustöitä tekevien kuskien kannalta on ikävää, kun ei ole tarjota heille töitä. Olen yrittänyt keksiä heille jotain korvaavaa, kuten koneiden huoltoa.

Vesalla on kausittain 5–9 työntekijää. Vakituisille on pystyttävä maksamaan palkka, vaikka he istuisivat kotona.

Myös kalusto aiheuttaa kuluja, olipa se liikkeellä tai ei.

Vaikka Vesan sopimukset ovat urakkaperusteisia, jäävät ansiot silti lumista talvea pienimmiksi.

– Lisätyöt, kuten lumen kuskaamiset, jäävät pois. Ne ovat merkittävä tulonlähde.

Yrittäjä arvelee, että Kangasallakin toimii varmasti tiestöä hoitavia aliurakoitsijoita, joilla ei ole urakkaperusteisia sopimuksia. Heille lumettomuus voi tarkoittaa tappiollista tilipussia.

Kuskeille keksittävä korvaavia töitä

Hakkari Kiinteistöt Oy on tehnyt aurauksia ja talvikunnossapito paikkakunnalla jo 20 vuoden ajan.

– En muista tällaista talvea. Onhan niitä vähälumisia talvia ollut, mutta nyt on satanut vettä, yrittäjä Marko Hakkari toteaa.

Hakkari on Destia Oy:n aliurakoitsija. Lisäksi yrityksellä on sopimuksia kaupungin kiinteistöjen pihojen kunnossapidosta. Suurin osa töistä on urakkapohjaisia, mutta osa tuloista muodostuu tehtyjen tuntien mukaan.

Hakkari toteaa, että lumettomina talvina urakat ovat tärkeitä, jotta arvokasta kalustoa pystyy kuskeineen pitämään valmiina.

– Auraustöitä tekevien kuskien kannalta on ikävää, kun ei ole tarjota heille töitä. Olen yrittänyt keksiä heille jotain korvaavaa, kuten koneiden huoltoa.

Talvikunnosspitotöiden ollessa minimissä kaluston korjaus- ja ylläpitohommat ovatkin lähes ainoita mahdollisia töitä.

Kaikki sulan maan työt eivät onnistu

Bekk Team tekee teiden kunnospidon lisäksi maatalouskoneurakointia. Koska maa ei ole ollut oikeastaan lainkaan jäässä, esimerkiksi peltojen ojitukset eivät ole ottaneet onnistuakseen.

Yrittäjä arvelee, että Kangasallakin toimii varmasti tiestöä hoitavia aliurakoitsijoita, joilla ei ole urakkaperusteisia sopimuksia.

Kaivuritöitä sen sijaan on voinut tehdä jonkin verran, kertoo Konetaitureiden Vähä-Maso. Hänen mukaansa kaivuita ei kuitenkaan uskalleta juurikaan teettää, koska sää voi yllättäen painua pakkaselle, ja maa jäätyä.

Kangasalla liukkauden torjunta ei sekään ole juuri työllistänyt teiden kunnossapitäjiä. Vaikka kaduille ei ole tarvinnut levittää hiekoitussoraa siinä määrin kuin joinan vuosina, se ei juurikaan helpota kevättöitä.

– Joka neliö on joka tapauksessa harjattava, Vähä-Maso toteaa.

Lue lisää: Vähälumisena talvena auraajien työt ovat vähissä – urakkasopimus turvaa toimeentulon

1 kommentti

  1. Nyt vois panostaa 2x paremmin teiden kuntoon ku on urakkarahaa käyttämättä. Mutta tais taas talvi yllättää auraajat eilen. Ei vielä klo 21 oltu aurattu Kangasalantietä. Nyt on pyykkilautaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.