Vahvuutemme lymyilevät hermoston kätköissä – Sensomotorinen valmennus tutustuttaa itseen ja auttaa poistamaan turhat kuormat

0
Saara Uusitalon lisäksi Suomessa on kymmenkunta muuta sensomotoriikkavalmentajaa. Muualla Euroopassa ala on tunnetumpi.

Nyt ei olla noitatohtorin tai minkään muunkaan yliluonnollisen tietäjän pakeilla. Vaikka toisin voisi luulla, kun kuuntelee, millaisia tulkintoja fysioterapeutti, sensovalmentaja Saara Uusitalo on asiakkaastaan alle kymmenessä minuutissa tehnyt.

– Sä oot luonteeltasi spontaani ja joustava. Sä ryhdyt mielelläsi heti toimintaan, etkä niinkään halua kuunnella etukäteisohjeita. Jos sun ympärillä on kaaosta, sun sisin rauhoittuu kun sä saat siivottua. Sä rakastat ideointia, Kangasalan Kuntoutuksessa työskentelevä Uusitalo luettelee.

Tämän kaiken tiedon Uusitalo on kerännyt keski-ikäisestä asiakkaastaan Jennistä (joka ei halua esiintyä tässä jutussa omalla nimellään) erinäisten kehollisten testien avulla.

Painotettakoon heti alkuun, että sensomotorisella testauksella on vahva tieteellinen taustansa. Uusitalon harjoittama sensomotorinen metodi perustuu nimittäin toiminnalliseen neurotieteeseen, joka on saanut vaikutteita muun muassa psykologiasta ja käyttäytymistieteistä.

Sensovalmennuksessa tutkitaan erilaisten kehollisten testien avulla ihmisen aivojen ja hermoston synnynnäisiä vahvuuksia. Hetkeä aiemmin Jenni on muun muassa kallistellut kehoaan sivulta toiselle, nostellut jalkoja ylös alas ja tuijottanut vuoroin vaaka- ja pystysuorassa olevaan viivaimeen.

Jokaisen harjoitteen välissä Uusitalo testaa, kuinka hyvin voimat Jennin eteenpäin kohotetuissa käsissä ovat säilyneet.Kukin harjoite joko aktivoi tai ei aktivoi asiakkaan synnynnäisiä hermostollisia vahvuuksia. Sen perusteella Uusitalo kykenee luomaan asiakkaalle profiilin, joka paljastaa hänen yksilölliset
hermostolliset ominaispiirteensä.

Vaikka testissä etsitään myös hermoston epätasapainotiloja, korostaa Uusitalo sensovalmennuksen pääpainon olevan yksilön vahvuuksien löytämisessä.

– Meidän jokaisen aivoissa ja hermostossa sijaitsee ääretön määrä potentiaalia. Mielestäni esimerkiksi urheiluvalmennuksessa lähdetään liian usein parantamaan urheilijan suoritusta keskittymällä heikkouksien karsimiseen. Mitä jos lähtisimmekin liikkeelle toisesta päästä? Jos vahvistaisimmekin yksilön vahvuuksia niin paljon, että lopulta heikompien puolien merkitys olisi mitättömän pieni? Uusitalo pohtii.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aktivoituneiksi jääneitä refleksejä hoidetaan kohdistetuilla kehon liikkeillä. Näköaistiin liittyviä refleksejä puretaan silmätreenitaululla ja kotiharjoitteilla.

Sensomotorista valmennusta voi käyttää moneen tarkoitukseen. Joku vähentää sen avulla henkistä työkuormitustaan, toinen kasvattaa yleistä hyvinvointia ja
kolmas parantaa urheilusuoritusta.

Hermoston toimintakapasiteetin tutkiminen on yksi valmennuksen osa-alueista. Tätä osa-aluetta Uusitalo kutsuu lempilapsekseen. Hän kertoo, että hermostossa voi olla jatkuvasti käynnissä ärsytystila, joka vaikeuttaa, estää tai yliaktivoi viestien tarkoituksenmukaista kulkemista. Tällainen hermoston epätasapainotila voi aikaansaada muun muassa keskittymiskyvyn ongelmia, lukihäiriötä, oppimisvaikeuksia, matkapahoinvointia ja aistiyliherkkyyksiä.

– Uskallan väittää, että monet yliherkkyydet johtuvat hermostossa sijaitsevista epätasapainotiloista. Myös jotkut selittämättömät kiputilat, tasapainohäiriöt ja motoriikan ongelmat voivat olla hoidettavissa hermoston tasapainotuksella. Kun hermosto toimii jouhevasti, aivojen ja hermoston potentiaalia vapautuu muuhun käyttöön.

Uusitalon mukaan hermoston toimintakunto kannattaa testata erityisesti silloin, jos saa iskun päähänsä esimerkiksi kolarissa tai kaatuessa.

Lasten aivojen ja hermoston tasapainoisen kehittymisen takaavat Uusitalon mukaan monipuolisen liikunnan aikaansaamat ärsykkeet.

– Tämä on yksi syy, miksi ruutuaikaa kannattaa säännöstellä, hän toteaa.

Jenni on tullut Uusitalon vastaanotolle monestakin syystä, mutta ennen kaikkea uteliaisuudesta omaa itseään kohtaan. Vuosien varrella hän on tutustunut itseensä väriprofiilien ja persoonallisuusenneagrammin kautta sekä lukenut lukuisat ihmisten välistä vuorovaikutusta tutkivat teokset. Hän kokee ikääntymisen ja elämän haasteiden kääntäneen hänet ”vahvasti sisäänpäin”.

– Aivot ja ajattelu kiinnostavat minua kovasti. Saaran testikin vahvisti minun olevan sellainen, jonka pitää ymmärtää juurta jaksain asioiden tarkoitus. Jotenkin helpottavaa, ja vähän hämmentävääkin, kuulla, minkälaiset asiat minua testauksen mukaan kuormittavat.

Häntä ihmetyttää, kuinka tarkan analyysin Uusitalo kykenee hänestä hänen kehonsa toiminnan perusteella tekemään. Uusitalo selittää, että kehosta testaaminen karsii pois ulkoisten asioiden, kuten ammatin tai kasvatuksen, vaikutukset.

– Keho ei ota huomioon mitä luulemme tai haluamme olla. Sensomotorisilla testeillä pääsee käsiksi hermoston ytimeen, siihen persoonallisuutemme pysyvään ja alkuperäiseen ainekseen, joka sijaitsee kaiken opitun ja koetun alla, Uusitalo sanoo.

Sensovalmennus tarjoaakin työkalun ihmisten välisen ymmärryksen kasvattamiseen.

– Ymmärtääksemme toisiamme meidän ei tarvitse tietää toistemme syvimpiä salaisuuksia tai elämäntapahtumia. Erilaiset hermostotyypit tarjoavat osittain samanlaista tietoa kuin temperamentti. Hermostotyyppiin perustuva profiili voi selittää, miksi me tunnemme, ajattelemme ja reagoimme tiettyihin asioihin tietyllä tavalla, Uusitalo sanoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.