Vain pakkanen puuttuu – Jos sää sallii, Kangasalan uudet lumitykit pääsevät tositoimiin

0
Kaupunginpuutarhuri Jari Järvisen mukaan lumitykkien hankinnassa hyödynnettiin kaupunkiseudun muiden kuntien kokemuksia. Esimerkiksi Ylöjärvellä on käytössä samantapaiset lumitykit kuin Kangasalle vastikään hankittiin.
Kaupunginpuutarhuri Jari Järvisen mukaan lumitykkien hankinnassa hyödynnettiin kaupunkiseudun muiden kuntien kokemuksia. Esimerkiksi Ylöjärvellä on käytössä samantapaiset lumitykit kuin Kangasalle vastikään hankittiin.

Kaupunginpuutarhuri Jari Järvinen on viime ajat seurannut sääennusteita tavallistakin tarkemmin. Teknisellä varikolla odottelee koekäyttöään kaksi tuliterää lumitykkiä, joten pakkasta pitäisi saada.

– Miinusasteita täytyy olla vähintään viisi, jotta tykit kannattaa käynnistää. Leutojen säiden ja töiden keskeneräisyyden vuoksi emme ole voineet aloittaa edes niiden käyttökoulutusta, Järvinen harmittelee.

Kaupungin omien työntekijöiden lisäksi koulutukseen osallistuu myös Kangasalan Kisan hiihtojaoston väkeä.

– Tykkiä ei voi jättää yksinään sylkemään lunta, vaan se vaatii jatkuvan valvonnan. Työ on tarkkaa, joten harjoitella pitää.

Vaikka pakkasta saataisiinkin lähiaikoina, ei tykkilumella Kirkkoharjun maisemissa heti sujutella. Työt Sorolan montulla ovat hieman kesken. Sinne on jo vedetty sähkökaapelit ja vesijohto, joiden lisäksi tarvitaan paineenkorotuspumppaamo. Sellainen odottaa merikontin sisällä siirtoaan kaupungin teknisellä varikolla.

Tavoitteena on saada lumetettua 1,2 kilometriä latua Sorolan montusta Kyötikkälän urheilukeskukselle.

Vaikka pakkasta saataisiinkin lähiaikoina, ei tykkilumella Kirkkoharjun maisemissa heti sujutella. Työt Sorolan montulla ovat hieman kesken.

Lunta tehdään jatkossa myös varastoon

Jatkossa tykkilumen teko alkaa loka–marraskuussa, jos säät sallivat.

– Pakkaskaudella lunta voidaan tehdä myös varastoon. Lumentarve on noin 3 000 kuutiometriä seuraavaa hiihtokautta silmällä pitäen, kertoo Järvinen.

Aika näyttää, saadaanko varastolunta tehtyä jo tänä. Varastoalue vaatii vielä tasoittamista ja eristeenä käytettävä purukin vaatii tilaa. Eristepurun saatavuutta on myös selvitetty, joskaan sitä ei löydy ihan lähialueilta. 

– Kevään ja kesän aikana varastolumen määrä saattaa huveta neljänneksellä, jopa kolmanneksellakin alkuperäisestä.

Tykkilumiladun kunnon ja säilyvyyden kannalta harju on mitä mainion sijoituspaikka.

– Sora jäätyy ajan kanssa aina vain lisää ja muodostaa vähitellen ikiroudan varastoalueelle.

Sora jäätyy ajan kanssa aina vain lisää ja muodostaa vähitellen ikiroudan varastoalueelle.

Jari Järvinen

Kestää säidenvaihtelua ja kulutusta

Tykityksessä korkeapaineinen vesi johdetaan lumitykin suuttimien kautta ilmaan. Matkalla maahan vesihiukkaset kiteytyvät lumeksi.

Tykkilumi kestää sekä kulutusta että lämpöä ja vesisadetta paremmin kuin luonnonlumi. Ne poikkeavat toisistaan rakenteeltaan, minkä vuoksi lumetettu lumi pakkaantuu tiiviimmäksi kuin taivaalta leijailevat hiutaleet.

Tykkilumi muodostuu merisuolakidettä muistuttavista rakeista, joissa ei ole ilmaa mukana toisin kuin luonnonhiutaleissa.

Tykkilumi kestää sekä kulutusta että lämpöä ja vesisadetta paremmin kuin luonnonlumi.

Käyttäjienkin ääni kuuluviin

Lumetusjärjestelmän hankintaa edelsi huolellinen pohjatyö. Sorolan monttu valikoitui keskuspaikaksi suunnittelukonsultin selvityksen perusteella.

– Alun perin tavoitteena oli hyödyntää pintavettä, mutta vesilähteen ja toiminta-alueen sijainnit eivät oikein kohdanneet. Pintavesi epäpuhtauksineen soveltuisi paremmin tykkilumen raaka-aineeksi, sanoo Järvinen.

Kokonaisuutta hahmoteltiin alan toimijoiden kanssa. Myös tulevat aktiivikäyttäjät eli Kisan hiihtojaostolaiset saivat äänensä kuuluviin.

Kun reunaehdot saatiin määriteltyä, seurasi kilpailutus. Valinnassa painoivat muiden muassa sähkön- ja vedenkulutus, lumetusteho, tykkien tekniset säätö- ja puhdistusominaisuudet sekä liikuteltavuus.

Järvisen mukaan lumitykkien hankinnassa hyödynnettiin kaupunkiseudun muiden kuntien kokemuksia.

– Etenkin Ylöjärven kokemuksista on ollut paljon hyötyä. Siellä on jo pitempään ollut käytössä samantapaiset tykit kuin nyt meilläkin.

Kahden lumitykin ja paineenkorotuspumpun hinnaksi tuli noin 60 000 euroa. Summa sisältää käyttökoulutuksen.

Virkistysalue muotoutuu vähin erin

Tykkilumilatu sisältyy suunnitelmaan, jolla Sorolan montun ja Kyötikkälän urheilukeskuksen maastoista muokataan liikuntapainotteinen virkistysalue tämän ja ensi vuoden aikana. Hiihdon lisäksi lajikirjoon kuuluvat esimerkiksi bmx-pyöräily ja skicross.

– Alue rakentuu paikan ja maaston ehdoilla. Tänä vuonna alueen valaistusta kohennetaan ja maastoa muotoillaan sekä rakennetaan kuntoportaat valaistuksineen, luettelee Järvinen.

Ensi vuonna laajennetaan pysäköintialuetta, rakennetaan kota/laavu ja beachvolley-kenttä sekä asennetaan ulkokuntoilulaitteet. Pysäköintialuettakin laajennetaan jonkin verran.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.