Vain vuoden vanhassa Tredun toimipisteessä sisäilmaongelmia – Selvitykset käynnissä

8

Kaikki on vielä uutta. Kaapistot hohtavat puhtaanvalkoisina ja huonekalut odottavat siisteinä käyttäjiään.

Uutuudesta ja moderniudesta huolimatta Tredun toimipisteessä tutkitaan kuitenkin jo vuoden käytön jälkeen tiloissa ilmenneiden sisäilmaongelmien syitä.

Opinahjon maanrakennustyöt aloitettiin helmikuussa 2017. Kustannusarvio oli tuolloin 15,8 miljoonaa euroa. Opetus päästiin aloittamaan viime syksynä.

Sosiaali- ja terveysalan opettaja ja tiimivastaava Sirpa Pursiainen saapui Kangasalle opettajaksi suurin odotuksin.

Aiemmin Tredun toisessa toimipisteessä saatu altistus kosteusvaurioille oli aiheuttanut ongelmia monissa vanhoissa kiinteistöissä, mutta nyt työpaikka sijaitsi uudisrakennuksessa.

– Oireilu alkoi kuitenkin heti. Jo syksyllä alkoivat päänsäryt, mutta silloin vielä lievinä, Pursiainen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sirpa Pursiainen kertoo, että hän alkoi oireilla heti aloitettuaan työnsä uudessa toimipisteessä. Nyt oireilu on pahentunut entisestään.

Keväällä tilanne paheni, kun vedet pääsivät valumaan rakennukseen sisälle.

– Seinässä näkyi suora viiva alaspäin siinä, mistä vettä valui. Betonista lohkeili palasia käsiin, Pursiainen kuvailee.

Tänä syksynä oireilu on pahentunut entisestään.

– Siitä olen kiitollinen, että toimipistepäällikkö Marjo Tommiska on vienyt alusta asti viestiä rakennuksen ongelmista eteenpäin, Pursiainen sanoo.

Vedet tulivat sisälle

Tredun Roineen toimipiste on Tampereen kaupungin omistuksessa. Tredun Kalevan kampuksen koulutusjohtaja Regina Blom vahvistaa Kangasalan Sanomille, että toimipisteessä tutkitaan mahdollisia kosteusvaurioita.

Myös Kangasalan toimipiste kuuluu Blomin vastuualueelle.

– Suhtaudumme asiaan vakavasti, ja olemme aloittaneet asiaa koskevat selvitykset, Blom lupaa.

Hänen mukaansa selvitys etenee vaiheittain. Ensin kartoitetaan erilaisilla pintamittauksilla kosteusarvoja.

Myöhemmin erikseen nimettävä sisäilmaryhmä tutkii kiinteistöä tarkemmin. Mittauksia tullaan tekemään myös rakenteiden osalta.

Tuloksista saadaan tietoa marraskuun alussa.

Blom kertoo, että ensimmäisessä vaiheessa oppilaita ja henkilökuntaa kehotetaan ottamaan yhteyttä työterveyshuoltoon tai oppilashuoltoon, jos he saavat tiloissa oireita.

Hän myös myöntää, että viime keväänä vedet pääsivät valumaan kiinteistössä sisätiloihin.

– Valitettavasti rakennuslaatu on sellaista, että vedet tulivat katosta läpi. Asia saatiin korjattua aika nopealla aikataululla. Kiinteistöön liittyy vielä monenlaisia ongelmia, ja takuuaikaisia korjauksia tehdään edelleen.

Kangasalan toimipisteestä vastaavan Tredu Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Marko Tulokas kertoo, että tilanne johtui lumesta.

– Pöllyävä ja painava lumi tuli sisään ilmastointikanavista ja suli. Sitä ei kuitenkaan tullut massiivisia määriä.

Kastuivatko villat rakennusvaiheessa?

Sirpa Pursiainen kertoo olevansa erityisen huolestunut mahdollisista rakennusaikana syntyneistä ongelmista.

– Kun ajelin tästä silloin ohi, satoi kaatamalla. Suojat eivät todellakaan olleet paikoillaan, vaan vesi satoi suoraan sisään, Pursiainen muistelee.

Myös Kangasalan Sanomat kirjoitti lokakuun alussa 2017 rakennustyömaalla käytetyistä eristevilloista. Villat olivat silminnäkijöiden mukaan ilman suojaa. Tuona syksynä satoi paljon.

– En ole kuullut, että villoista olisi tullut mitään ongelmaa, Marko Tulokas sanoo nyt.

Hän kertoo, että joitain takuukorjauksia tehdään kiinteistössä edelleen. Niitä ovat esimerkiksi lattioiden saumaukset. Rakennuksen takuuaika on kaksi vuotta.

Tulokas sanoo, että ensimmäisten mittausten perusteella koulun leivontatilassa kosteusprosentti on ollut korkea.

– Mutta se liittyy vuodenaikaan ja tilan käyttötarkoitukseen.

Kosteusmittareita asennetaan pian

Sekä Blom että Tulokas kertovat, että toimipisteeseen ollaan asentamassa kosteusmittareita viiteen eri tilaan.

Tulokas selventää, että niillä mitataan tilojen hiilidioksidia, kosteutta ja lämpötilaa.

– Olemme saaneet tarjoukset mittauksista ja haluamme saada nyt faktaa luokkahuoneista.

Sirpa Pursiainen pelkää, että selvityksissä keskitytään vain pintakosteuksien mittaamiseen.

– Jos kosteus on syvällä rakenteissa, se ei näy pintakosteusmittauksissa. Ongelma kuitenkin leviää, jos siihen ei puututa nopeasti.

Hän ihmettelee sitä, kuinka uusien rakennusten sisäilmaongelmat alkavat olla jo arkipäivää.

– Tämä on monen muun joukossa yksi rakennus, jossa on ongelmia heti vuoden jälkeen. Kouluja rakennetaan verovaroin, ei tällaista saisi tapahtua.

8 kommenttia

 1. Eli jonkun jolla oireita tulee jokaisessa työpaikassa kokemuksien perusteella epäillään sisäilmaongelmia. Ettei olisi hyvin yleinen työallergia kyseessä. Stressi näyttäytyy monissa muodoissa.

  • Rskenteissa ei ole ollu suojauksia. Sitä aina ihasteltiin Lahdentietä ajaessa ja sanottiin rakennusvaiheessa, että sisäilma ongelmia tulee, koska kaikki aivan märkänä.

 2. Surullista, että vieläkin sisäilmasta johtuvia oireita vähätellään. Sain itse erään työpaikan sisäilmasta vaikean astman. Työperäiseksi pitkien tutkimusten jälkeen todettiin. Vaihdoin työpaikkaa ja onneksi se on terveessä rakennuksessa. Silti edelleen, vuosien jälkeen alan oirehtimaan rakennuksissa missä vikaa. Sain elinikäisen riesan, kun keuhkoni on pilalla. Edelleen kuluu paljon lääkkeitä. Pienikin nuha painuu keuhkoihin heti. Työpaikan vaihto onneksi onnistui kohdallani ja saan tehdä terveissä tiloissa töitä ilman ”työallergiaa”.

 3. Hyvä että asiasta puhutaan ja vähintä mitä voi tehdä on että niihin puututaan! Epäilijät saakoon epäillä, niin tein joskus itsekin. Totuus valkeni kun lapsi sairastui koulun sisäilmaongelmien takia. En soisi kenellekään sairastumista tällaisesta syystä!

 4. Kyllä ihan maallikkokin rakennusaikana näki litimärät villat ja osasi ennustaa tulevia ongelmia.
  Sadekelillä kauhistutti näkymä ohi ajettaessa

 5. Ei sitä asiaa voi ymmärtää jos ei ole kokemusta. Siksi näitä asuntoriitojakin on pilvin pimein kun maallikko lähtee kaupoille ja sitten ihmetellään kun kokoajan sairastetaan. Tosin vähättelyä piisaa kun ihmiset pelkäävät asuntojensa arvon nollautumista… Kyllä töitä piisaa tutkimusalalla, kiitos ja kumarrus. Huomenna taas yhtä taloa tutkimaan.

 6. Kyllä se suurin ongelma on hankintalaki. Jokainen ammattimies haluaisi tehdä kunnollista, mutta ei sitä saa halvalla. Laatu ennen hintaa, niin alkaa tulla kunnollista.

  • Maallikoille tiedoksi että se mineraalivilla (lue kivi/lasi) ei itse homehdu lainkaan ja kuivuu materiaaleista kaikkein nopeiten. Myrkyttömänä ei toki itsessään estä kasvua. Mahdollistaa myös ympäröivän rakenteen kuivumisen verraten muovipohjaiset tuotteet. Syyt lienee kosteaan betoniin reagoivissa pintamateriaaleissa sekä työn aikaisissa orgaanisissa materiaaleissa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.