Vaivannäkö palkitsee

0

Meille saapui kaksi kuukautta sitten koiranpentu. Pieni pallero, Aapeli, on jo kasvanut paljon, ja siitä on tullut pitkäjalkainen, vauhdikas taaperokoira. Teidän pitäisi tietysti nähdä kuva, jonka olisin jo näyttänyt puhelimen näytöltä, jos olisimme tavanneet kasvokkain. Nyt joudutte vain kuvittelemaan suloisen, mustavalkoisen pitkäkarvaisen collien pennun lerpattavine korvineen ja valkoisine tassuineen.

Koiraelämä ei ole minulle uutta, sillä meillä on toinenkin koira, pian kuusivuotias ruskeavalkoinen colliepoika. Välillä on käväissyt mielessä, oliko järkevää hankkia toinen koira. Kun lapset ovat aikuistuneet ja muuttavat pois kotoa, enää ei tarvitsisi nähdä vaivaa juuri minkään itsen ulkopuolella olevan asian eteen.

Pennusta on paljon vaivaa. Siinäpä se juttu onkin – minä haluan nähdä vaivaa. Ilman vaivannäköä elämä ei olisi mielekästä. Pieni pentu on tuonut mukanaan vaivannäköä, mutta myös paljon iloa, innostusta ja suloisuutta.

Psykoterapeutti Maaret Kallio kirjoitti keväällä samasta aiheesta kirjoituksen, joka kolahti minuun. Helppo elämä ei houkuttele. Vaivannäön kautta syntyy merkityksellisyyttä.

Kesälomien kynnyksellä lehdissä riittää juttuja siitä, millainen on hyvä loma. Onko se sellainen, että makaa nenä kohti aurinkoa ja vain nauttii olemisesta? Vai koostuuko hyvä loma uusista mielekkäistä harrastuksista ja matkailukohteista? Virkistääkö parhaiten loma, jonka aikana tekee kaiken­laista itselle tärkeää unohtaen kuitenkin aikataulut ja paineet? Tuoko kesälomalla pieni tai vähän isompikin vaivannäkö mielekkyyttä elämään?

Ystäväpiirissäni on paljon ihmisiä, jotka näkevät runsaasti vaivaa muiden eteen, myös lomallaan. He ohjaavat ja luotsaavat lapsille ja nuorille teatteriharrastusta, järjestävät ja johtavat partioleiriä tai heidän pihapiirissään vietetään kesä toisensa jälkeen elämyksellistä lastentapahtumaa.

Olen ollut mukana vapaaehtoisena monenlaisessa ja tiedän, että vaivannäkö tuntuu välillä raskaalta, mutta tuottaa äärettömän suurta iloa ja tyytyväisyyttä. Olen melkein valmis väittämään, että vaivannäössä piilee jollakin tapaa onnellisuuden ja tyytyväisyyden ydin. Yhdessä toisten kanssa nähty vaivannäkö vasta tuottaakin hyvää mieltä ja mielekkyyttä.

Ensi viikolla Kangasalla pyörähtää käyntiin Lasten Löytöretki -tapahtuma. Se on hieno osoitus useiden eri tahojen vaivannäöstä. Lapset pääsevät tutustumaan piirakoiden leivontaan, teatteriesityksiin, luontoon, museoihin, kädentaitoihin, kotieläimiin ja moneen muuhun.

Tapahtuma on tarjonnut mielenkiintoista tekemistä lapsille jo lähes 20 vuoden ajan heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Suurkiitos kaikille tahoille, jotka vuodesta toiseen ovat olleet mukana tapahtuman järjestämisessä. Teette arvokasta työtä, kun näette vaivaa monen lapsen kesäelämysten eteen.

Aion tänä kesänä nähdä vaivaa mielenkiintoisten asioiden parissa omassa lähipiirissänä, mutta myös auttaa muita ja olla mukana kesätapahtumien järjestämisessä. Aion kokea myös jotakin uutta. Koiranpentu pitää minut liikkeessä.

Mielenkiintoista kesää! Virkistykää vaivannäöstä, mutta muistakaa välillä maata riippumatossa nenä kohti aurinkoa!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.