Vaivoihinsa voi saada apua myös etänä – puhelinlääkärin vastaanotto jatkuu ainakin marraskuun loppuun saakka

0
Terveyskeskuksen hoitaja arvioi, voiko asiakkaalle ehdottaa etälääkärin puhelinaikaa. Langan päässä sairaanhoitaja Katja Jansson.

Kangasalla ja Pälkäneellä otettiin heinäkuussa käyttöön etälääkärin puhelinvastaanotto. Syyskuun loppuun mennessä vastaanottoaikoja oli kirjattu noin 150.

Etäasioinnin kautta voi saada neuvoja ja hoitoa muun muassa infektio-oireisiin, tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin, ihottumiin, ihotulehduksin ja allergioihin.

– Moni asia hoituu puhelimitse keskustelemalla. Tukena voidaan käyttää asiakkaan ottamaa valokuvaa esimerkiksi iho-oireesta, avopalveluiden ylilääkäri Liisa Joutsiniemi selvittää.

Kun asiakas on yhteydessä terveyskeskukseen, hoitaja arvioi, onko asia hoidettavissa lääkärin kanssa puhelimitse.

 Puhelinkeskusteluun varataan yhtä pitkä aika kuin perinteiseen vastaanottokäyntiin. Ostopalveluna hankittava etälääkäri on käytetävissä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Lääkäri soittaa kello 15:n jälkeen, joten palvelua voi saada myös ilta-aikaan.

– Tämä on uusi vaihtoehto niille, joiden asia sopii puhelimitse hoidettavaksi ja joiden on kenties hankalaa tulla vastaanotolle. Etälääkärit ovat Savoa Partnersin palveluksessa olevia, kokeneita yleislääketieteen erikoislääkäreitä, Joutsiniemi kertoo.

Etälääkärille ei ohjata monisairaita henkilöitä, joiden hoito vaatii oman lääkärin tietämystä, ei myöskään välitöntä hoitoa tai selkeästi vastaanotolla tapahtuvaa asiointia tarvitsevia.

Puhelimitse ei määrätä rauhoittavia tai vahvoja kipulääkkeitä.

Terveyskeskuksessa on edelleen käytössä oman lääkärin tai hoitajan puhelinaika, joka on tarkoitettu esimerkiksi laboratoriovastausten kuulemiseen.

Etälääkärin puhelinvastaanotto on kokeilu, joka kestää ainakin marraskuun loppuun saakka. Jatkoa arvioidaan kokemusten ja asiakaspalautteen perusteella.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.