Valkeakoski-opisto on ajassa mukana

0

Valkeakoski-opiston Kangasalan palvelupiste palvelee aivan Kangasalan keskustassa, kirjaston tiloissa. Kangasalan kansalaisopistotoiminnalla on takanaan pitkä taival: opistotoiminta käynnistyi jo vuonna 1957. Pieni, mutta tehokas opisto tarjosi paljon erilaisia kursseja. Vuoden 2013 alussa Kangasala-Opistosta tuli osa Valkeakoski-opistoa, jolla on toimintaa Valkeakosken ja Kangasalan lisäksi Akaassa, Pälkäneellä ja Urjalassa.

– Yhdistymisen myötä lähes kaikki Kangasala-Opiston toimintatavat muuttuivat, koska ylläpitäjäksi vaihtui Valkeakosken kaupunki. Kurssitarjonta ja tuntiopettajat pysyivät kuitenkin aluksi samoina, taus­toittaa Valkeakoski-opiston Kangasalan palvelupisteen opistosihteeri Irene Prusti.

Monenlaisia kursseja monen tasoisille harrastajille

Valkeakoski-opiston kurssit sopivat kaikille, jotka haluavat oppia uutta, kehittää itseään, virkistäytyä tai tavata samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Opistolta löytyy lähemmäs 800 kurssia, eli kurssitarjonnassa on rutkasti valinnanvaraa. Yleisesti ottaen suosituimmat kurssit löytyvät liikun­nasta, kädentaidoista, musiikista, kielistä ja tanssista, joskin kuntakohtaisiakin eroja löytyy.

Kurssit on räätälöity monen tasoisille opiskelijoille ja harrastajille aloittelevista konkareihin. Myös kurssien pituus vaihtelee. Opisto pyrkii olemaan matalan kynnyksen talo, jolla on tarjota jokaiselle jotakin.

– Jos kurssilla on joitakin perustaitovaatimuksia, ne on mainittu kurssikuvauksessa, Prusti kertoo.

Vahvasti ajassa mukana

Valkeakoski-opisto pysyttelee ajan hermolla seuraamalla aktiivisesti vallitsevia ilmiöitä ja trendejä. Eri ainealueiden suosituimmat kurssit vaihtelevat aikojen saatossa. Nyt esimerkiksi käsityökurs­sien joukosta löytyy muodikkaiden makrameiden tekoon keskittyvä kurssi. Uusia ajan ilmiöitä ovat muun muassa etäkurssit sekä mahdollisuus hakea kielikursseilta osaamismerkkiä.

– Pyrimme opistolla ottamaan huomioon myös muut yhteiskunnan muutosten tuomat ihmisten tarpeet ja toiveet. Kehitämme koko ajan toimintatapojamme ja kannustamme sekä opettajia että opiskelijoita antamaan meille palautetta. Otamme opiksemme palautteesta ja reagoimme siihen parhaamme mu­kaan, Prusti sanoo.

Opisto ottaa mielellään kokeiluun uusia lajeja. Mikäli kurssitarjonnasta ei löydy juuri sitä itselle mie­luisinta juttua, voi opistolle esittää kurssitoiveita. Nykyaika tarjoaa mahdollisuuksia osallistua joillekin kurs­seille etäopetuksen muodossa myös toisilta paikkakunnilta käsin, ellei omalta paikkakunnalta löydy kiinnostavia vaihtoehtoja.

– Joillakin kursseilla on ollut etäopetusta jo useamman vuoden ajan. Kursseille voi osallistua lähiopetuksen lisäksi internetin välityksellä, Prusti kertoo.

Digitalisaatio näkyy niin ikään Valkeakoski-opiston ilmoittautumisissa. Enää kurssi-ilmoittautumista ei tarvitse tehdä paperisella lomakkeella tai puhelimitse, vaan ilmoittautuminen onnistuu myös säh­köisesti opiston nettisivuilla olevan lomakkeen kautta. Puhelinilmoittautuminen on kuitenkin edel­leen käytössä niille, joille internetin käyttö ei ole tuttua tai miellyttävää.

Opiston kurssiesitettä on saatavilla noutopisteistä elokuussa. Kurssitar­jonta on jo esillä opiston verkkosivuilla: Suurimmalle osalle opiston kursseja voi jo ilmoittautuakin, lii­kuntakursseille kuitenkin vasta 11.8.

Yksilöllistä ja rentoa opetusta

Valkeakoski-opistolla työskentelee opetustehtävissä pää- ja sivutoimisena yli 200 eri alan osaajaa. Useimmilla opettajilla on pedagoginen koulutus ja kaikilla vankka oman alansa osaaminen.

– Jos itsellä on osaamista ja kiinnostusta jonkin lajin opettamiseen, voi itsensä ilmiantaa opettajaehdokkaaksi opiston verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella. Tärkeintä on, että opettajalta löytyy opetettavan asian osaamista, intoa sekä taitoa opettaa, Prusti listaa.

Yksi Valkeakoski-opiston opettajista on kitaransoittoa ja joogaa sivutoimisesti opettava Toni Hon­kala, joka on toiminut opettajana jo Kangasala-Opiston aikoina. Honkalan repertuaariin kuuluvat mm. Kangasalla järjestettävä äijäjooga sekä lukuisat kitarakurssit.

– Opisto-opettamisessa parasta on opettajalle suotu vapaus päättää itse mitä ja miten opettaa ilman tiukkoja opetussuunnitelmia. Koen, että olen palvelutehtävässä, jossa palvelen niitä, jotka haluavat oppia soittamaan kitaraa tai joogaamaan, Honkala sanoo.

Kurssien opetustyyli määrittyy opiskelijoiden tarpeen mukaan. Kitarakursseilla voi olla hyvinkin eri­tasoisia soittajia, mutta pienten ryhmäkokojen ansiosta Honkala pystyy antamaan kullekin soittajalle yksilöllistä ja monipuolista ohjausta.

– Minulle on tärkeintä, että harrastus tuottaa opiskelijoille ennen kaikkea iloa. Harrastuksen tulee olla mielekästä, eikä se saa tuottaa stressiä, Honkala painottaa.

Nuoretkin pääsevät mukaan

Valkeakoski-opiston kursseille osallistuvien ikähaitari on laaja: eniten kursseilla käy työikäisiä ihmi­siä, mutta joukkoon mahtuu myös eläkepäivistä nauttivia opiskelijoita. Joillekin kursseille otetaan mukaan myös nuoria harrastajia, kuten yhdessä Honkalan ryhmistä kitaraa soittava Pinja Salminen.

Kahdeksatta luokkaa käyvä Salminen aloitti kitaransoiton alkeiskurssin viime syksynä ja aikoo jatkaa soittamista tulevaisuudessakin. Seitsemän vuotta pianoa soittanut Salminen halusi kokeilla vaihteeksi jotain muuta soitinta, ja Valkeakoski-opisto tarjosi siihen oivalliset eväät.

– Kurssillamme on mukava ja rento tunnelma, eikä siellä tarvitse pelätä virheiden tekemistä. Kukaan ei ole niin tosissaan, Salminen kiittelee.

Opiston ilmapiiri on sen verran miellyttävä, että Salminen on pohtinut myös muille kursseille osal­listumista.

– Esimerkiksi kuvataide- ja valokuvauskursseja olen miettinyt, Salminen kertoo.

Opiston kursseilla on mukava ja rento tunnelma, eikä siellä tarvitse pelätä virheiden tekemistä.

Ajoissa ilmoittautumaan

Valkeakoski-opiston esitettä on saatavilla noutopisteistä, kuten kirjastoista, 5.8. alkaen. Kurssitar­jonta on jo nyt esillä opiston verkkosivuilla, ja suurimmalle osalle opiston kursseja voi jo ilmoittautua. Lii­kuntakurssien ilmoittautuminen aukeaa kuitenkin vasta 11.8.

Kurssi-ilmoittautuminen onnistuu vuorokauden ympäri Valkeakoski-opiston nettisivuilta löytyvällä lomakkeella tai tiettyihin palvelunaikoihin puhelimitse. Ilmoittautuminen kannattaa hoitaa ajoissa, sillä suositut kurssit saattavat täyttyä nopeastikin.

– Jos kurssi sattuukin olemaan jo täynnä, kannattaa aina ilmoittautua varalle. Ilmoitamme opiston toimistosta, kun kurssille vapautuu paikka, Prusti vinkkaa.

Kurssien tiedot kannattaa ennen kurssien alkua tarkistaa vielä opiston kotisivuilta, koska esimerkiksi kurssipaikka saattaa vielä muuttua. Opiskelijan itsensä on myös tärkeää pitää yhteystietonsa ajan tasalla, koska opisto lähettää esimerkiksi kurssimuutoksista myös ryhmätekstiviestejä.

Valkeakoski-opisto

  • Kurssiesite noudettavissa noutopisteistä 5.8.2020 alkaen.
  • Kurssi-ilmoittautuminen verkossa 24/7 tai puhelimitse 03 5691 7100 ti–to klo 10–12 ja 13–15.
  • Lii­kuntakurssien ilmoittautuminen avautuu 11.8.2020 klo 10.
  • Yhteydenotot ja kurssiehdotukset asiakaspalvelunumeroon, kotisivuilta löytyvän palautelo­makkeen kautta tai sähköpostitse valkeakoski.opisto@valkeakoski.fi.
  • Asiakaspalvelu on suljettu viikoilla 26–32.
  • valkeakoski-opisto.valkeakoski.fi/
  • Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.