Mainos

Valkeakoski-opisto tarjoaa virikkeitä ja virkeyttä poikkeusaikanakin

Keväällä voimaan astuneet koronarajoitukset eivät lamaannuttaneet Valkeakoski-opiston toimintaa täysin. Tehdyt poikkeusajan järjestelyt mahdollistavat sen, että monelle tarjoutuu tilaisuus harrastaa itselleen mielekkäällä tavalla: liikkuen, käsillä tehden, laulaen, soittaen, näytellen ja kokkaillen. Kuvat: Johanna Rajala, Jukka Haavisto

Marraskuu alkaa olla lopuillaan, samoin Valkeakoski-opiston syyslukukausi. Rehtori Reeta Tenhola voi jo huokaista helpotuksesta: kansalaisopiston kurssit ja ryhmät ovat voineet kokoontua lukujärjestyksen mukaisesti, kun koronan leviämistä ei vielä tarvinnut suitsia ankarin rajoituksin.

– Otimme koronan huomioon lukuvuotta suunnitellessamme, sillä meistä on tärkeää pystyä tarjoamaan ihmisille mahdollisuus harrastaa ja kehittää itseään tänä poikkeuksellisena aikanakin, Tenhola kertoo.

Osalle jo pidempään toimineista ryhmistä etsittiin uusi kokoontumispaikka, jotta turvavälien säilyttäminen onnistuu. Se osoittautui melkoisen työlääksi palapeliksi, sillä kaupungin omistamien liikuntatilojen iltavuoroja havittelevat muutkin tahot ja koulut tarvitsevat tilansa omaan käyttöönsä päivisin.

Myös normaalioloissa noudatettavasta seitsemän opiskelijan minimimäärästä on osin joustettu, jotta mahdollisimman monelle tarjoutuu tilaisuus harrastaa itselleen mielekkäällä tavalla: liikkuen, käsillä tehden, laulaen, soittaen, näytellen, kokkaillen… Tenhola muistuttaa, että moni hakeutuu opiston ryhmiin myös tavatakseen muita ihmisiä yhteisen harrastuksen merkeissä.

– Opiskelijakuntaamme kuuluu paljon eläkeläisiä ja muita, joiden arkeen päiväkurssimme tuovat rytmiä, ryhtiä ja sisältöä. Opettajat ovat tänä syksynä toistamiseen saaneetkin kuulla, kuinka onnellisia heidän kurssilaisensa ovat ryhmien käynnistymisestä kesän jälkeen.

Turvallisuus edellä

Entisöintiä ja tuunausta opettava Pauliina von Bellin mukaan hänen ryhmäläisensä ovat silmin nähden onnellisia ja kiitollisia, kun pitkäksi venähtäneen tauon jälkeen jälleen työstävät aarteitaan Pikkolan teknisen työn tiloissa.

– Kurssin toteutumista ei enää pidetä itsestäänselvyytenä, joten jokainen kantaa kiitettävästi vastuunsa yhteisestä turvallisuudesta. Kahvitauotkin on porrastettu, jotta turvavälit säilyvät. Moni käyttää myös kasvomaskia, niin tukalaa kuin sen kanssa työskenteleminen onkin, von Bell kiittelee.

Lukuisia liikuntaryhmiä ohjaava Johanna Rajala on hänkin pannut merkille vastuunkantamisen niin omasta kuin kanssajumppaajienkin hyvinvoinnista.

– Tuntuu että ryhmieni liikkujat ovat ehkä entistäkin innostuneempia ja kiitollisia jokaisesta toteutuneesta kokoontumiskerrasta. Tämä aika on saanut meidät kaikki miettimään, miten paljon iloa yhdessä liikkuminen arkeemme tuokaan.

Rajala ei keväällä jäänyt pyörittelemään peukaloitaan, kun korona pysäytti ryhmätoiminnan. Hän ryhtyi etäohjaajaksi ja tallensi Youtubeen videoita ryhmäläistensä käyttöön.

– Videoita käytettiin ahkerasti ja sain niistä paljon myönteistä palautetta. Vaikka etäopetus ei korvaa oikeaa ryhmien tunnelmaa, se kuitenkin piristää ja ylläpitää kuntoa, sanoo Rajala.

Maksupalautusta keskeytyksestä

Keväällä voimaan astuneet koronarajoitukset eivät lamaannuttaneet Valkeakoski-opiston toimintaa täysin.

– Moni kurssi jatkui etäopetuksena verkossa. Kuitenkin esimerkiksi tekninen työ sekä muut opetustilan laitteiden ja työvälineiden käytöstä riippuvaiset kurssit jouduttiin keskeyttämään, Reeta Tenhola kertailee.

Poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen ohessa opiston hallintoa työllistivät kurssimaksupalautukset keskeytyneistä kursseista. Palautusta maksetaan suhteessa menetetyn opetuksen määrään. Jos summa jää alle 20 euron, sitä ei palauteta. Tenholan mukaan opiskelijan pitää palautusta saadakseen ottaa yhteyttä opistoon, josta saa tarkemmat toimintaohjeet.

Aina kannattaa kysyä paikkatilanteesta

Opiskelijamäärissä mitattuna Valkeakoski-opistossa ei tänä syksynä kirjata uusia ennätyksiä, sillä etenkin koronan riskiryhmiin kuuluvista osa on varmuuden vuoksi jättäytynyt pois kaikesta ryhmätoiminnasta.

– Ilmiö näkyy etenkin lauluryhmissä ja kontaktiliikunnassa, Reeta Tenhola toteaa.

Jos mieli kuitenkin muuttuu, moneen syksyllä aloittaneeseen ryhmään voi ilmoittautua mukaan kevätkaudeksi. Kurssimaksu on tällöin puolet koko lukuvuoden maksusta.

– Vastaamme mielellämme ryhmien paikkatilannetta koskeviin kysymyksiin, kannustaa rehtori.

Luvassa paljon uutta

Kevätlukukaudelle on luvassa lukuisia uutuuskurssejakin. Pitkien kurssien lisäksi lukujärjestykseen sisältyy lyhytkursseja eri aihepiireistä. Keväällä on alkamassa esimerkiksi uusi matalan kynnyksen pop/jazzbändikurssi. Lyhytkurssi soveltuu sellaisillekin, joilla ei ole lainkaan soittokokemusta tai jotka haluavat kokeilla toista soitinta.

Maanantaisin kokoontuva pop/jazz-bändikurssi puolestaan on tarkoitettu edistyneille harrastajille. Myös sille kurssille mahtuu uusia opiskelijoita. Afroamerikkalaiseen musiikkiperinteeseen nojautuvien kurssien opettajana toimii Jukka Haavisto ja opetuspaikkana Huutijärven koulu.

– Kursseja ehtii vielä toivoakin, etenkin jos tietää itsensä lisäksi toisiakin samasta aiheesta kiinnostuneita. Aiheen lisäksi meille voi esittää toiveita sekä tilan että opettajan suhteenkin.

Toiveita kaivataan myös opistokauden 2021–2021 ohjelmasta, jonka valmistelu on jo alkanut.

– Kätevimmin asia hoituu verkkosivuiltamme löytyvällä lomakkeella. Verkossa voi antaa myös palautetta toiminnastamme, Tenhola vinkkaa.

Tutustu kurssiuutuuksiin ja ilmoittaudu mukaan:
• Pop/jazz – matalan kynnyksen bändikurssi, 1001334
• Lavatanssi workshop, Kontula, 1016316
• Asahi, 8304343
• Lempeää vesijumppaa nivelille, 8305305
• Alexander-tekniikan jatkokurssi, 8305304
• Kirjansidonta aloittelijoille ja jatkajille, 1145303
• Kehyskurssi, 1198303
• Tietoisen tanssin ryhmä naisille, 8305338
• Voimasi lähteille – Naisten piiri, 9999312
• ATK-klinikka, 3404302
• Italian alkeet ,1208300
• Saksan alkeiskurssi,1204350
• Makrame, 1141303

Muita alkavia kursseja:
• Sukututkimus, vanhat käsialat ja asiakirjat, 1301336

Lue lisää kurssitarjonnasta

Tiesitkö tämän Valkeakoski-opistosta?
• Toimii Valkeakosken lisäksi Akaassa, Kangasalla, Pälkäneellä ja Urjalassa.
• On Opetushallituksen valvoma oppilaitos.
• Järjestää vuosittain useita satoja kursseja: kädentaitoja, taidetta, vieraita kieliä, musiikkia, teatteria, tanssia, liikuntaa, kotitaloutta, tietotekniikkaa.
• Tarjoaa myös lasten ja nuorten tanssi- ja teatteritaiteen perusopetusta Valkeakoskella ja Pälkäneellä.
• Kursseja yhteensä 780, joista 214 Kangasalla.
• Opiskelijoita koko opistossa 7 089, joista Kangasalla 2 234.

Huomioithan nämä:
• Tule kurssille/ryhmään vain terveenä ja oireettomana.
• Muista pitää 1–2 metrin turvavälit sekä luokassa että aula- ja pukeutumistiloissa.
• Voit halutessasi käyttää kasvomaskia.
• Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
• Jos mahdollista, pese kätesi vedellä ja saippualla kun tulet tunneille ja opetustilaan.
• Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytä opettajan mukanaan tuomaa käsidesiä.
• Jos tunneilla käytetään yhteisiä välineitä, käytetään käsidesiä ennen laitteisiin ja työvälineisiin koskemista.
• Laitteet ja välineet pyyhitään desinfiointiliinalla käytön jälkeen.
• Tuo omat jumppanauhat, kuminauhat ja muut välineet mukanasi, jos niiden kuljettaminen on mahdollista.

Ollaan yhteydessä:

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.