Valkolakki ja sinisenä lainehtiva järvi: Matias Ylisiuruan odotukset keväältä ovat täyttyneet

0
Matias Ylisiurua puski ylioppilaskirjoitukset läpi urheilijan päättäväisyydellä ja jaksaa harjoitella, vaikka ensi kesän kisakalenteri hohkaa tyhjyyttään.
Matias Ylisiurua puski ylioppilaskirjoitukset läpi urheilijan päättäväisyydellä ja jaksaa harjoitella, vaikka ensi kesän kisakalenteri hohkaa tyhjyyttään.

Siinä se nyt on: valkolakki sinivalkoisen kilpakanootin kokassa ja taustalla sinisenä lainehtiva Vesijärvi. Matias Ylisiuruan odotukset kevään osalta ovat täyttyneet koronapandemian aiheuttamasta vastatuulesta huolimatta.

Hän puski ylioppilaskirjoitukset läpi urheilijan päättäväisyydellä ja jaksaa harjoitella, vaikka ensi kesän kisakalenteri hohkaa tyhjyyttään.

 – Jos jotain yhteistä pitää kirjoituksiin ja melontakilpailuihin valmistautumisesta, niin se on harjoittelu ajoissa ja ajan kanssa, toteaa Kangasalan Melojia kilparadoilla edustava Ylisiurua.

Ylioppilaaksi hän pääsee Kangasalan lukiosta. Urheilulukioon hakeutumista hän ei edes harkinnut, sillä kotipaikkakunta tarjoaa melojalle loistavat puitteet ympärivuotiseen harjoitteluun.

– Vesaniemestä löytyy kaikki samasta paikasta: järvi, kanoottivaja ja kuntosali, joka tosin jouduttiin sulkemaan koronan vuoksi.

Kehuja saa myös oppilaitos, jolta heltiää ymmärrystä urheilijoille. Urheilusuorituksilla voi hankkia enimmillään kahdeksan kurssimerkintää lukioaikana.

– Se helpotti, koska halusin suorittaa lukion nopeasti ja keskittyä kiinnostaviin aineisiin. Jos urheilukurssien tilalle olisi pitänyt miettiä jotain muuta, olisi minun ollut vaikea motivoida itseäni.

Ylisiurua kiittelee myös Kangasalan lukion opettajia, joilta saa tukea ja apua tarvittaessa.

Tykkään kemiasta. Se on käytännönläheistä eikä sellaista kaavojen pyörittelyä kuin matematiikka.

Matias Ylisiurua

Fysiikan kokeeseen nollalukemisella

Matias Ylisiurua aloitti ylioppilaskirjoitukset syksyllä osallistumalla biologian ja kemian kokeisiin. Keväälle jäivät äidinkieli, englanti, fysiikka ja pitkä matematiikka sekä kemian arvosanan korottaminen.

– Tarkoituksenani oli kertailla fysiikkaa koetta edeltävä viikko. Koska aikataulua koronan vuoksi aikaistettiin, en ehtinytkään valmistautumaan. Selvisin kokeesta käytännössä nollalukemisella. Se oli kova viikko: neljä koetta ja vain yksi vapaapäivä!

Ylisiurua valitsi kirjoittamansa aineet kiinnostuksensa ja urahaaveidensa perusteella.

– Tykkään kemiasta. Se on käytännönläheistä eikä sellaista kaavojen pyörittelyä kuin matematiikka. Pidän myös biologiasta. Toivon pääsevänsä opiskelemaan metsätiedettä Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan.

Isovanhempien jäljissä metsään

Metsään Ylisiuruaa vetää halu seurata isovanhempiensa viitoittamalla polulla.

– Isäni vanhemmat omistavat metsätilan pohjoisessa. Heidän ansiostaan olen saanut perehtyä metsänhoitoon ja metsien taloudelliseen merkitykseen. Maatalous puolestaan on tuttua äitini puolen suvusta.

Ylisiurua valmistautuu parhaillaan kaksiosaisen pääsykokeeseen perehtymällä vapun jälkeisellä viikolla saamaansa sähköiseen materiaaliin. Aineistokoe pidetään toukokuun lopulla, suullinen kesäkuussa.

– Todistuksilla tuskin pääsen sisään, sillä olen keskitasoa. Aina löytyy minua osaavampia, joten varaudun lukemaan kunnolla.

Varusmiespalvelukseen Ylisiurua on hakenut Suomen kansainvälisiin valmiusjoukkoihin.

– Koronan vuoksi niiden pääsykokeet siirretty syksyyn. Jos en pääse yliopistoon, olisi hieno päästä valmiusjoukkoihin ja sitä kautta ehkä rauhanturvaajaksi tai puolustusvoimien palvelukseen.

Ylisiuruan mukaan pakollinen kilpailutauko suo enemmän aikaa harjoitella ja vapauttaa ylimääräisestä stressistä.

Kesän melontakilpailut vielä arvoitus

Koronapandemia pyyhkäisi kerralla tyhjäksi melojien kilpailukalenterin. Kaikki kansainväliset arvokilpailut on peruttu ensi kesältä. Kotimaan osalta tilanne on rajoitusten purkamisen jäljiltä vielä avoin.

– Jos Suomen mestaruuskilpailut järjestetään, niin kauden tavoitteeni on sijoittua kärkeen omilla matkoillani eli 200, 500 ja 1000 metrillä. Onneksi melonnassa turvavälien säilyttäminen on helppoa.

Ylisiuruan mukaan pakollinen kilpailutauko suo enemmän aikaa harjoitella ja vapauttaa ylimääräisestä stressistä.

Lue myös: Lukion suurkuluttajaa odottaa armeija: Anni Hakala suoritti 86 kurssia ja kirjoitti seitsemän ainetta

Lue myös: Tässä ovat Kangasalan lukion kevään 2020 uudet ylioppilaat

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.