Valoisa loppiaiskonsertti päätti joulun

0

Vokaaliyhtye Piacere tulkitsi loppiaisena pääasiassa englantilaisia joululauluja ja niistä koostuvan Benjamin Brittenin 11-osaisen teoksen Ceremony of Carols. Laulusolistina oli Pia Freund ja säestäjänä sekä solistina soitti harpisti Päivi Severeide.

Maineikkaat esiintyjät kokosivat kirkkoon runsaasti kuulijoita, jotka saivat vielä hetken nauttia joulun tunnelmaa hehkuvasta musiikista.

Piacere koostui 11 naislaulajasta, joiden äänet sulautuivat täydellisesti yhteen. Sointi oli heleä ja täyteläinen kautta linjan. Harpun soljuva säestys täydensi harmoniaa.

Harpisti Severeiden ensimmäinen soolo oli melodinen 1.osa Händelin konsertosta harpulle ja toinen oli Michel Mouldinin sävellys Birds in Winter. Jälkimmäinen on nykysäveltäjä, jolle luonnon mystiikka on läheinen.

Sävellyksessä oli uudenlaista, mutta helposti lähestyttävää sointumaailmaa. Harpisti toi taitavasti esiin lintujen sirkutuksen ja talvisen luonnon heleyden.

Yhtye lauloi englantilaisten nykysäveltäjien teoksia keskiaikaisten joululaulujen sanoihin. Lauluissa oli haastavia ja hienoja sointuja, jotka yhtye sai soimaan kristallisen puhtaasti.

Pia Freundin ääni ihastutti hänen valitsemissaan soololauluissa. Ranskalainen Kolmen kuninkaan marssi sai harpun rytmikkään säestyksen.

Laulussa oli loppiaisen perinteinen sanoma. Välillä unohtui, että säestäjänä oli vain yksi harpisti, taitava soittaja loihti intrumentistaan niin laajan paletin värejä.

Heino Kasken Mökit nukkuu lumiset oli konsertin huippukohta. Siinä Pia Freundin musikaalinen tulkinta loi vahvan ja salaperäisen joulutunnelman. Kasken sävellys Eino Leinon sanoituksena antoi solistille mahdollisuuden latautuneeseen tunnelmointiin.

Benjamin Brittenin Ceremony of Carols syntyi pitkällä laivamatkalla toisen maailmansodan aikana tilanteessa, jolloin säveltäjällä oli tilaus harppukonsertolle. Niinpä soitin sopi luontevasti laulusarjan säestysinstrumentiksi.

Säveltäjän valitsemissa vanhoissa runoissa joulu pyhimyksineen toivotettiin tervetulleeksi, seimen lapselle laulettiin kehtolauluja, Mariaa ylistettiin ja syntymän mysteeriä ihmeteltiin. Keskiaikaisista runoista sai hyvän kuvan siitä, mitä jouluun liitettiin. Lauluihin sisältyi vertauskuvia, mystiikkaa ja mielenkiintoisia opinkappaleita.

Britten loi taitavasti runoihin sävelkuvia. Kun jäätävässä talviyössä talliin syntyvää lasta ihmeteltiin, sävelessä toistui fraasi, jossa kylmyys oli lähes käsin kosketeltavaa.

Laulussa Jumalalle kiitos jykevä soinnutus säesti tekstiä, jossa käytiin iskevästi läpi pelastushistoria: Ellei Adam olisi aikanaan haukannut omenaa, ei Neitsyestä olisi koskaan tullut taivaan kuningatarta. Deo Gratias!

Loppiaiseen liittyy olennaisesti ilo.Yhtye viritti kevätlaulun ja esitti encorena ohjelman alussa kuuullun melodian Tomorrow Shall Be My Dancing Day eli huomenna iloitaan ja tanssitaan.

Sirkku Salmela

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.