Valokuitua tarjoavat yhtiöt operoivat tällä hetkellä useilla Kangasalan alueilla. Siihen, millä alueilla rakentamispäätös kulloinkin tehdään, vaikuttaa asiakkaiden määrä. Valokuituverkkoa rakennetaan alueille, joista löytyy riittävä määrä halukkaita valokuituyhteyden ottajia. Kangasalla on esimerkkiä myös siitä, että asukkaat voivat itse olla aktiivisia asiassa.
Etätyön lisääntyminen on vauhdittanut nopeampien yhteyksien tarvetta kodeissa. Lisäksi katselutottumukset ovat siirtyneet televisiosta netin suoratoistopalveluihin ja myös netissä pelaaminen on yleistynyt.
Kangasalla yhteyttä tarjoavat ainakin Valokuitunen, Valoo Täyskuitu ja Elenia.
Sahalahdella kauha maahan keväällä
Valokuitunen Oy on vastikään tehnyt päätöksen valokuituverkon rakentamisesta Sahalahdelle noin 300 kotitaloutta kattavalle verkolle. Rakentaminen käynnistyy näillä näkymin aikaisin keväällä, ja asukkailla on edelleen mahdollista liittyä mukaan ensimmäisen rakennusvaiheen aikana.
– Rakennustyöt tehdään ensi vuoden aikana, ja aluetta ehditään vielä hyvin laajentaa, mikäli tilauksia saadaan lisää. Koko Sahalahden kylän alue on edelleen myynnissä. Sen sijaan varmuutta ei ole siitä, milloin tällä alueella tulee seuraava tilaisuus saada kuituyhteys kotiin, toimitusjohtaja Heikki Kaunisto sanoo.
Valokuidun rakentaminen on asuinalueen infrastruktuurin kehittämistä, ja aktiivinen rakentamisaika kestää yleensä muutamia viikkoja. Valokuitukaapelit sijoitetaan maan alle, mikä tarkoittaa kaivuutöitä naapurustossa. Siksi valokuituyhteys on järkevää rakentaa kerralla mahdollisimman monelle saman alueen asukkaalle.
Nattari tässä kuussa käyttöön
Valokuitunen jatkaa valokuituliittymien myyntiä edelleen useilla muillakin Kangasalan alueilla.
Yhtiö on rakentanut tänä vuonna verkkoa Suomeen noin 50 miljoonalla eurolla. Tähän mennessä summasta on kohdistunut Kangasalle noin miljoona euroa. Tänä vuonna yhtiö on rakentanut valokuitua Kangasalan alueella Metsäkulmassa, Mäyrävuoressa, Ruutanassa ja Nattarissa.
– Suurin osa näistä liittymistä on jo käytössä, ja viimeinenkin Nattarin alue saadaan otettua käyttöön marraskuun aikana, Kaunisto kertoo.
Hän huomauttaa, että kuituyhteyksien myynti on edelleen käynnissä kaikilla jo mainituilla alueilla sekä myös niillä alueilla, joilla investointipäätöstä ei vielä ole.
– Tällaisia lähellä päätöstä olevia kohteita ovat muun muassa Huhmarin, Pikkolan ja Suoraman alueet. Vielä tarvitaan joitakin lisätilauksia.
Joka neljäs pitäisi saada mukaan
Valokuitusen yleisen periaatteen mukaan rakentamispäätös kullakin alueella saadaan hyvin todennäköisesti aikaan, kun noin joka neljäs kotitalous tekee tilauksen.
Toimitusjohtajan mukaan yhtiön asiakkailla on automaattisesti vapaus tehdä omat palvelutilausratkaisunsa itsenäisesti.
– Valokuituyhteys on niin hyvä, ettei asiakkaan välttämättä tarvitse ottaa nopeinta mahdollista palvelua, vaan liittymä kannattaa mitoittaa oman tarpeen mukaan. Valokuitusen ratkaisussa on myös mahdollista olla ottamatta palveluita käyttöön heti. Jos esimerkiksi nykyinen yhteys on määräaikainen, uudet palvelut voi tilata sitten, kun vanha sopimus päättyy, Kaunisto selvittää.
Valoo aloittaa Kangasalan asemalta
Valoo Täyskuitu aloittaa Kangasalla valokuituverkon rakentamisen ensi keväänä. Ensimmäiset asiakkaat saadaan kytkettyä verkkoon arviolta loppukesästä, ja rakennustöiden odotetaan valmistuvan ensi vuoden loppuun mennessä.
Verkon rakentaminen alkaa Kangasalan asemalta ja ulottuu Metsäkulman ja Tursolan alueille. Alueeseen kuuluvat myös Halimajärven ympärillä olevat asunnot sekä Asematien pohjois- ja eteläpuoli laajasti.
Rakentamispäätös voitiin tehdä, koska riittävä osa alueiden kotitalouksista tilasi liittymän.
– Verkkoyhtiöt tekevät tyypillisesti päätöksensä reilun kolmanneksen tai 40 prosentin tilaajapeiton saatuaan. Kysyntä näillä Kangasalan alueilla ylitti selvästi odotuksemme, joten rakentamispäätös oli hyvin helppo, toimitusjohtaja Tommi Linna kertoo.
– Olemme nyt julkaisseet ensimmäiset rakentamisalueet, ja niitä tullaan laajentamaan ensisijaisesti kysynnän ja myös saatavilla olevien resurssien mukaan. On todennäköistä, että laajennamme projektia jo ensi vuodelle, mikäli kysyntä muillakin alueilla kehittyy yhtä suotuisasti, hän jatkaa.
Linnan mukaan yhtiön tavoitteena on rakentaa koko Kangasalan kattava valokuituverkko, ja koko hankkeessa puhutaan useiden miljoonien eurojen investoinneista.
Markkinointikeinona nollalinja
Valoo Täyskuidun markkinointietuna on ollut liittymisen nollahinta eli rakentamis- ja asennustöiden maksuttomuus. Asiakkaat maksavat vain internetin käytöstä.
– Liittymän tilaaminen on ilmaista siihen asti, kun rakennustyöt alkavat. Kaikki halukkaat pääsevät mukaan, kunnes katutyöt ovat valmiit, Linna täsmentää.
Hän huomauttaa, että liittyminen on huomattavasti kalliimpaa, kun alueen verkko on rakennettu ja koneet poistuneet työmailta. Listahinta jälkiliittymiselle on 2 490 euroa.
Yhtiö on jo aloittanut suunnittelu- ja luvitusprosessin Kangasalla.
– Käymme tiivistä vuoropuhelua kaupungin virkamiesten kanssa, jotta rakentaminen saadaan sujumaan mahdollisimman kivuttomasti ja siitä syntyisi mahdollisimman vähän haittaa. Uudenlaisen rakentamisen avulla hiilijalanjälkemme on pienempi kuin perinteisillä menetelmillä. Uskon, että tämä on tehtävissä myös Kangasalla, Linna toteaa.
Yhtiön mukaan valokuituliittymä on nykyisin niin sanottua perusinfrastruktuuria. Sitä verrataan yleisesti sähköön, veteen ja viemäröintiin. Yhteys on toimintavarma ja erittäin nopeaan tiedonsiirtoon kykenevä tapa käyttää internetiä.
Kivisalmi–Iso-Pento valmis tänä vuonna
Elenialla on tällä hetkellä meneillään kuituprojektit Kuhmalahdella Kivisalmen ja Iso-Pennon sekä Puntari–Pohjan alueilla. Valokuituverkkoa rakennetaan säävarman sähköverkon maakaapeloinnin yhteydessä.
– Asukkaat tarttuivat tilaisuuteen eli saimme kuituliittymätilauksia niin paljon, että myös kuituhanke oli mahdollista toteuttaa, yksikönpäällikkö Jukka Laakso kertoo.
Puntari–Pohja-projekti on jo valmis, ja parhaillaan rakennetaan Kivisalmen ja Iso-Pennon aluetta, joka valmistuu vielä tämän vuoden aikana.
Kangasalla on tänä vuonna myös viimeistelty viime vuonna kesken jäänyttä Savo–Hausalo-aluetta Savontien varressa.
– Siellä kuituverkkoa ei tullut koko säävarman sähköverkon alueelle, ja kuidun osuus on jo valmis. Sähkön osalta riittää vielä tekemistä. Työ jatkuu ensi vuonnakin.
Asukkaiden aktiivisuus tuotti tulosta
Elenia on jo tehnyt ensi vuodelle kuidun rakentamispäätöksen Huutijärvi–Pelisalmi-alueelle.
– Hankkeen käynnisti alueen asukkaiden aktiivisuus. Kohde ei ollut vielä vuorossa säävarma-saneerausohjelmassamme, mutta nyt kaapeloimme samalla myös sähköverkkomme maan alle, Laakso kertoo.
Elenian tarkoitus on laajentaa aktiivisesti myös kuiturakentamista Kangasalla.
Laakson mukaan ensi vuonna sähköverkon säävarma-saneerauksia tehdään jonkin verran aikaisempia vuosia vähemmän, mutta vuonna 2024 niitä on taas tulossa runsaammin.
– Asukkaiden oma aktiivisuus on paras tapa edistää kuidun tuloa. Kiinnostuksen voi ilmoittaa vaikka nettisivujemme kautta ja innostaa naapureita mukaan.
MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä