Valotori heijastaa nuorten unelmia

0
Kangasalalaisnuoret, nuoriso-ohjaajat ja yhteistyökumppani t2+r-taidekollektiivin väki odottavat ensi lauantain Valotoria ja joulukalenterin avausta jännittyneenä. Kuvassa vasemmalta Marketta Huuhtanen, Elina Tiainen ja Niko Tiainen.
Kangasalalaisnuoret, nuoriso-ohjaajat ja yhteistyökumppani t2+r-taidekollektiivin väki odottavat ensi lauantain Valotoria ja joulukalenterin avausta jännittyneenä. Kuvassa vasemmalta Marketta Huuhtanen, Elina Tiainen ja Niko Tiainen.

Joulukuussa kangasalalaiset saavat lisää valoa arkeensa. Kirjaston kelloseinälle heijastetaan joka päivä vaihtuva animaatio, joka on koostettu nuorten piirtämistä haaveista ja ajatuksista tulevaisuudesta.

Joukko nuoria makoilee lattialla nuorisotila Veturin yläkerrassa Vatialassa. Lattialle on levitetty paperia ja erivärisiä kyniä. Toisen suuren paperin yläreunaan on kirjoitettu ”Unelmat”, toiseen ”Tulevaisuus”.

– Lentäviä autoja, sanoo yksi nuorista.
– Juna-asema, viimeistään silloin, toteaa toinen.
– Ufoja, lentomatkoja avaruuteen, ideoi kolmas.
– Äh, en osaa piirtää mitään. Olen viimeksi piirtänyt joskus monta vuotta sitten kuviksen tunnilla, Terhi Järvensivu huokaa.

t2+r-taidekollektiivin yhteisötaiteilija Elina Tiainen saapuu Järvensivun vierelle hymyillen.

– Aivan varmasti osaat, te kaikki osaatte. Tässä ei ole kyse siitä, että pitäisi osata piirtää jotakin esittävää. Tuotos voi olla esimerkiksi kuvioita tai printtiä, hän opastaa.

Järvensivu tarttuu kynään ja alkaa piirtää keskittyneesti.

Veturissa on meneillään Valotori-hankkeen viimeinen työpaja. Kyseessä on Kangasalan kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden, Kangasalan nuorisovaltuuston ja t2+r–taidekollektiivin yhteisponnistus.

Valotoria on valmisteltu yläkouluissa ja lukiolla elokuusta saakka. Sen tekemiseen on osallistunut myös nuorisovaltuusto.

Nuoret ovat piirtäneet Kangasalan tulevaisuudesta ja omista unelmistaan erilaisia piirustuksia. Aiheisiin ei olla puututtu millään tavalla, jokainen on saanut toteuttaa itseään haluamallaan tavalla.

Lopuksi 100 nuoren työt koostetaan ja animoidaan joulukalenteriksi. Animaatio heijastetaan Kangasalan kirjastotalon kelloseinälle joulukuun alusta tapaninpäivään saakka.

Animoinnin ja koostamisen tekee t2+r-taidekollektiivin mediataiteilija Niko Tiainen.

Jokaisen joulukalenteriluukun animaatio kestää noin neljä minuuttia ja se vaihtuu päivittäin. Kalenteri pyörii Kangasalan keskustassa aamuisin kello 7–10 ja iltaisin 15–21.

Idea animoidusta kalenterista syntyi vuosi sitten, kun samainen taidekollektiivi oli pitämässä Kangasalla graffiti- ja videomapping-työpajaa.

– Keskustelimme silloin heidän kanssaan, että keskustaan olisi hieno saada elämää. Silloin heräsi ajatus animoidusta joulukalenterista, kertoo nuoriso-ohjaaja Marketta Huuhtanen.

Ajatuksena on elävöittää keskustaa osallistavalla toiminnalla ja tuoda lisää valoa pimeään aikaan.

Tekijöiden haaveena on, että kalenterista tulisi jatkuva prosessi.

Nyt työt ovat valmiina ja animointi alkanut.

Kalenterista on tulossa aivan varmasti yllättävä.

– Nuorten mielikuvitus on todella laukannut, Elina Tiainen nauraa.

Toteutuksessa on ollut tärkeää se, että nuorten ääni ja näkökulmat saadaan näkyviin uudella ja raikkaalla tavalla.

Työpajoissa on opetettu nuorille samalla videomappausta. Videomapping on menetelmä, jossa rakennuksiin ja muihin kolmiulotteisiin objekteihin heijastetaan animaatiota. Samaa menetelmää käytetään joulukalenterissa.

– Odotamme jännityksellä, miten kaupunkilaiset reagoivat Valotoriin. Se tuo varmasti iloa ja valoa ihmisten arkeen. Meidät on yllättänyt Kangasalan positiivinen vastaanotto hankkeelle ja upea yhteistyö mukana olevien tahojen kanssa. Kiitos ihan jokaiselle, sanoo Elina Tiainen tyytyväisenä.

Kangasalan Joulunavaus & Valotori -tapahtuma järjestetään lauantaina 30. marraskuuta kello 15–19 Kangasalan torin ja Kangasala-talon alueella, Nuorisotila Sentterissä ja Kangasalan uimahalli Kuohussa. Tapahtumassa avataan valojoulukalenteri, jota voi ihastella kirjaston kelloseinällä klo 7–10 ja 15–21 tapaninpäivään saakka. Valotori-hankkeen keskiössä on kaupungin keskustan elävöittäminen, kehittäminen ja uudistaminen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.