Kimmo Pyykkö -taidemuseon näyttely Valtaapitäviä on kerännyt valtavan yleisöryntäyksen. Näyttelyn on ehtinyt nähdä jo 1500 kävijää. Näyttely aukesi kesäkuun puolivälissä.
Kävijät ovat kommentoineet mm. olleensa positiivisesti yllättyneitä, ilahtuneensa monipuolisuudesta ja oivaltavista näkökulmista.
Kaj Stenvall, Kim Simonsson, Tuula Lehtinen, Ilkka Väätti, Teemu Luoto, Maisa Majakka, Juhani Linnovaara, Arvo Siikamäki ja Kimmo Pyykkö, jne.
Valta on Kimmo Pyykön taiteen keskeisiä teemoja. Valtaapitäviä-näyttely laajenee käsittelemään vallan teemaa laajasti eri taiteilijoiden tuotannon kautta. Näyttelyssä nostetaan Pyykön teosten rinnalle toisten taiteilijoiden kuninkaat ja kuningattaret, Napoleonit ja Kekkoset, Sanna Marinia unohtamatta.
Näyttelyssä katsotaan valtaapitäviä myös julkisten muotokuvien ohi. Tilaa saavat lehdessä julkaistut pilakuvat ja kunkin taiteilijan omaa aikaa edustavat tavat katsoa ja kuvata valtaa omaavaa ihmistä. Teosten tekotavat vaihtelevat maalaustaiteesta mitaleihin ja keramiikasta kelopuuhun. Näyttelyn on kuratoinut Kimmo Pyykkö -taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen.
Osa näyttelyn teoksista vaihtuu 2.–9.9., jolloin taidemuseo on suljettu.
Valtaapitäviä-näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 15.6.–1.9.2024 ja 10.9.2024–5.1.2025
Sisarnäyttely Mobiliassa
Komeat autot ja valtaapitävät ovat Suomessa aina kuuluneet yhteen. Jo 1920-luvulta edustusauton tuli olla amerikkalainen ja väriltään musta. Ylimmän poliittisen johdon perässä myös virkamiehet ja yritysjohtajat saivat käyttöönsä komeita autoja, ja valitusta merkistä ja mallista saattoi usein päätellä käyttäjän arvoaseman. Joidenkin suurimpien yritysten johtajien sallittiin tuontisäännöstelyn aikoihin hankkia yhtä komeita autoja kuin presidentillä sillä ehdolla, että autot sai lainata valtion käyttöön esimerkiksi valtiovierailujen ajaksi.
Auton ja tien museo Mobilian Fenno Galleriassa avautuu 15.6.2024 sen oma Valtaapitäviä-näyttely, joka nostaa esille kahdeksan erilaista edustusautoa eri aikakausilta. Näyttely on Kimmo Pyykkö -taidemuseon samannimisen näyttelyn sisarnäyttely, ja tarkastelee samaa aihepiiriä eri näkövinkkelistä.
Lisätietoja: www.kimmopyykkotaidemuseo.fi