Koti Uutiset Valtuusto haluaa selvyyden koulujen sijaiskäytäntöön

  Valtuusto haluaa selvyyden koulujen sijaiskäytäntöön

  0
  Jos koulunkäynninohjaaja sairastuu, hänelle ei palkata sijaista kuuteen viikkoon. Juha Mansikka-ahon mukaan tämä on aivan liian pitkä aika.

  Maanantain valtuustossa keskusteltiin pitkään ja hartaasti koulujen sijaistamisohjeesta.

  Ohje määrittelee sijaiskäytäntöjä silloin, kun opettaja on poissa 1–3 päivää. Sijaisen palkkaamista harkitaan lyhyissä poissaoloissa tapauskohtaisesti. Hyvinvointijohtaja Kati Halosen mukaan Kangasalla on ollut hyvin sijaisia käytettävissä.

  – Liki 85 prosenttia poissaoloista on paikattu, Halonen puolustautui.

  Kristillisten Topi-Pekka Kuusjärvi totesi, että käytäntö on kouluilla todellisuudessa toisenlainen. Hän mukaansa opettajat jättävät sijaiskäytännön vuoksi esimerkiksi koulutuksia väliin, koska eivät halua kuormittaa poissaolollaan työkaveriaan.

  Kokouksessa nousivat esille myös koulunkäynninohjaajien poissaolot. Kaupungin ohje on, että ohjaajalle hankitaan sijainen vasta kuuden viikon poissaolon jälkeen.

  Opettajana itsekin työskentelevä kristillisten Juha Mansikka-aho kritisoi ajan pituutta.

  – Heidät on palkattu sinne ihan syystä. Jokaisella on tarkka osoite.

  Sijaisasiaan saadaan varmasti selvyys jatkossa, sillä asia nousi esille kahden valtuutetun puheissa. Entinen Suoraman koulun rehtori, demarien varavaltuutettuna kokoukseen osallistunut Timo J. Lehtinen teki asiasta ponsiesityksen.

  Lehtinen viittasi opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle tehtyyn kirjalliseen kysymykseen sijaisten käytöstä. Ministerin mukaan naapuriluokan opettaja voi toimia sijaisena ainoastaan hyvin yllättävissä tapauksissa. Muissa tilanteissa sijainen tulisi ministerin mukaan aina hankkia.

  Valtuusto hyväksyi yksimielisesti Lehtisen ponsiesityksen.

  Sijaistuksiin puuttui myös perussuomalaisten Jari Leino, joka teki aiheesta talousarvioon muutosehdotuksen. Sen mukaan Kangasalla ei saa käyttää sijaiskieltoa tai karenssia, vaan opetusta pitää antaa vuoden jokaisena koulupäivänä.

  Myös Leinon esitys sai taakseen vahvan kannatuksen. Peräti 40 valtuutettua äänesti asian puolesta, 11 oli vastaan.

  Saman puolueen Marko Törhönen teki lisäksi 200 000 euron ehdotuksen koulunkäynninohjajien palkkaamiseksi. Ehdotus ei kuitenkaan menestynyt äänestyksessä.

  Vihreiden valtuustoryhmä olisi halunnut investoida kaupungin omaan varhaiskasvatukseen. Ryhmä ehdotti 690 000 euron lisäystä vuoden 2021 käyttömenoihin uuden päiväkodin henkilökunnan palkkoihin.

  Jos asia olisi saanut muilta valtuutetuilta kannatusta, vihreät olisivat tuoneet käsittelyyn ehdotuksen myös uuden päiväkodin rakentamisesta.

  Sonja Kodon esittelemä määräraha-asia ei saanut riittävästi kannatusta taakseen. Sen vuoksi uuden päiväkodin rakentaminen ei noussut esille investointeja käsiteltäessä.

   

  Edit 15.11.2018. Korjattu nimike koulunkäyntiavustaja koulunkäynninohjaajaksi.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän