Koti Pääuutiset Valtuusto hyväksyi muutoksen talousarvioon – Kunnallisveron tuottoarvoa alennettiin vielä 3,1 miljoonalla

Valtuusto hyväksyi muutoksen talousarvioon – Kunnallisveron tuottoarvoa alennettiin vielä 3,1 miljoonalla

0
Kangasalan kaupunginvaltuusto on joutunut alentamaan verotuloarviota tänä vuonna jo kaksi kertaa.

Kangasalan kaupunginvaltuusto päätti maanantain kokouksessaan alentaa talousarvion kunnallisveron tuottoarvoa 3,1 miljoonalla eurolla. Valtuusto alensi arviota edellisen kerran kesäkuussa 1,8 miljoonalla.

Alkuperäisessä talousarviossa kunnallisverojen tuottoarvio oli noin 125 miljoonaa euroa. Nyt alennusten jälkeen se on hieman yli 120 miljoonaa.

Samalla kaupungin lainanotto-oikeutta korotettiin 3,1 miljoonalla eurolla 25,86 miljoonaan euroon.

Tuottoa on tulossa vähemmän, sillä kunnallisverotilityksiä on kertynyt kuluvalta vuodelta ennakoitua vähemmän. Kuntaliitto on alentanut kunnallisveron kertymäennustettaan 400 miljoonalla eurolla.

Ennusteessa oletetaan, että tilanne korjaantuu vuoden 2020 aikana. Verovaje liittyy tulorekisteri-ilmoittamisen teknisiin ongelmiin ja verokorttiuudistukseen.

Kangasalan kaupungille on kertynyt kunnallisverotuloja elokuun loppuun mennessä 83,2 miljoonaa euroa, joka on 4,9 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Talousjohtaja Seppo Saarinen kertoi kokoukselle, että ensimmäiset havainnot kuntatalouden heikkenemisestä tehtiin keväällä.

– Verokehitys on ollut edelleen heikkoa samaan aikaan kun menokehitys on ollut kasvavaa, Saarinen kertoi.

Hän sanoi, että kaupungin toimintatuotot ovat tänä vuonna ylittymässä.

– Asiasta ollaan tekemässä muutostalousarviota, joka on tulossa marraskuun valtuustoon käsiteltäväksi.

Hän kertoo, että muun muassa palkkakustannukset eivät tule pysymään suunnitelluissa summissa.

– Kaikki kolme palvelukeskusta ovat käyttäneet jo kaikki sijaisten palkkauksen määrärahat tältä vuodelta. Sen lisäksi ostopalvelut tulevat ylittymään, hän kertoi kokoukselle.

Saarinen sanoi, että lisälainojen johdosta Kangasalan asukaskohtainen lainamäärä tulee nousemaan.

– Tämä vuosi on ollut erityisen hankala. Kaikki muistamme, kuinka kaksi vuotta sitten tehtiin ihan huippu tilinpäätös. Nyt tehdään päinvastainen.

Kokoomuksen valtuustoryhmä halusi jättää lisälainan ottamisesta ponnen. Ponsi koski sitä, että Kangasalan kaupunki maksaisi otettavan lisälainan takaisin heti, kun valtio tekee puuttuvat verotilitykset.

Valtuuston puheenjohtaja ei kuitenkaan hyväksynyt pontta, sillä sääntöjen mukaan kaupunginhallitukselle jätettävät ponnet eivät saa muuttaa tai laajentaa päätösesitystä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän