Valtuusto isojen asioiden edessä

0

Valtuuston seuraava kokous on 8.6. Se on isojen päätösten päivä, sillä silloin ratkaistaan Kangasalan tuleva suunta.
Se, haluaako valtuusto oikeasti ottaa kuntatalouden hallintaansa, vai pistääkö se peukut pystyyn ja lykkää päälle kasautuvat ongelmat hamaan tulevaisuuteen.

Kesäkuun kokouksen asialista on ytimeltään sama kuin marraskuun talousarviokokouksessa. Esillä ovat jälleen Lahdenkulman koulun, Suoraman kirjaston ja Kuhmalahden terveysaseman lakkauttamiset.
Tuolloin kunnanhallitus hyväksyi lakkautuslistan osana kuntatalouden säästöjä, mutta valtuusto tyrmäsi sen. Erikoista tyrmäjäisissä oli se, että siihen osallistui myös osa hallitusta, joka oli listan hyväksynyt.

Miten käy nyt? Valtuutetut ovat kunnanhallituksen maanantaisten päätösesitysten edessä samassa tilanteessa kuin alkutalvesta, sillä vaihtoehtojen määrä ei ole lisääntynyt. Menoja on leikattava, jotta kuntajuna pysyy raiteillaan.
Riittääkö valtuuston kantti tällä kertaa kipeisiin päätöksiin, vai pistääkö se päänsä uudelleen pensaaseen parempien aikojen toivossa.
Mikäli mennään jälkimmäisen mukaan, sopii odottaa, että lakkautuksia vastustavien leiristä kerrotaan, mistä vastaavat säästöt kuntatalouteen taiotaan.

Lähtökohta on kaikille selviö. Tarkastelun alle on otettava kunnan suurimmat menokohteet eli sivistys- ja terveyspalvelut. Härkää on tartuttava sarvista, koska juustohöylä ei enää pure ja vapaa-ajan toimen kaltaiset helpot kohteet on jo saneerattu.
On selvää, että opetuksen ja terveydenhuollon säästöt – ja erityisesti niiden kohdennus –  tekevät kipeää. Se ei kuitenkaan voi olla peruste sille, että säästöpäätökset jätetään tekemättä.
Kunta on linjansa valinnut. Palveluja lisätään siellä, missä käyttäjiä on enemmän ja vähennetään siellä, missä käyttäjiä on vähemmän.
Tämä ei liene demokratiassa väärä lähtökohta. Kelpaako se valtuustolle, on toinen asia.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.