Koti Pääkirjoitus Valtuusto käytti valtaansa näyttävästi

  Valtuusto käytti valtaansa näyttävästi

  0

  Kunnanvaltuutettuja on ollut tapana kutsua väheksyvästi kumileimasimiksi, jotka kyseenalaistamatta hyväksyvät sellaisinaan lautakuntien, kunnanhallituksen ja virkamiesten esitykset.

  Kieltämättä monet asiat ovat sellaisia, ettei niitä huolellisen valmistelun jälkeen ole syytä lähteä hetken huumassa muuttamaan. Sellaisia asioita ovat muun monet lain velvoittamat palvelut, joista valtiovalta on päättänyt kuntia sitovasti.

  Liikkumavaraa jää kuitenkin myös paikallisille päättäjille, jos he haluavat sitä käyttää. Kangasalan valtuutetut päättivät näin tehdä muutaman talousarviossa olleen esityksen kohdalla ja vieläpä hämmästyttävän yksimielisesti.

  Investointiohjelmasta jopa vuosiksi syrjään vedetyt Asema–Ruutana-tien rakentaminen ja Siitamantien kevytväylä päätettiin toteuttaa ja samalla lykätä muita investointeja tuonnemmaksi.

  Tiukassa taloustilanteessa valtuutettujen voimakasta tahdon ilmaisua voi pitää rohkeana. Siinä varmasti auttoi hankkeita puolustaneiden kuntalaisten toiveet eli veronmaksajien aito kuuleminen.

  Kuntalaisten eli äänestäjien toiveiden tynnyri on tunnetusti pohjaton. Kaikkia toiveita ei koskaan voida toteuttaa, eikä varmasti ole tarvekaan.

  Valtuutettujen viimeisenä päättäjänä on pystyttävä laittamaan hankkeita arvojärjestykseen, mikä ei ole ihan helppo tehtävä. Siinä voi onnistua vain perehtymällä päätettäviin asioihin syvällisesti.

  Parasta on, jos päätöksiä pystyy tekemään ilman omia arvolatauksia. Se on kyky hyväksyä myös hankkeita, jotka eivät välttämättä itsestä tunnu tarpeellisilta.

  Valtuusto käytti nyt valtaansa näyttävästi ja voi sanoa myös päämäärätietoisesti. Samalla se lunasti lupaukset, jotka molemmista tiehankkeista oli aikaisemmin annettu.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän