Valtuusto yltyi värikkääseen keskusteluun: ”Tavase ei poistu, vaikka siltä haluaisi ummistaa silmät, se ei lähde mihinkään”

0
Maanantain valtuusto keräsi myös poikkeuksellisen paljon yleisöä valtuustosalin takaseinälle.

Jatkaako Tavasessa vai irtautako? Tässä kysymys, jota Kangasalan valtuustossa pohdittiin maanantaina muutaman tunnin ajan.

Kaupunginvaltuuston kokouksen käsiteltävänä oli kuntalaisaloite, joka vaati Kangasalan kaupungin irtautumista Tavase Oy:stä. Yhtiö suunnittelee tekopohjavesilaitoksen rakentamista Vehoniemenharjulle.

Keskustelun aloitti kaupunginjohtaja Oskari Auvinen, joka muistutti asian olevan moniulotteinen ja monimutkainen.

– Kangasalan kaupungin näkemys on kuitenkin ollut kirkas; kaupunki ei toivo Tavasea rakennettavaksi tuolle harjulle, Auvinen aloitti.

Kangasalan kaupunki on ollut Tavasessa aikoinaan perustajajäsenenä vuonna 2002. Nyt kaupunki on yksi osakkeenomistajista.

Vuonna 2012 valtuusto päätti, että kaupunki aloittaa neuvottelut yhtiöstä irtautumisesta.

– Neuvotteluissa selvisi, että hankkeen toteutuminen ja meidän mukana oleminen eivät ole kytköksissä toisiinsa. Irtautumisella emme saa aikaiseksi sitä, että tekopohjavesilaitosta ei rakenneta tänne, Auvinen kertoi.

Hän muistutti, että sen vuoksi valtuusto päätti, ettei kaupungin ole järkevää irrottautua Tavasesta ennen kuin tekopohjavesilaitoksen sijaintipaikka varmistuu lainvoimaisella päätöksellä.

Asiaa arvioidaan uudestaan sitten, kun lupahakemukseen on annettu lainvoimainen päätös.

– Tavase ei poistu, vaikka siltä haluaisi ummistaa silmät. Se ei lähde mihinkään, Auvinen huomautti.

Vastakkainen esitys

Sakari Eerola (kesk) esitti toisen näkökulman asiaan.

– Jos asiat eivät menekään niin kuin on ajateltu, loppulaskun maksajina ovat osakkeenomistajat. Meillä säästyisi perustamiskustannuksissa rahaa niin, että voisimme turvata oman vedensaantimme tulevaisuudessa. Lisäksi irtautuminen olisi tärkeä signaali sille, että hanke jäisi toteutumatta, Eerola puhui.

Hän teki vastaehdotuksen kaupunginhallituksen esitykseen. Vastaehdotuksen mukaan kaupunki irtautuisi Tavasesta välittömästi myymällä tai luovuttamalla osakkeet.

Jorma Mäntylä (vas) kannatti Eerolan esitystä.

– Miten voisimme samaan aikaan vastustaa hanketta, mutta samalla sitoutua yhtiöön? Sitä kutsutaan kaksilla raiteilla ajeluksi, mutta toisilla menee leikki- ja toisella tavarajuna, Mäntylä sanoi.

Hän myös totesi, että kuntalaisaloitteen hylkääminen tälläkin kerralla antaisi kuvan siitä, ettei kuntalaisten mielipiteillä ole merkitystä.

Kaupungille luovutetun kuntalaisaloitteen allekirjoitti 1 200 ihmistä.

Myös Tony Lähde (vihr) oli samaa mieltä.

– Miksi roikkua hyvin omituisessa suhteessa, jossa ei ole näköpiirissä yhteistä tulevaisuutta? Lopullinen ero antaisi rohkean esimerkin siitä, että veden turvaaminen onnistuu Pirkanmaalla ilman Tavasea, Lähde sanoi.

SDP ja Kokoomus puolesta

Raimo Kouhia (sd) kertoi, että sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä kannattaa kaupunginhallituksen esitystä, jonka mukaan Tavasesta ei erota ainakaan toistaiseksi.

– Valtuuston kanta on pysynyt samana. Osakkeita ei tässä vaiheessa myydä, jotta voidaan osallistua päätöksen tekoon, hän totesi.

Myös kokoomuksen valtuustoryhmä seisoi hallituksen esityksen takana.

– Emme ole tällä päättämässä siitä, rakentuuko Tavase Kangasalle tai irtautumassa siitä kauhukuvasta. Olemme päättämässä siitä, kummasta on meille enemmän hyötyä tässä vaiheessa; mukana olemisesta vai irtautumisesta, Mika Ollila huomautti.

Hän sanoi, ettei kokoomuksen valtuustoryhmä usko Tampereen säikähtävän Kangasalan erosta niin paljon, että se päättäisi jättää hankkeen sikseen.

– Meidän on maltettava ja oltava edelleen viileitä. Ja sitten kun se hetki tulee, meidän on tehtävä päätös. Silloin meillä on enemmän mahdollisuuksia kuin jos ulkoistamme itsemme oven ulkopuolelle, Ollila sanoi.

Valtuusto päätyi lopulta äänestämään asiasta. Hallituksen esitys siitä, että Kangasala jatkaa Tavasessa voitti äänin 34-16. Yksi äänesti tyhjää.

Tony Lähde ja Jari Markkinen (sd) jättivät valtuuston päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kangasalan Sanomat lähetti koko kokouksen suorana lähetyksenä. Voit katsoa koko keskustelun jälkitallenteena täältä >>

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.