Valtuutetut kysyivät: Jos koulut päätetään avata, voiko Kangasala päättää toisin? Voivatko vanhemmat pitää lapset edelleen kotona?

0

Suomen hallitus keskustelee tänään keskiviikkona koulujen avaamisesta. Tavoitteena on päättää se, avataanko koulut toukokuun puolivälissä vai ei.

Asia mietitytti myös Kangasalan kaupunginvaltuustoa tiistain kokouksessa. Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen kertoi kokoukselle, että kaupunki on valmistautunut sekä etäopetuksen jatkumiseen että lähiopetuksen palautumiseen.

– Meidän toiveemme on se, että meillä olisi edes muutama päivä aikaa valmistautua niihin järjestelyihin, joita esimerkiksi opetuksen edes osittainen avaaminen toisi tullessaan, Auvinen sanoi.

Hän kertoi ymmärtävänsä hyvin, että tilanne on haastava myös valtioneuvoston näkökulmasta.

– Heidän täytyy yhtä aikaa huolehtia siitä, ettei virus etene, mutta samalla on suuri paine avata yhteiskuntaa edes vähä vähältä. Sekä inhimilliset, taloudelliset että toiminnalliset seikat puoltavat selkeästi osittaisen avaamisen näkökulmaa, Auvinen totesi.

Valtuutettu Jari Markkinen (sd) kysyi Auviselta, voiko kaupunki päättää valtioneuvoston vastaisesti ja pitää koulut kiinni joka tapauksessa.

– Toisen asteen osalta voimme tehdä itse tuon ratkaisun. Mutta kun puhutaan perusopetuksesta, me toimimme valtioneuvoston ratkaisun ja linjauksen mukaan, Auvinen sanoi.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos komento koulujen avaamisesta tulee, ei kaupungilla ole vaihtoehtoa.

– Haluan uskoa siihen, että sieltä tulee hyvä, perusteltu, yksinkertainen ja yksiselitteinen ratkaisu. Olisi erittäin hankalaa, jos sieltä tulisi sellainen viesti, jota kunnat lähtevät tulkitsemaan eri tavoilla. Uskon, että tämä viesti on saavuttanut myös valtioneuvoston, Auvinen sanoi.

Hyvinvointijohtaja Kati Halonen vahvisti Auvisen näkemyksen oikeaksi. Kaikki riippuu siitä, minkä lain puitteissa jatketaan. Vain poikkeuslaki oikeuttaa etäopetuksen perusopetuksessa-

– Jos palataan perusopetuslain puitteisiin, niin asia on aika yksiselitteinen. Mutta sitten tietenkin harkitaan, tekevätkö kunnat ja kaupungit erilaisia suosituksia asiasta. Tässä olisi vain kaksi viikkoa enää koulua jäljellä, joten olisi aika haasteellista avata kouluja kokonaan, Halonen huomautti.

Hän kertoi, että perheiltä on tullut asiasta useita yhteydenottoja.

– Huoltajilta on selkeästi tullut viestiä, että he eivät enää lapsiaan kouluun keväällä laita. Sellaisessa tilanteessa emme siis varmasti ole, että kaikki oppilaat olisivat keväällä koulussa, Halonen totesi.

Valtuutettu Hannu Karppila (kesk) kysyikin, mitä tapahtuu jos vanhemmat eivät päästä lapsiaan kouluun.

– Tällaisessa tilanteessa lapsi on varmasti sitten kotona. Opetus yritetään parhaalla mahdollisella tavalla hoitaa tässä tilanteessa niin, että kaikki ovat tyytyväisiä, Halonen sanoi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.