Noin puolet Kangasalan valtuuston jäsenistä on allekirjoittanut aloitteen, jossa vaaditaan Kimmo Pyykkö -museon suunnittelun lopettamista ja tehtyjen sopimusten purkamista. Toisessa aloitteessa puolestaan vaaditaan uuteen taloon tilaa kulttuuripajalle, jossa voisi harrastaa muun muassa teatteria ja musiikkia.
Kun noin suuri osa valtuustoa yli puoluerajojen haluaa muutoksia aikaisemman valtuuston päätöksiin, on aloitteilla muitakin ulottuvuuksia. Miten uskottavia ja sitovia ovat päätökset, jotka koskevat myös tulevia valtuustokausia?
Valtuutetut olisivat voineet pysäyttää Kimmo Pyykkö -museohankkeen toteuttamisen reilut pari vuotta sitten, kun kulttuuritalohanketta esiteltiin valtuustolle erillisessä infotilaisuudessa, ei siis hätäisessä kokouksessa.
Hanke on ollut esillä ainakin kymmenen kertaa vuodesta 2008 alkaen, joten tietämättömyydestä ei voi olla kysymys. Valtuutettujen sitä paitsi oletaan ottavan selvää päätettävistä asioista.
Nyt valtuustoaloitteessa väitetään, että valtuutetut eivät tienneet, mistä olivat päättäneet. Jos näin tapahtuu muitakin asioita ja hankkeita päätettäessä, niin kuntalaiset saavat oikeutetusti olla huolissaan valtuutettujen kyvyistä hoitaa kunnan asioita ja päättää verotulojen käytöstä.
Toteutusvaiheessa olevien sopimusten purkaminen ei ole yksinkertaista. Se tiedetään esimerkiksi Tavase-sopimuksesta, josta irtautuminen ei ole edennyt valtuuston päätöstä pidemmälle.
Yksipuolinen purkupäätös johtaa yleensä kalliisiin oikeudenkäynteihin ja lopulta sopimuksen rikkoneelle määrätään mittavia korvauksia maksettavaksi.
Prosessissa kärsii myös kunnan uskottavuus sopimuskumppanina. Tuleviin sopimuksiin voidaan vaatia kovia ehtoja ja korvausvaatimuksia, jos hanke jääkin yllättäen poliitikkojen mielenmuutoksen takia toteutumatta.
Kulttuuritalopaketin purkamisen voi arvioida maallikonkin laskutaidoilla maksavan jopa miljoonia. Korvaussummalla voisi rakentaa kymmeniä kulttuuripajoja ympäri kuntaa. Sellaiseen tuskin on tarvetta, koska valmista tilaa on jo riittävästi.
Kangasalan valtuusto on pitänyt kokouksiaan kymmeniä vuosia kellaritiloissa, eikä valituksia ikkunoiden puuttumisesta ole juuri kuulunut.
Nyt tilat eivät valtuutettujen mukaan kelpaisikaan enää paikallisille kulttuuritoimijoille edes kunnostettuina. Ne olisi ilmeisesti parempi pitää tyhjillään ja pimeänä päiväkaudet.
Osa valtuutetuista on unohtanut, että kulttuuritalo museoineen toimii liikeperiaatteella. Sen tavoitteena on kattaa kulunsa eli myydä tilaisuuksia ja tiloja mahdollisimman hyvällä hinnalla. Se on kuntalaistenkin etu.
Kulttuuritalon tiloihin ja toimintaan tulee varmasti muutoksia käyttökokemusten myötä. Nytkin olisi mahdollista tehdä päätös, että valtuusto pysyy nykyisissä tiloissaan ja kulttuuritalon valtuustosalista tehdään harrastetila, jonka vuokran tietenkin kunta maksaa.
MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä