Vanhan saneerauksesta uuden rakentamiseen?

0

Vanhan keskusterveysaseman laajennuksesta ja peruskorjauksesta luovutaan ja uusi terveyskeskus rakennetaan Pikkolaan.

Näin tapahtuu, mikäli kunnanhallituksen asiasta käynnistämät selvitykset osoittavat, että uudisrakentaminen on vanhan korjausta järkevämpi vaihtoehto.

Selvitystyö on määrä saada päätökseen lokakuun loppuun mennessä.

Parempi sijainti

Uutta keskusterveysasemaa on hahmoteltu Finnentien varteen, Rekiäläntien risteyksen alapuolelle.

Paikka on sijainniltaan erinomainen ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella toisin kuin Herttualantie, jonka varteen nykyinen terveyskeskus aikanaan rakennettiin.

Terveyskeskuksen vieminen Herttualaan ei ollut Kangasalan toiveiden mukainen päätös, vaan se syntyi tuolloisen kuntayhtymän pienten kuntien vaatimuksesta.

Taloudellisesti käypä

Uuden keskusterveysaseman rakentaminen on taloudellisesti järkevä vaihtoehto, sillä alustavien arvioiden mukaan hanke ei tulle nykyisen terveyskeskuksen ajanmukaistamista ja laajentamista kalliimmaksi.

Keskusterveysaseman peruskorjauksesta koituu myös toiminnallisia lisäkustannuksia, sillä talon sisäisten muuttojen lisäksi se edellyttää vuodeosastojen tilapäistä siirtämistä.

Väistöpaikaksi on kaavailtu Pikonlinnaa, jonka edustajien kanssa aiheesta on jo käyty neuvotteluja.

Mahtuu joukkoon

Terveyskesaseman sijoittaminen Pikkolaan ei uhkaa alueelle jo suunniteltuja hankkeita, sillä uudisrakennusta hahmotellaan ammattiopiston kaavaillun uudisrakennuksen ja kehitteillä olevan Pikkolan urheilupuiston itäpuolelle.

Maa-alue, jolle uutta terveyskeskusta sovitellaan, on kunnan omistuksessa. Hankkeen toteuttaminen edellyttää kaavamuutosta.

Perusteellinen selvitys

Pikkola-vaihtoehdon selvitystyö koskee hankekustannuksia, alueen liikennejärjestelyjä ja hankkeen vaikutusta Vatialan terveysaseman laajennustarpeeseen.

Lisäksi tutkitaan nykyisen terveyskeskuksen uusiokäyttö sekä mahdollisuudet sijoittaa sosiaali- ja terveyskeskuksen toimistotilat uudisrakennukseen.

Mikäli selvityksissä päädytään Pikkolan kannalle, rakentamaan päästäneen 2015–16 vaiheilla, sillä hankkeen suunnittelu vie parisen vuotta.

Valtion rahaa terveyskeskukseen ei ole tulossa, vaan hanke menee kokonaisuudessaan kunnan piikkiin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.