Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Vanhemmat huolissaan varhaiskasvatuksen säästöistä

Hallitus on valmistellut uutta varhaiskasvatuksen lainsäädäntöä, joka antaa kunnille mahdollisuuden rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta ja nostaa asiakasmaksuja. Kangasalan kunta vaikuttaa innokkaalta nostamaan asiakasmaksut lain sallimaan maksimiin ja rajaamaan subjektiivista päivähoito-oikeutta.

Uutiset - 31.5.2016 kello 10.28
Kangasalan Sanomat
Vanhemmat huolissaan varhaiskasvatuksen säästöistä
Vanhemmat ovat saaneet postia, joka povaa tuntuvia korotuksia varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin. Katri Kondelinilla ja Noora Pietiläisellä on molemmilla kaksi lasta ja naisia huolettaa maksujen nousun lisäksi ryhmäkokojen kasvu ja subjektiivisen päivähoidon rajaaminen.

Kangasalalaisille vanhemmille lähetetyn tiedoksiannon mukaan maksuihin voi tulla jopa 22 prosentin korotus. Korotuksen myötä asiakasmaksujen tulorajatkin ilmeisesti nousevat, mutta niistä ei ole vielä informoitu vanhempia. Noora Pietiläisen perhe maksaa tällä hetkellä kahdesta lapsesta noin 500 euroa asiakasmaksuja kuussa. 22 prosentin korotuksen jälkeen summa nousisi noin sadalla eurolla.


– Käymme molemmat töissä, mutta palkkamme ei ole iso. Meillä ei nytkään jää sataa euroa kuukaudessa säästöön, joten jostain on jatkossa tingittävä, Pietiläinen sanoo.


Hallituksen käsittelyssä olevan lain mukaan ryhmäkokoja voidaan myös kasvattaa, niin että yli kolmevuotiaita lapsia olisi yhtä kasvattajaa kohden kahdeksan eli yksi enemmän kuin aiemmin. Vanhempien mielestä päivähoitorahan korotukset ja palvelun huononnukset eivät kannusta yhteisiin säästötalkoisiin, vaan pikemminkin luovat uusia kannustusloukkuja. 

Katri Kondelin on tehnyt viimeiset seitsemän vuotta eri pituisia sijaisuuksia kahdelle työnantajalle. Välissä on ollut myös työttömyysjaksoja. Kondelinin työtilanne ei ole nykyään ollenkaan harvinainen. Häntä mietityttää se, miten tarttua nopeasti eteen tuleviin työtarjouksiin, jos subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan. Kondelinilla on kaksoset, jotka viihtyvät hyvin keskenään, mutta äiti haluaisi lasten sosialisoituvan muidenkin kanssa. Perhe asuu syrjässä, jossa lapsilla ei ole leikkikavereita. Niinpä päiväkoti on ainoa paikka luoda kaverisuhteita. Hänestä ei ole lasten edun mukaista pallotella heitä päiväkodista toiseen. 


– Lapsillani on haasteita ryhmäytymisessä ja uusiin aikuisiin tutustumisessa. Työtilanteideni muuttuessa he saattavat joutua vaihtamaan hoitopaikkaa usemmankin kerran. Ryhmäkokojen kasvaessa aikuisetkaan eivät ehdi antaa lapsille huomiota tai ohjata heitä ryhmäytymisessä. Myös turvallisuus arveluttaa, Kondelin sanoo.


Päivähoito-oikeuden rajaamiseen liittyy poikkeusmahdollisuus, mutta tämä mahdollisuus herättää vanhemmissa lähinnä kysymyksiä.


– Ei ole tietoa kuka arvioi ja ja millä perusteilla perheen tilanteen, Kondelin sanoo.
Kumpikaan naisista ei usko, että kunnalla olisi mahdollisuuksia järjestää tasapuolista arviointia perheiden yksilöllisistä tilanteista.
 Päivähoito-oikeuden rajaaminen 20 tuntiin viikossa koskee kotona olevia vanhempia eli työttömiä ja perhevapaalla olevia. Omasta tilanteesta pitää itse ilmoittaa päiväkotiin. 
– Työttömät voivat jättää kertomatta työttömyydestään, mutta raskaana olevan on vaikeampi piilotella asiaa. Tässäkin kohtaa ihmiset joutuvat eriarvoiseen asemaan, Kondelin toteaa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös