Vanhemmat tyrmistyivät Kangasalan koulusuunnitelmista – Verkkokyselyä pidetään näennäisenä osallistamisena

0
Kun tieto Pohjan koulun lakkauttamisesta tuli, käynnistyi Kuhmalahdessa kampanjointi oman koulun puolesta. Ylläolevaa kuvaa jaettiin ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Kuva: Sani Keino
Kun tieto Pohjan koulun lakkauttamisesta tuli, käynnistyi Kuhmalahdessa kampanjointi oman koulun puolesta. Ylläolevaa kuvaa jaettiin ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Kuva: Sani Keino

Esitys päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelmaksi on lyhyen julkisuutensa aikana saanut jo ankaraa ryöpytystä osakseen niin vanhempain- kuin asukasyhdistyksiltäkin.

Niistä moni ehätti lähettää kannanottonsa päättäjille ennen asian ensimmäistä lautakuntakäsittelyä.

Vain viikkoa ennen lautakuntien yhteiskokousta umpeutunutta verkkokyselyä moni pitää näennäisenä osallistamisena.

Kannanotoissa uumoillaan, ettei kyselyn tuloksilla ja annetulla palautteella ole tässä vaiheessa enää suurtakaan vaikutusta.

Ruutanan yhdistykset arvelevat, että suunnitelman käsittelyaikataulu on rajattu tiukaksi, jottei kaupunkilaisille jää aikaa tai mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon.

Vilpeilän Valpas puolestaan vaatii suunnitelman hylkäämistä ja tilalle parempaa, avoimempaa asioiden valmistelua.

Suunnittelutyön toteutuksen lisäksi puutteita nähdään myös tiedottamisessa.

Yhdistykset tähdentävät kyläkoulujen merkitystä koko ympäröivän yhteisön hyvinvoinnille.

Koulu on enemmän kuin opinahjo

Nauhataajaman ulkopuolella sijaitsevien pikkukoulujen tukijoukot pitävät kaupungin toimia ristiriitaisina: hiljakkoin hyväksytyssä strategiassa puhutaan maaseutualueiden elinvoimaisuuden kehittämisestä, mutta nyt jo kaavaillaan kyläkoulujen lakkauttamista.

– Kyläkoulujen säilyttäminen alueilla, joilla kaupungin palvelut ovat olemattomat, on vasta maaseudun mahdollisuuksien ylläpitämistä, ei vielä minkäänlaista kehittämistä, todetaan Vilpeilän Valppaan kirjelmässä.

Myös Raikun koulun vanhempainyhdistys muistuttaa kaupunkia strategisista linjauksista.

– Mikäli koulun lakkautukseen päädytään, tulee se vaikuttamaan lukuisien perheiden elämään kielteisesti, korostaa se kannanotossaan.

Yhdistykset tähdentävät kyläkoulujen merkitystä koko ympäröivän yhteisön hyvinvoinnille.

Ne toimivat kokoontumispaikkoina tuoden yhteisöllisyyttä myös niille, joiden perheessä koululaisia ei ole.

Esiin nostetaan myös talkoohenki, joka kukoistaa monin tavoin hyödyntäen koulua ja sen lähialuetta.

Vilpeilän kolmasluokkalaisia välitunnilla koulujen talvilomaa edeltävänä perjantaina. Kuva: Jouni Valkeeniemi
Vilpeilän kolmasluokkalaisia välitunnilla koulujen talvilomaa edeltävänä perjantaina. Kuva: Jouni Valkeeniemi

Hyvä sisäilma ja tilat toimivat

Yhdistysten mukaan vanhemmat ovat tyytyväisiä sekä Raikun että Vilpeilän koulurakennusten kuntoon. Kirjelmissä todetaan muun muassa, että kummankin koulun sisäilma on puhdasta ja että tilat ovat toimivat.

– Pienessä koulussa pienen oppilaan yksilölliset taipumukset on helpompi ottaa huomioon, tukea hitaammin oppivaa ja kitkeä koulukiusaamista, todetaan Vilpeilän Valppaan tekstissä.

– Kodin ja koulun yhteistyö pienessä koulussa on luontevaa. Yhteisöllisyys myös estää syrjäytymistä, joka on tämän päivän yhteiskunnassa tavallinen ja kallis ongelma.

Vilpeiläläiset mainitsevat lisäksi koulunsa toimivan paisuntasäiliönä Sariolan koululle, jonka pommisuojakin on otettu opetuskäyttöön tilanpuutteen vuoksi.

Miksi lisätä painetta lisäämällä oppilaita ennestään täyteen kouluun, Vilpeilän väki kysyy.

Havisevakin lakkautuslistalla

Erityisen tuohtuneita suunnitelman sisältöön ollaan Havisevan koulun alueella.

– Olemme pettyneitä, että Havisevan koulu on lakkautusuhan alla, vaikka se täyttää suunnitelmassa mainitut kriteerit. Oppilaita on noin sata ja koulurakennus on kohtuullisen hyvässä kunnossa, sanoo Havisevan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Kuosmanen.

Kangasalan päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelman yhteenvedossa todetaan, että jatkossa lähtökohtana ovat vähintään 80 oppilaan kouluyksiköt.

Suunnitelmassa esitetään yhteisen koulun rakentamista Ruutanan–Havisevan alueen lapsille Ruutanaan ja Havisevan koulun lakkauttamista uuden koulun valmistuttua.

Opettajana työskentelevä Kuosmanen ei ajatuksesta innostu. Hän muistuttaa, että pienessä koulussa mahdollisiin ongelmiin pystytään tarttumaan varhaisessa vaiheessa.

– Isossa koulussa ongelmilla on taipumus hukkua paljouteen, ja niihin aletaan etsiä ratkaisua vasta tilanteen kriisiydyttyä.

Kuosmanen painottaa, että myös Havisevalla koulu on kylän toimintakeskus.

– Siellä on hiljaista vain öisin. En tiedä toista lähiseudun koulua, jonka tilojen käyttöaste yltää yhtä korkealle. Iltakäyttö on pitkälti Harjulan Hallan järjestämää toimintaa, joten siitä ei koidu suuria kuluja kaupungille, sanoo Kuosmanen.

Kaupungin suunnitelmissa on selvittää mahdollisuus säilyttää koulun liikuntatilat alueen asukkaiden käytössä.

Postia on lähtenyt niin lehtien toimituksiin kuin valtuutetuillekin. Käynnissä on omanlaisensa luokkataistelu.

Kuhmalahdella alkoi yhdenlainen luokkataistelu

Kuhmalahden koulun vanhempainyhdistys puolusti jo viime vuonna kouluaan tiuhaan tahtiin monessa yhteydessä.

Postia on lähtenyt niin lehtien toimituksiin kuin valtuutetuillekin. Käynnissä on omanlaisensa luokkataistelu.

– Olemme järjestäneet myös mielenosoituksen yhdessä koululaisten kanssa sekä Kangasalan kaupungin sivistyslautakunnalle että valtuusryhmien puheenjohtajille, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Sani Keino.

– Lisäksi keräsimme Kuhmalahden koulun 1.-6. luokkien puolesta addressin, jonka toimitimme asiaa käsitelleen valtuuston kokoukseen

Yhdistyksen mukaan oma koulu itäisen Kangasalan lapsille on tärkeä pedagogisen oikeusturvan, asiakaslähtöisyyden ja tasa-arvon kannalta.

Kuhmalahtelaisten mielestä päätös uuden koulun rakentamisesta kirkonkylälle pitää tehdä aikailematta.

Lapsiperheiden näkövinkkelistä uudenaikainen koulu, päiväkoti ja Pentosalin liikuntatilat muodostaisivat käytännöllisen, turvallisen kokonaisuuden.

Myös itäkangasalalaiset muistuttavat kaupunkia strategiasta, jossa Kangasala linjaa olevansa kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen edelläkävijä.

– Tehdään Kuhmalahden uudesta koulusta Kangasalan maaseudun markkinointivaltti. Kaupungin tehtävänä on tarjota turvalliset, terveelliset ja laadukkaat oppimisympäristöt sen kaikille asukkaille, toteaa yhdistys kannanotossaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.