Koti Pääkirjoitus Vanhoja rakennuksia kannattaa korjata

  Vanhoja rakennuksia kannattaa korjata

  0

  Uudisrakentaminen on ollut Kangasalla vilkasta, kun uusia asuntoalueita on otettu väestön lisääntyessä käyttöön.

  Myös kunnan keskusta on täyttynyt uusista taloista ja alkaa näyttää jo varsin modernilta, vaikka vielä tehtävää riittääkin. Suunnitelmat esimerkiksi Myllystenpohjantien ja linja-autoaseman kiinteistöjen uudisrakentamisesta ovat toistaiseksi pysähdyksissä.

  Uusien rakennusten joukkoon on sentään jäämässä myös vanhaa rakennuskantaa. Tosin suurin osa säilyvistä rakennuksista on saanut uusitut sisätilat ja myös julkisivuja on kohennettu.

  Yksi upeimmista säilytetyistä rakennuksista on entinen urkutehdas. Urkujen valmistuksen loputtua rakennuksesta tuli viehättävä hotelli ja ravintola, jonka hienoa ja toimivaa kesäterassia kaivataan edelleen.

  Yli 100-vuotias tehdasrakennus ja parikymmentä vuotta toiminut hotelli-ravintola on nyt saneerattu asunnoiksi, mutta julkisivut on pidetty liki ennallaan.

  Urkutehdas on edelleen Kangasalan tunnusmerkki, vaikka sen sisällä ei rakennetakaan enään soittimia. Ehkä joku asukkaista sentään kuuntelee talossa harmonin hurskasta sointia.

  Kangasalan Lepokoti on oma lukunsa myös värikkään historiansa ansiosta. Toivottavasti sitä ylläpitävällä säätiöllä riittää rahaa ja vetäjillä voimia säilyttää rakennus toimivana ja edes kohtuullisessa kunnossa Ukkijärven rannalla.

  Ruutanantien varressa liki keskustaa on myös pari hyvin kunnostettua vanhaa rakennusta. Kangasalan entinen kirjakauppa- ja postirakennukset edustavat ulkoasultaan aikansa suunnittelua. Niitä sopii edelleen ihailla.

  Kangasalan kunnanviraston päärakennus on myös tyylikäs, mutta näyttää perin orvolta matalan virastotalon naapurissa ja vastapuolella katua olevan myös matalan liikerakennuksen seurana.

  Kangasalan kaunistuksia ovat myös monet kartanot ja perinteiset maatilat piharakennuksineen. Kaikkia ei ole suojeltu rakennussuojelulain perusteella. Sellainen kohde on vain Markkulan tila Suinulassa.

  Vatialan vanhan veturitallin purkajaisissa ei kenties kukaan olisi itkenyt, mutta sille kävi kuitenkin hyvin. Rakennukseen saneerataan Vatialan uusi kirjasto, nuorisotilat ja asuntoja.

  Veturitalli onkin mainio ympäristö juuri kirjastolle. Sillä on oma erityinen historiansa ja tarinansa. Niitähän kirjojen lainaajatkin kaipaavat.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän