Koti Uutiset Vanhus sai yliannoksen lääkettä – kuoli viisi päivää myöhemmin

  Vanhus sai yliannoksen lääkettä – kuoli viisi päivää myöhemmin

  3
  Sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne sanoo, että lääkehoidon toteuttamiseksi on monenlaisia turvamekanismeja. – Tässä tapauksessa turvamekanismit eivät ole toimineet, hän toteaa. Kuvituskuva | iStock

  Kangasalan kaupungin vanhustenhuollon yksikössä on annettu toukokuussa yliannos keskushermostoon vaikuttavaa lääkettä iäkkäälle henkilölle, joka menehtyi viisi päivää myöhemmin.

  – Oikeuslääketieteellisessä kuolemansyynselvityksessä on syntynyt perusteltu epäily, että lääkeyliannos on myötävaikuttanut potilaan menehtymiseen. Tämän vuoksi Valvira ja poliisi selvittävät tapahtunutta, sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne toteaa.

  Asia tuli sosiaali- ja terveysjohtajan tietoon vasta eilen tiistaina, kahdeksan kuukautta tapahtuneen jälkeen. Keväällä hoitava lääkäri oli yhteydessä omaisiin, oikeuslääkäriin ja poliisin, ja kuolemansyynselvitys käynnistettiin välittömästi.

  – Toiminta ei ole ollut ohjeistuksen mukaista, eikä asiasta ole raportoitu asiaankuuluvalla tavalla.

  Kangasalan kaupungin yksiköissä lääketurvallisuus varmistetaan muun muassa säännöllisillä koulutuksilla ja osaamisesta annetuilla näytöillä sekä lääkehoitosuunnitelmilla. Potilasturvallisuutta varmistaa lisäksi yksikön omavalvontasuunnitelma.

  Potilasvahingoista tehdään myös ilmoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon vaaratapahtumien HaiPro-raportointijärjestelmään.

  – Käymme yksiköissämme läpi lääkehoitoon liittyvät ohjeet ja keskusteluilla varmistamme, että kaikilla asiakkaiden lääkehoitoon osallistuvilla on oikeat ja riittävät tiedot, miten erilaisissa tilanteissa tulee toimia. Erityisesti niissä tilanteissa, joissa tapahtuu virhe, Lanne totesi keskiviikkoiltana Kangasalan Sanomille.

  – Vaikka virheitä pyritään estämään monin keinoin,  inhimillisiä erehdyksiä ajoittain tapahtuu. Niissä oleellista on aina ensin varmistaa asiakkaalle riittävä apu ja hoito esimerkiksi lähettämällä asiakas ambulanssilla sairaalaan, Lanne sanoo. 

  Se, että asia tuli Lanteen tietoon vasta nyt, on kaikkien ohjeiden vastaista. Tältä osin kaupungin sisäinen viestintä epäonnistui täysin.

  – Nyt keskitymme asian selvittämiseen ja ensivaiheessa varmistamme sen, että vastaavaa ei pääse yksiköissämme tapahtumaan. 

  Kaupunki ei ole tehnyt ratkaisuja niiden työntekijöiden osalta, jotka liittyvät tapahtuneeseen.

  – Asiaa on ensin selvitettävä ja kaikkien osapuolten selvitys asiasta on saatava ennen kuin voimme tehdä johtopäätöksiä.

   

  Juttua päitetty kello 20.24 Lanteen kommenteilla.

   

  3 KOMMENTTIA

  1. Todella ikävää kuulla. Totta on, että aina, kun yhtälössä on ihmisiä mukana, voi sattua virheitä. Tiedotus ja oikea toiminta virheen tapahduttua on hyvin olennaista.
   Ihmetyttää, miksi tieto on jäänyt kulkematta eteenpäin.
   Hyvä saada selvityksen jälkeen tietoa, mikä mahtoi johtaa tilanteeseen, oliko
   jotain erityistä painetta tms vai normaali tilanne.

  2. Näinkö valitettava tapaus piti käydä, että vihdoin viranhaltijat ymmärtävät, ettei raportointi kentän suunnasta toimi? Kaksi vuotta sitten omaisena koitin asiaa tuoda esille. Jouduin viemään asian hallinto-oikeuteen.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän