Vapaa toimimaan

0

Kiertelin reilu viikko sitten Kangasalan hyvin­vointi- ja kulttuuritorilla Kangasala-talolla ja kirjastossa. Pöytien takana oli paljon iloisia ihmisiä kertomassa omasta harrastuksestaan tai yhdistyksestä, jonka aktiivina hän toimi.

Katselin ja kuuntelin kiinnostuneena esittelyjä eri toiminnoista ja keräsin kassiini esitteitä. Melkein jo lupauduin mukaan Kangasalan Marttojen seuraavaan kokoukseen, niin mukavalta se kuulosti.

Kangasalan teattereiden näytöksiin tietenkin lupasin ensi kesänä osallistua. Kangasalan virolaisen ystävyyskunnan Räpinän retkellekin melkein innostuin lähtemään, vaikka pöydän luona olleet viron kielen sanastotehtävät olivatkin minulle liian vaikeita. Kiitettävää ja kehuttavaa reipasta aktiivisuutta oli ilmassa runsain mitoin.

Mikä saa ihmiset vapaaehtoisesti, ilman palkkaa, toimimaan jonkun asian eteen? Mikä saa ihmiset tarjoamaan harrastusmahdolli­suutta toisille vetämällä erilaisia harrastusryhmiä?

Minä uskon, että vastaus on innostus. Toinen vastaus kysymyksiin on hyvä mieli. Kaikki, jotka ovat toimineet vapaaehtoisena yhdistyksissä ja harrastustoiminnassa, tietävät, että siitä tulee suunnattoman hyvä mieli, kun saa olla mukana toimimassa muiden eteen. Tässä pätee sanonta, antaessaan saa.

Minä olen myös hakenut hyvää mieltä ja uusia kokemuksia vapaaehtoistoiminnasta. Kun omat lapseni olivat pieniä, vapaaehtoinen harrastustoiminta ohjautui lasten kiinnostusten mukaan.

Halusin olla mukana tukemassa ja mahdollistamassa lasteni harrastamista osallistumalla aikuisena harrastustoimintaan. Tämä tie vei minut tutustumaan teatterin maailmaan, ryhdyin vetämään partioryhmää ja olin apukäsinä ratsastuskilpailuissa. Oi, miten se oli antoisaa!

Viime syksynä mietin, että nyt olisi minulla tilaa jollekin vapaaehtoistoiminnalle, jossa voisin käyttää omaa osaamistani hyödyksi ja samalla itse kokea iloa ja hyvää mieltä.

Kun lapset ovat jo aikuisia, päätös olisi vain minun kiinnostuksestani kumpuavaa. Puntaroin ja pohdin melko pitkään mitä haluan tehdä.

Nuo samat, joissa lasteni kautta olin ollut mukana, pyörivät mielessäni. Niihin liittyi paljon hyviä muistoja. Niinpä päätin ryhtyä vetämään pienten poikien partioryhmää.

Tämä pääsiäisen jälkeinen viikko on partioviikko. Tällä viikolla pienet sudenpennut osallistuvat en­sim­mäis­tä kertaa leikkimielisiin partiokisoihin ja sunnuntain partiojuhlassa antavat partiolupauksen.

Olen ollut onnellinen, kun olen saanut olla poikien kanssa heidän ensimmäisellä partioretkellään ja nähdä innostuksen, kun omatekemä nakkikeitto porisee kolmijalan avulla nuotiolla.

Samalla olen tutustunut mukaviin uusiin aikuisiin ihmisiin, jotka ovat mukana partiotoiminnassa. Yksinhän tätä ei tehdä.

Tämä on onnea, vapaaehtois­työn onnea!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.