Vapaa-ajanasukkaat tuovat elinvoimaa

0

Ne yli neljätuhatta vapaa-ajanasuntoa, joilla vietetään aikaa vanhan Kangasalan, Sahalahden ja Kuhmalahden rannoilla, on Kangasalan kunnalle valtava voimavara. Näillä luvuilla Kangasala on koko Suomen 11. mökkirikkain kunta.
Tätä joukkoa ei ole osattu vuosien varrella täysin hyödyntää. Viime aikoina on kuitenkin kuulunut pieniä viestejä, joista voi päätellä, että joukkoa huomioidaan jatkossa uudella tavalla.
Vapaa-aikaansa Kangasalla viettäville ei tarvitse kustantaa kalliita palveluita, kuten päiväkoteja ja kouluja, mutta he jättävät vuosittain valtavan määrän euroja jälkeensä. Puhutaan ilman muuta miljoonista euroista. Terveyspalveluista he käyttävät vain akuuttisairaanhoitoa, mikä pitääkin järjestää heille mahdollisimman joustavasti.

Kiitos suomalaisen palkkapolitiikan, lomalaisilla on usein normaalia enemmän rahaa käytössään. Vaikka lomarahojen maksaminen kurittaa työnantajaa, on se melkoinen rahapotti, joka jää kuitenkin kiertämään suomalaiseen yhteiskuntaan.
Lomalla on aikaa, ja jokainen tietää, että silloin kulutetaan tavallista enemmän. Ostetaan talven aikana hankkimatta jääneitä asioita, korjataan, remontoidaan ja nautitaan muutenkin elämästä. Poiketaan vähintään jäätelökioskilla!
Tällä kaavalla toimivat niin Kangasalla lomailevat että kylän oma väki. Siksi on tärkeää, että täältä löytyy palveluita, joita käyttää.
Jos valikoima menee kovin kapeaksi, alkavat  Tampere ja Lempäälän Ideapark vaikuttaa houkuttelevilta vaihtoehdoilta.

Keskustelu kuntaliitoksesta Pälkäneen ja Kuhmoisten kanssa on kietoutunut pitkälti vapaa-ajanasutuksen ympärille. Se onkin likipitäen ainoa asia, joka yhdistää näitä kuntia aidosti ja josta voisi löytyä yhteinen intressi. Muuten Kangasala painii omassa sarjassaan.
Mikäli kolmen kimppa toteutuu, muodostuisi alueesta Suomen suurimpia, ellei jopa suurin mökkikunta. Kaiken kaikkiaan alueella olisi liki 12 000 mökkiä.
Tämä on kuitenkin epätodennäköistä tulevaisuutta. Siksipä kunnan ja paikallisten yrittäjien pitää keskittää voimavaransa tähän päivään. Tervetuloa kesäkangasalalaiset – odotamme teitä!

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.