Koti Kolumni Vappu haisee

  Vappu haisee

  0

  Vappu oli ja meni. En pidä arkipyhistä; pääsiäinen on inhokkijuhlani, mutta vappu tulee hyvänä kakkosena. Nyt se osui pahimpaan rakoon, tiistaille. Pilasi vielä maanantainkin.

  Alkoholisti ei pidä selvistä päivistä, työnarkomaani inhoaa turhia vapaapäiviä.

  Vappuni oli normipäivä. Tein töitä, kusettelin koiraa, vedin treenit, kävin lenkillä ja katselin vaimon kanssa televisiota. Nyt kun kauppojen aukioloajat ovat vapautuneet, ei sentään koko maailma sulkeudu arkipyhinä. Hyvä niin.

  Mikä juuri vapussa ärsyttää? Suurin syyllinen on ylioppilaslakki. Miksi muuten ihan fiksun aikuisen pitää lähteä kaupungille kellertävä valkolakki päässä todistamaan omaa erinomaisuuttaan? Se on sama kuin huutaisi ravintolan jonossa, että ettekö te tiedä, kuka minä olen!

  Parasta vapussa on keksimäni näennäishumoristinen kielikuva: kimmoisa kuin viimevappuinen tippaleipä. Eikä sekään kovin hyvä ole.

  Vappu on turhakejuhla. Kun lapset olivat pieniä, oli pakko raahautua torille ostamaan krääsää, jota ei koskaan sen jälkeen käytetty. Vappupallosta on iloa tismalleen niin kauan, kun sen poukkoilua auton katossa matkalla torilta kotiin jännitetään. Sitten se unohtuu kotona kattoon, kunnes tyhjenee ja kuoret kerätään juhannuksena lattialta.

  Ja mikä olikaan vappuviuhkan ja viipperän idea? Sima oksettaa, munkit epäonnistuvat ja tippaleipä on yhtä kammottavaa kuin mämmi.

  Opiskelijana vappuna oli aina pakko mennä pussikaljoittelemaan hanuri ikiroudassa Tammerkosken partaalle. Illalla oli bileet, missä porukka oli niin naamat, että pystyi tuskin puhumaan ja oksenteli haalareilleen. Tuota pseudohauskaa banaalia bakkanaalia oli hampaat irvessä pakko jatkaa usein koko viikko.  

  Nuorena aikuisena oli kyläiltävä kaveripariskuntien kanssa. Kiusallista sekin, mutta sentään hauskempaa kuin keskiolutpöhnäinen opiskelijavärjöttely tai vapputorilla lakki päässä elvistely.

  Keski-iän hyvä puoli on se, ettei ole enää pakko tehdä mitään. Ei vappuna, pääsiäisenä tai edes juhannuksena ja jouluna.  

  Yksi vapun (juhannuksesta puhumattakaan) ärsyttävimpiä piirteitä on loputon iltapäivälehtien spekulointi säätilasta. Se alkaa kolme viikkoa ennen vappua. Etusivun otsikko ”Mullistava suursäätilan muutos” tarkoittaa, että vappuna onkin +5, eikä +3 ja sataa hiukan oletettua vähemmän. On lööppikamaa, jos vappusää on huono, kuten sekin, jos se on hyvä. Armias auta, jos sillivoileivät Ullanlinnanmäellä vettyvät, ja pikkurilli ojossa muovimukista skumppaa hörppivien elitistien valkolakit kastuvat.

  Kielletään koko vappu. Missä on Päivi Räsäsen ulostulo, kun sitä kerrankin oikeasti kaivattaisiin? Jos laskisi 50 viime vapun kaikkien työikäisten aiheuttamat vapaa- ja rokulipäivät yhteen, kuinkahan pitkään kansantaloudellista kuoppaa pitäisi lapioida umpeen? Niin kauan, että ehkä jouduttaisiin palkkaamaan jopa uusi lapioon nojailija kaupungin palkkalistoille. Siinä olisi riittämiin työväen juhlaa.

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän