Vappu siirtyy verkkoon ja ruoka noutopakkauksiin

0
Koronan vuoksi vappua vietetään Kangasallakin ilman yleisötilaisuuksia. Kuva: Pauliina Lindell
Koronan vuoksi vappua vietetään Kangasallakin ilman yleisötilaisuuksia. Kuva: Pauliina Lindell

Vappua vietetään tänä keväänä poikkeusoloissa koronapandemian vuoksi, sillä valtioneuvoston linjauksen mukaan kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä. Myös tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla tulee välttää.

Kangasalla kokoontumisrajoitusten vuoksi jäävät väliin muun muassa vappumarssi ja vasemmiston yhteinen vappujuhla, jota on perinteisesti vietetty Suoraman työväentalossa.

Moni muukin tutuksi käynyt vapputapahtuma odottaa aikaa terveempää. Esimerkiksi Liuksialan Martat paistavat munkkeja nyt vain omiin kahvipöytiinsä ja Kangasalan Mieslaulajien jäsenet tyytyvät ilahduttamaan lauluillaan kotiväkeään.

Sekä Vasemmistoliiton että SDP:n paikallisosastojen edustajat kuitenkin käyvät vappuaamuna Läntisellä hautausmaalla laskemassa kukkatervehdyksensä vuonna 1918 vakaumuksensa puolesta surmansa saaneiden muistomerkille – perinteitä ja koronamääräyksiä kunnioittaen.

Esimerkiksi Liuksialan Martat paistavat munkkeja nyt vain omiin kahvipöytiinsä ja Kangasalan Mieskuoron jäsenet tyytyvät ilahduttamaan lauluillaan kotiväkeään.

Pieni virus, isot seuraamukset

Kiinan Wuhanista liikkeelle lähteneen pandemian vaikutuksissa riittää ihmettelemistä.

– Vaikka virus on pieni, seuraamukset ovat isot. Perinteisiä tapahtumia joudutaan perumaan eri puolilla maailmaa. Hieman oudolta tuntuu, kun omasta keväästäni puuttuvat vasemmiston yhteisen vappujuhlan valmisteluun liittyvät tehtävät, kuvailee Isto Kaarne Kangasalan Sosiali­demokraateista.

Hän laskeskelee viettäneensä Kangasalla yli 30 vappua ja osallistuneensa työväen vapunviettoon pitkän kaavan mukaan: aamulla marssille ja muistomerkille, iltapäivällä juhlaan Suoramalle.

– Parhaina vuosina ulkotapahtumiin osallistui viitisenkymmentä henkeä, mutta viime vuosina meitä on ollut enää kolmisenkymmentä. Juhlan yleisömäärään vaikuttaa puhuja. Valtakunnallisesti tunnettu vaikuttaja houkuttelee talon täyteen, Kaarne tietää.

Hieman oudolta tuntuu, kun omasta keväästäni puuttuvat vasemmiston yhteisen vappujuhlan valmisteluun liittyvät tehtävät.

Isto Kaarne

Kahden puheen vappu

Kangasalan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Pertti Salo vappuriennot on nopeasti listattu: hän käy laskemassa punaiset ruusut vakaumuksensa puolesta surmansa saaneiden muistomerkillä yhdessä Timo Rautasen kanssa.

– Onhan tämä poikkeuksellista. Pienestä pitäen olen osallistunut työväen vapputapahtumiin kulloisellakin asuinpaikkakunnallani. Ensimmäisen kerran osallistuin mielenosoitukseen yleislakkovuonna 1956, kun vanhempani ottivat minut lastenrattaissa mukaansa, Salo kertailee.

Puolueiden vappujuhlat verkossa

Poliittinen vappu siirtyy koronan vuoksi toreilta ja kaduilta verkkoon.

Tarkemmat tiedot eri puolueiden etävapusta löytyvät niiden verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista.

Pirkanmaalaisesta verkkovapusta vastaa Vasen kaista -verkkolehti, jonka YouTube-kanavalle esitetään kooste alueen yhdistysten toimittamista puheista. Kangas­alan puhe on Timo Rautasen laatima.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Jorma Mäntylän puhe julkaistaan vappuaattona Kangasalan vasemmiston verkkosivuilla.

Vappulounas vaihtuu noutoruokaan

Myös Kangasalla ravintolat ja kahvilat ovat kehittäneet vappubrunsseista ja -lounaista noutoversionsa.

Ravintola Paakarin ennalta tilattava versio kulkee vappukassin nimellä. Kassillisesta riittää vappuisia makuja kahdelle syöjälle: alkupaloja, pääruokia ja jälkiruokia montaa sorttia.

– Pääsiäisenä kokeilimme annoskasseja ensimmäisen kerran, ja saimme yli 70 tilausta. Nyt tilauk­sia on tullut satakunta, kertoo Kirsi Leimu Paakarista.

Jatkoa on luvassa äitienpäiväksi.

Paakarin konditorian rasvakeitin käy kuumana koko tämän viikon, jotta vappumunkkeja riittää mahdollisimman monelle. Myyntiin on tehty myös erä simaa.

Vappulounaan voi hakea myös ravintola Aryanasta.

– Vapun erikoisuutena meillä on lampaankaretta paimentolaisen tapaan, mutta se pitää tilata noutoa edeltävänä päivänä. Lampaan sijasta voi valita mieleisensä annoksen listaltamme, sanoo Sirkka Khan Aryanasta.

Koronamääräysten mukaisesti näkötornikahvilan terassilla ei ole pöytiä.

Turvavälit myös piknikillä

Vehoniemen Automuseon kahvila laittaa vapun pakettiin, etukäteen tilattavaksi vappuboksiksi. Pauliina Suutarisen mukaan boksi sisältää muun muassa simaa, munkkeja, perunasalaattia ja lihapullia joko kahdelle tai neljälle ruokailijalle.

– Vappuaattona palvelemme vain tilaustuotteiden hakijoita, mutta vapunpäivänä take away -kahvilastamme saa siman ja munkin lisäksi perinteisiä herkkujamme valkosuklaakakusta mokkapaloihin, lupaa Suutarinen.

Vappuna avaa luukkunsa myös näkötornikahvila Haralanharjulla.

– Vappuviikonloppuna tarjolla on ainakin quesadilloja, munkkeja ja donitseja, lupaa kahvilayrittäjä Johanna Hamari.

Koronamääräysten mukaisesti näkötornikahvilan terassilla ei ole pöytiä.

– Tarkoitus on syödä kahvilan eväitä luonnossa tornin ympäristössä tai hakea niitä vaikka kotiin nautittaviksi. Turvalliset välit kannattaa säilyttää myös piknikillä metsässä, muistuttaa Hamari.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.