Vastustusta vastustuksen vuoksi

0

Tampereen Tammelan jalkapallostadionin uudistus on pöydällä. Piirustukset ja suunnitelmat ovat viilausten jälkeen valmiina, mutta osa alueen asukkaista haraa edelleen kiivaasti vastaan.

 

Kokonaisuus on ainakin paperilla upea: nykyaikainen, viihtyisä ja tyylikäs. Nykyiseen verrattuna fasiliteeteista ei voi puhua samana päivänäkään.
Tunnelmaa Tammelassa toki on nytkin, mutta se ei taatusti putoa uuden stadionin myötä – päinvastoin. Kehitysaskel olisi merkittävä tamperelaiselle jalkapallolle, sillä Ratinan stadionin kolkkous ei houkuttele edes Voldemortia.

Kapuloita rattaisiin lyövät Tammelan asukkaat. Tai siis murto-osa heistä. Suurin osa pitää hanketta järkevänä jo senkin vuoksi, että stadionille tulee uusia hienoja asuntoja sekä liiketiloja, jotka nostavat alueen vetovoimaa.
Osa on taas sitä mieltä, että stadion nimenomaan laskee alueen vetovoimaa, koska se on liian iso ja liian ruma. Osa perustaa vastustuksensa siihen, että juuri hänen ikkunastaan näkyisi rakentamisen jälkeen ihan jotakin muuta, mitä sieltä nyt näkyy.
Minä kysyn, mitä pahaa siinä on, jos omasta ikkunasta näkyy moderni urheilustadion? Mitähän sieltä nyt näkyy? Todennäköisesti se vanha ränsistynyt stadion sekä arkkitehtonisesti äärimmäisen rumia 60-70-luvulla rakennettuja betonikerrostaloja.
Jos joku saa niistä kicksejä, olen huolissani. Ymmärtäisin argumentin, jos omasta ikkunasta näkyisi Edenin puutarha tai edes Tammelan tori. Mutta ei näy.

Osalle ihmisistä kaiken uuden vastustaminen on tärkeää ihan vain vastustamisen riemusta. Nämä vastarannankiisket vastustavat todennäköisesti itseäänkin.
Ja Suomessahan on tapana, että kaikki mahdolliset valitukset otetaan huomioon ja asioita puntaroidaan liiankin kanssa. Tässä tapauksessa pitäisi lähidemokratia unohtaa, jyrätä päätös läpi ja aloittaa rakennustyöt mahdollisimman pian. Muuttakoot pois he, joita ei suunnitelma miellytä.
On omituista, että esimerkiksi kerrostaloissa asuu ihmisiä, joiden on täysin mahdoton ymmärtää, että toisesta asunnosta voi kuulua jonkinlaisia ääniä. Sitten he valittavat suureen ääneen yleisönosastoilla ja muilla forumeilla, että taas kävi joku yöllä vessassa ja olin kuulevinani aamulla lapsen itkua. Miksi pitää asua kerrostalossa, jos ei siedä pienintäkään häiriöääntä? Kyllä Suomessa hiirenhiljaista lääniä löytyy liiankin kanssa, tervemenoa Teiskon tai Ponsan perukoille. Nämä ihmiset ovat juuri samaa tyyppiä kuin alituisesti kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta valituksia tehtailevat omaan napaan tuijottajat.

Urheilupaikkarakentaminen herättää aina paljon tunteita. Osan mielestä sellainen on täysin turhaa, kun vanhallakin pärjättäisiin ihan hyvin.
Mitä suotta kuluttaa veronmaksajien rahoja. Nämä ihmiset ajavat todennäköisesti yhä 1970-luvun Ladalla ja käyttävät Aholaidasta 1982 ostettua kolmen markan slipoveria, koska se on vielä ihan hyvä. Se heille suotakoon, jokaisella on oikeus tehdä oman elämänsä valinnat haluamallaan tavalla.
Maailma muuttuu ja vaatimukset sen mukana, myös urheilupaikkarakentamisessa. Itse en keksi yhtään syytä, miksi vanha, ruma ja ränsistynyt urheilupaikka olisi millään tavalla parempi kuin moderni huippuarkkitehtien suunnittelema uusi luomus?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.