Vatiala vetää hyvin, keskustassa on hiljaisempaa – lue, miten Kangasalan rakennushankkeet etenevät

0
Maanrakennustyöt ovat jo alkaneet Junatien rivitalotyömaalla.

Asuntotuotanto ei osoita Kangasalla hiipumisen merkkejä, vaikka rakentamisen yleiset suhdannenäkymät ovat heikentyneet. Tuleva uudistuotanto keskittyy jo vireillä olevien rakennushankkeiden tapaan Vatialaan ja kuntakeskustaan.

Junatien itäpäähän Vatialaan on suunnitteilla nelikerroksinen kerrostalo ja rivitalo. Kokonaisuus koostuu 31 asunnosta. Master Kodit Oy:n toimitusjohtaja Teemu Auvinen on kohteen kysyntään tyytyväinen.

– Rivitalosta on varattu kaikki asunnot, ja kerrostalokin kiinnostaa. Jos tahti jatkuu samanlaisena, rakennustyöt alkavat keväällä. Valmista olisi silloin vuonna 2021.

Kohde sijaitsee kaupungin omistamalla tontilla. Tonttivaraus on voimassa vuoden loppuun saakka.

Junatie vetää muutenkin. Vastapäätä Master Kotien uudishanketta nousee Sievi Asunnot Oy:n rivitalokohde. Maanrakennustyöt kaupungin vuokratontilla on jo aloitettu, ja 17 huoneiston yhtiö valmistuu vuoden 2020 lopulla.

– Asunnoista on varattu jo yli 70 prosenttia. Alue on suosittu, Sievin projektipäällikkö Elina Esko sanoo.

Vatialan vetovoimasta todistaa myös Kangasalantien ja Liutuntien risteykseen rakenteilla oleva Visura Oy:n kerrostalo.

– Myynti on mennyt mukavasti. Tampereen ja Kangasalan rajalla on kysyntää, yhtiön asiakkuus- ja kehityspäällikkö Matti Frick kertoo.

Visuran suunnitelmat rakentaa kerrostaloja Lentolaan ovat myös edenneet. Vuonna 2013 palaneen kirpputorihallin tontille Prismaa vastapäätä on tulossa viisi kerrostaloa. Kerroksia niissä on 4–7.

Liutuntien ja Kangasalantien risteyksen kerrostalon myynti on edennyt mukavasti, kertoo Visura Oy:n asiakkuus- ja kehityspäällikkö Matti Frick.

Frick sanoo, että rakennustyöt noin hehtaarin laajuisella suunnittelualueella voidaan aloittaa jo ensi vuonna. Rakentaminen etenee vaiheittain, ja se kestää kolmesta viiteen vuotta. Tontti on pääosin yksityisessä omistuksessa.

Rakennusoikeutta taloryppäällä on yli 11 000 kerrosneliömetriä, josta 1 000 varataan talojen pohjakerroksiin sijoittuville liiketiloille. Asuinhuoneistoja kohteeseen tulee yhteensä 100–150 yksiöistä nelikkoihin. Asuntokanta koostuu omistus- ja vuokrahuoneistoista.

– Yksin Visura ei vie koko hanketta läpi, vaan osa siitä toteutetaan yhteistyökumppanien kanssa, Frick sanoo.

Pohjola Rakennus Oy:n projektijohtaja Aleksi Harmainen kertoo, että rakennustyöt Tarpilan puretun koulun tontilla ja sen naapurissa alkavat ”melko todennäköisesti” ensi vuonna. Vielä toistaiseksi tonttialue on Saton omistuksessa, mutta se on siirtymässä Pohjolalle.

Kirkkoharjun koulun länsipuolella sijaitsevalle tonttimaalle on kaikkiaan tulossa neljä kerrostaloa ja niiden yhteinen pysäköintitalo.

Pysäköintitalo on kolmikerroksinen, asuintaloissa kerroksia on 6–7. Asuntoja, huoneluvultaan vaihtelevia, kohteeseen on tulossa 220.

– Tarpilaan on tarkoitus rakentaa sekä kovan rahan asuntoja että ara-pohjaista tuotantoa, Harmainen täsmentää.

Vaikka ennakkomarkkinointia ei ole vielä aloitettu, kyselyjä kohteesta on hänen mukaansa kertynyt jo jonkun verran.

Alun perin kohteen autopaikoitus oli päätetty toteuttaa maanalaisena, mutta myöhemmin asemakaavasta poikettiin sallimalla pintapysäköinti.

Päätös sopi myös ylempänä rinteessä sijaitsevalle, alkuperäisestä rakentamistavasta valittaneelle asunto-osakeyhtiölle, sillä yhtiön eteen rakennettava matala pysäköintitalo ei alkuperäisen rakennusmassoittelun tapaan estä näkymiä Kirkkojärvelle.

Kangasalan kaupungin, Saton ja Pohjolan välisen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti kolmannes alueen 13 200 kerrosneliömetrin rakennusoikeudesta tulee toteuttaa vuoden 2022 loppuun mennessä.

Kuntakeskustan talotyömaan kahdesta talosta ensimmäinen, YH Kodit Oy:n rakennuttama omatonttinen vuokratalo, valmistuu vuoden vaihteen tienoilla.

Kuusikerroksisen rakennuksen huoneistokanta vaihtelee yksiöistä kolmioihin. Yhteiset saunatilat sijaitsevat talon pohjakerroksessa. Tupakointi asunnoissa on kielletty parvekkeita myöten.

Rakennuttajajohtaja Petro Saraste on kutakuinkin tyytyväinen uudiskohdetta kohtaan tunnetusta mielenkiinnosta.

– Kysyntä on ollut aika kovaa, joskin ainahan se voisi olla kovempaakin.

YH:n naapuriin nouseva vapaarahoitteinen kerrostalo rakennetaan kahdessa vaiheessa, joihin molempiin tulee asuin- ja liiketiloja.

Ensimmäisen vaiheen aloittaminen siirtyykin todennäköisesti ensi vuoden puolelle.

Viisikerroksisen rakennuksen ensimmäiseen, Myllystenpohjantiehen ja torialueen eteläsivuun rajoittuvaan osaan huoneistoja tulee 26.

Kaupungin vuokratontilla sijaitsevan kohteen ennakkomarkkinointi ei ole Pallas-konsernin toimitusjohtajan Jyrki Lautarinteen mukaan vetänyt aivan odotetulla tavalla.

– Odotin vilkkaampaa vastaanottoa, sillä kohde on keskustassa, torin ja tulevan kauppahallin vieressä. Ehkä Kangasalla on tarjontaa liikaa kysyntään nähden, hän aprikoi.

Ensimmäisen vaiheen aloittaminen siirtyykin todennäköisesti ensi vuoden puolelle.

– Puolet pitää olla varattu, ennen kuin aloitamme.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.