Vatiala-kirja syntyi hyvällä yhteistyöllä

1
Vatialan kylänraitti on näille miehille tärkeä ja rakas. Nyt Raine Raitio, Osmo Niemi, Jorma Schukoff, Raimo Määttä, Jorma Mäkinen ja Jarmo Lääkäri ovat koonneet Vatialan kylän historian kirjaksi, joka julkaistaan marraskuun alussa.

Historioitsija ja tietokirjailija Raine Raitio on nähnyt monenlaisia kirjaprojekteja. Aivan tavatonta ei ole, että sekalainen aineisto on saapunut hänen työpöydälleen pöyheässä muovikassissa.
Raition toimittaman Vatiala-kirjan kohdalla kaikki oli kuitenkin toisin. 
Kylän miehet Raimo Määttä, Jorma Schukoff, Jarmo Lääkäri, Jorma Mäkinen, Mikko Ilkka ja Osmo Niemi ottivat projektista heti alussa napakan otteen ja tekivät sisällöstä selkeän suunnitelman.
– Kirjan punainen lanka on kertoa Vatialan elämästä 50-luvulta tähän päivään. Lisäsimme lopulta jonkun verran vanhempiakin asioita, jotta kylän syntyhistoria hahmottuu paremmin, miehet kertovat.

Vatialan kylä on kasvanut ja kehittynyt vuosikymmenien saatossa Tampereen rajan tuntumassa maatalous- ja pientalovaltaisesta alueesta hyvin kaupunkimaiseksi asuinalueeksi.
Kylän historiaa tunnetaan pitkältä ajalta, koska kylä on sijainnut hyvien tie- ja vesireittien varrella. Varsinainen kasvun kausi alkoi kuitenkin vasta 50-luvulla, kun alueelle asutettiin sodan jälkeen karjalaisia.
Tampereen läheisyydellä on aina ollut merkittävä vaikutus Vatialan kylän elämään. Monet Vatialassa asuvat ovat hakeneet elantonsa tamperelaisista yrityksistä, ja myös asiointiliikenne on suuntautunut enemmän kaupungin puolelle.

Vatialan Omakotiyhdistyksen julkaisema kirja kokoaa yksiin kansiin monipuolisen tietopaketin kylän elämästä.
Kirja kertoo kylän ihmisistä, alueella vaikuttaneista yrityksistä ja mieleenpainuvimmista tapahtumista.
Aineistonhankinta käynnistyi noin puolitoista vuotta sitten. 
Vaikka jokaisen kirjaryhmäläisen omista arkistoista löytyi paljon aineistoa, kyläläisiltä saatiin myös aivan uutta materiaalia.
– Vaikka olemme täällä ikämme asuneet, opimme itsekin paljon uutta. Kiitos kuuluu tämän kirjaryhmän lisäksi paikallisille ihmisille ja myös yrityksille, jotka taloudellisesti mahdollistivat kirjan tekemisen, omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Määttä toteaa.
Lisäksi kirjaa varten on saatu Jalmari Finne -säätiöltä 5 000 euron apuraha.
Suunnitelmissa oli pitää kirja noin 200-sivuisena mutta loppujen lopuksi aineistoa kertyi lähes 250 sivua. Tekstejä elävöittää runsas määrä kuvia. Kirja on kovakantinen.

Vatiala-kirjan julkaisutilaisuus tiistaina 7.11. klo 18–20 Pitkäjärven koululla. Kirjoja voi ostaa tilaisuuden lisäksi Lentolan Prismalta (to 9.11. klo 9–20, to 23.11. klo 9–20) tai Jorma Mäkisen kaupalta (la 11.11. klo 11–14,  la 18.11. klo 11–14). Lisätietoja vatialanomakoti.palstani.com.

1 kommentti

  1. On todella hienoa että tällainen kirja on tehty, varsinkin nyt, kun Vatiala on päätetty tuhota ja tehdä siitä pelkkä ohikulkupaikka.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.