Vatialan päiväkodin koronatartunta herätti kysymyksiä – Säästääkö hoitajan maski lapset altistukselta?

0
Kuvituskuva/Pixabay

Kangasalla varhaiskasvatuksessa todettiin eilen torstaina koronavirustartunta. Asiasta tiedotti Kangasalan kaupunki.

Tartunta todettiin Vatialan päiväkodissa. Tilannetta selvitettiin varhaiskasvatuksen, Taysin infektioyksikön ja Kangasalan terveyspalveluiden yhteistyöllä.

Lopulta vain kolme henkilöä asetettiin karanteeniin. Syynä vähäiselle altistuneiden määrälle oli kaupungin mukaan henkilöstön huolellinen hygieniakäytäntöjen noudattaminen.

Asiasta on noussut keskustelua Vatialan päiväkodin vanhempien keskuudessa. Erityisesti se on pohdituttanut, voiko henkilökunnan jäsenen maskin käyttö suojata lapsia tartunnalta niin hyvin, ettei ryhmän lapsia tarvitse asettaa karanteeniin.

Kangasalan kaupungin varhaiskasvatuksen johtaja Anni Aalto-Ropo vastaa Kangasalan Sanomien kysymyksiin.

Riittääkö maskin antama suoja tilanteessa, jossa henkilökunta on koko päivän lähellä lapsia? Entä, kun henkilökunta syö lasten kanssa ilman maskia?

– Taysin infektioyksikkö sekä Kangasalan terveyspalvelut linjaavat nämä altistustilanteet erittäin tarkasti perehtyen tapauksiin. Noudatamme täysin heidän ohjeistuksiaan.

– Kasvatushenkilöstö ei tällä hetkellä syö lasten kanssa, vaan heillä on maskit koko ajan kasvoilla sisällä lapsiryhmässä ollessa. Myös ulkoilutilanteissa maskit on otettavissa käyttöön, jos esimerkiksi niistää lapsen nenää.

Miksi aiemmin Vatialan päiväkodissa olleessa altistustapauksessa asetettiin lapsiryhmä karanteeniin, mutta nyt ei? 

– Tapaus oli erilainen.

Onko siis niin, että jos varhaiskasvatuksen henkilökuntaan kuuluva sairastuu ja on käyttänyt maskia koko ajan, lapset eivät joudu karanteeniin? Entä työkaverit? Onko sama linjaus kouluissa?

– Jokainen tilanne tutkitaan ja arvioidaan erikseen terveydenhuollon taholta, ja mahdolliset altistuneet arvioidaan omina tapauksinaan. Yleistystä emme siis voi tehdä näiden tapausten pohjalta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.