Vatialan palon sytyttäjä kiistää murhasyytteen

0
Tamperelainen nainen on syytettynä kahdesta murhasta ja tuhotyöstä.

Vatialassa kahden ihmisen kuolemaan johtaneen tulipalon käsittely alkoi tiistaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Palon sytyttäjäksi epäilty tamperelainen nainen kiistää syytteet kahdesta murhasta, mutta hän myöntää kuolemantuottamukset.

Syytekirjelmän mukaan syytetty oli vierailulla isoäitinsä ja tämän puolison omistamassa talossa marraskuun 9. päivän iltana. Paikalla oli isoäidin lisäksi myös syytetyn setä.

Syytetty on riidellyt isoäitinsä kanssa vierailun päätteeksi. Sen jälkeen hän meni autotalliin ja sytytti siellä ollutta kangasmateriaalia palamaan.

Seuraavaksi syytetty poistui autollaan paikalta, mutta ajoi vielä talon ohi.

Syytetty soitti hätäkeskukseen aamuyöllä ja ilmoitti sytyttäneensä palon.

Savukaasut ja palo olivat levinneet koko rakennukseen siinä vaiheessa, kun palokunta tuli paikalle.

Liikuntarajoitteinen ja dementoitunut 83-vuotias isoäiti menehtyi palokaasujen aiheuttamaan myrkytykseen ja palovammoihin. Hän kuoli 16 tunnin kuluttua siitä, kun palokunta pelasti hänet liekeistä.

Myös syytetyn kehitys- ja cp-vammainen 63-vuotias setä menehtyi palokaasumyrkytykseen ja palovammoihin. Hän kuoli talon sisällä palon aikana.

Syyttäjän mukaan syytetty on tiennyt, että hänen isoäitinsä ja setänsä ovat sisällä talossa palon syttymisvaiheessa.

Syytetty myös tiesi talossa olevien ihmisten liikuntarajoitteista. Hänen on täytynyt ymmärtää, että palon sytyttäminen johtaa todennäköisesti talossa olevien ihmisten kuolemaan.

Syyttäjä pitää tekoa kahtena murhana. Kirjelmän mukaan liikuntarajoitteisten ihmisten kodin sytyttäminen palamaan on ollut erityisen raaka ja julma murhan tekotapa.

Lisäksi syyttäjä vaatii syytetylle rangaistusta tuhotyöstä tai vaihtoehtoisesti törkeästä vahingonteosta. Palo tuhosi kokonaan omakotitalon, kaksi henkilöautoa ja asuntovaunun.

Syyttäjä vaatii, että oikeus tuomitsee syytetyn elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Vastineessaan syytetty kiistää murhasyytteet, mutta hän myöntää kaksi kuolemantuottamusta. Syytetty kiistää myös syytteen tuhotyöstä, mutta hän myöntää yleisvaaran tuottamuksen.

Syytetty katsoo, että hän ei aiheuttanut tahallisesti kahden ihmisen kuolemaa, vaan syynä on hänen huolimattomuutensa. Syytetty esittää, että oikeuden pitää tuomita hänet kahdesta kuolemantuottamuksesta.

Puolustuksen mukaan syytetty sytytti tahallisesti kangaspalasia palamaan. Hänellä ei ollut kuitenkaan tahallista aikomusta aiheuttaa vaaraa talossa oleville ihmisille.

Teon yleisvaarallisuus johtui puolustuksen mukaan huolimattomuudesta. Syytetty ei tarkistanut lähtiessään tilannetta riittävän hyvin eikä havainnut, että hänen sytyttämänsä tuli jäi kytemään.

Edit 27.3.2018 14:45: Korjattu tieto siitä, milloin syytetty soitti hätäkeskukseen.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.