Vatialassa sijaitsevasta lapsuudenkodista tuli uusi koti – alueen omakotiyhdistys viettää 70-vuotisjuhliaan

0
Rahilat nauttivat siitä, että lapset voivat leikkiä kotitalon pihalla ja takapihalta pääsee metsään. Kuvassa Teija ja Erkki Rahila sekä lapset Adele (sylissä), Mikael ja Ella.

Kolme lasta kurkkii omakotitalon portaikosta. Eteisessä odottaa vanhimman, ekaluokkalaisen Ellan koulureppu. Alle kouluikäiset Adele ja Mikael jäävät viettämään vielä kotipäivää äitinsä Teija Rahilan kanssa.

Rahiloiden perhe on asunut Kangasalla Vatialassa kuusi vuotta. Koti on perheen isän Erkki Rahilan lapsuudenkoti.

– Asuimme aikaisemmin Laukontorilla Tampereella unelmakerrostalossa. Kun Mikael syntyi, neliöt loppuivat kesken. ­Kiertelimme katsomassa taloja ja tontteja. Lopulta pyysimme myös Erkin kotitalon pohjapiirustukset, Teija kertoo.

Talo kiinnosti, mutta se vaati melko mittavaa remonttia: tarvittiin lisää makuuhuoneita ja huoneiden uudelleen järjestämisestä. Erkkiä ja Teijaa jännitti, hyväksyvätkö Erkin vanhemmat suunnitellut muutokset.

Sopuun päästiin ja perheet vaihtoivat asuntoja: Erkki muutti perheineen lapsuudenkotiin, ja hänen vanhempansa siirtyivät asumaan Laukontorille.

Tampereella koko ikänsä asuneelle Teijalle muuttaminen naapurikaupunkiin, lähiömäiselle alueelle tuntui isolta muutokselta.

– Kyllä siihen kesti tottua. Vieläkin on joskus kaipuu keskustaan. Siellä asuessa kun astui ulos ovesta, kaikki oli siinä. Ehtona tänne muuttamiselle olikin, että minulla pitää olla auto, Teija naurahtaa.

Myös Erkki joutui totuttelemaan vanhempiensa kavereiden naapuriin muuttamiseen.

Perhe halusi remontoida 1980-luvun alussa rakennetun talon perusteellisesti paitsi käytännön syistä myös siksi, että se tuntuisi yhteiseltä, uudelta kodilta.

– En halunnut muuttaa toisten kotiin, vaan kotiin joka on yhteinen, Teija miettii.

Perheen talo on päättyvän tien viimeinen. Tontilla on iso piha ja sen reunasta alkaa metsä.

Teija ja Erkki kokevat, että sijainti onkin lasten kannalta oikea unelma. Laukontorille kun ei oikein voisi päästää lapsia vapaasti leikkimään.

– On kiva, kun takapihalta pääsee suoraan retkelle, Erkki toteaa.

Myös liikunnallinen Teija on oppinut nauttimaan metsän läheisyydestä.

– Nyt on jo löytynyt tietyt lenkkipolut.

Rahiloiden mukaan alueen ainoa huono puoli on, ettei naapuritaloissa asu perheen lasten kanssa samanikäisiä lapsia. Leikkikavereita on kuitenkin löytynyt Ellan aloitettua koulun. Hänen kavereillaan on sisaruksia, joista on seuraa myös Mikaelille ja Adelelle.

Rahilat asuvat alueella, josta osa sijoittuu Tampereen puolelle. Etenkään Teijalle ei ole siksi syntynyt kovin vahvaa kangasalalaista identiteettiä. Perhe identifioi itsensä enemmänkin tamperelaiskangasalaiseksi.

Erkki ja Teija kertovat, että kaverit suhtautuivat heidän muuttoonsa kahtalaisesti. Vaikka Rahilat asuvat kivenheiton päässä vilkkaasti liikennöidyltä ykkösen bussilinjalta, osa kavereista on kokenut, että käymään on vaikea tulla.

– Toisaalta kaksi ystäväämme ovat muuttaneet myös Kangasalle, pariskunta kertoo.

Molemmat ystävistä ovat vieläpä Erkin tavoin kangasalalaistaustaisia.

 

Syntymäpäiviään viettävä omakotiyhdistys kaipaa nuoria tekijöitä

Vatialan omakotiyhdistys juhlii toukokuussa 70-vuotisjuhliaan. Yhdistys kattaa Liutun, Nattarin, Lemetyn ja Lamminrahkan pienalueet. Vuoden 2017 lopussa Vatialan alueella asui lähes 5 300 kangasalalaista.

Vatialan omakotiyhdistys perustettiin vuonna 1949 Eerolan omakotiyhdistyksen nimellä. Pari vuotta myöhemmin se sai nykyisen nimensä. Yhdistys on toiminut aktiivisesti vuosien aikana järjestämällä alueen asukkaille vapaa-ajantoimintaa ja edistämällä myös alueen infran kehittymistä sekä ottamalla kantaa alueen rakentamiseen.

Esimerkiksi vuonna 2014 yhdistys kamppaili alueen kirjaston puolesta. Se tuotti hedelmää, sillä kirjasto avattiin lopettamispäätöksen jälkeen uusissa tiloissa.

Vaikka yhdistyksen toiminta on monipuolista pikkujouluineen ja teatterimatkoineen, nuoria ja lapsiperheitä on kaivattu ja houkuteltu mukaan toimintaan.

– Saimme muutaman nuoren mukaan johtokuntaan. Heiltä saa ideoita. Olemme sitten vähän kuin tuutoreina nuoremmille, Liisa Kahiluoto yhdistyksestä iloitsee.

Erkki ja Teija Rahilan mielestä toiminnan suuntaaminen myös nuoremmille jäsenille on hyvä juttu. Erkkiä on houkuteltu myös mukaan omakotiyhdistyksen johtokuntaan.

 – Jos ensi vuonna sitten, hän tuumii.

Vatialan omakotiyhdistyksen koko perheen 70-vuotisjuhlat Pitkäjärven koululla 18.5.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.