Vauvaa ja vähän isompaakin lasta on kätevä kuljettaa kantoliinassa

0
Kantoliinassa pienen kuljettaminen onnistuu myös paikoissa, joihin ei kärryillä pääse. Lisäksi molemmat kädet jäävät vapaaksi. Niina Taskinen retkeilee esikoisen kanssa. Kuva: Timo Taskinen

Niina Taskinen ei päästä itseään helpolla. Toista lastaan odottava nainen paukuttaa kangaspuita viitisen tuntia päivässä, vaikka raskausviikkoja on jo yli 30.

Puuvillaisen kantoliinan mallikaan ei ole helpoin mahdollinen: ruutukuviossa on seitsemää väriä ja käytössä ovat neljät polkimet. 

Kolmessa viikossa syntyi yli kuusi metriä kangasta, ja loput pari metriä tulevat nopeasti. Kun malli on piirtynyt muistiin, kutoessa voi keskittyä omiin ajatuksiinsa.

– En ole mikään lastenvaunujentyöntäjä luonteeltani. En jaksa etsiä hissiä tai kiertää raputtomia reittejä. Helppouden nimissä kannan edelleen 2-vuotiasta esikoista kantoliinassa. Hän kulkee metsäpolkuretkilläkin mukavasti selässä, kun vauvamaha tasapainottaa edessä, Taskinen naurahtaa.

TASKINEN ompelee ja tekee erilaisia käsityöprojekteja, mutta tuleva kudelma on vasta hänen toinen kudontatyönsä. 

Ensimmäisen liinan hän teki kurssilla, silloinkin raskaana ollessaan.

– Tykkään tehdä itse, luoda uutta ja haastaa itseäni. Näin ainakin saa mieleisen. Lisäksi käsinkudotulla ja kaupasta ostetulla konekudotulla liinalla on selvä tuntumaero, Taskinen tietää.

Kangasalan taitokeskuksen Liisa Huppusesta on ollut mukava huomata, että nuoret tekijät uskaltavat mattojen ja poppanoiden sijaan tarttua myös monimutkaisempiin töihin.

Taskisen mukaan suunnittelu ja värien sovittaminen toisiinsa olivat tehtävän vaikein osio. 

Tämänkertaista käsityöprojektia hän työsti mielessään liki vuoden. Vaikutteita ja inspiraatiota hän etsi muiden kutomista liinoista ja Pinterestin kuvista.

TASKISEN innostus kantoliinailuun lähenee hurahtamista. 

Hän on aktiivina Tampereen seudun kantajissa, missä hän opastaa kantoliinailusta kiinnostuneille erilaisia sidontatekniikoita lapsen kuljettamiseen.

– En löytänyt kantamisesta mitään lastenkirjaa, joten tein omakustanteen. Kyydissä keikkuen-kirjan runot ja piirustukset ovat omiani ja mieheni Timo Taskinen taittoi kirjan, Taskinen kertoo.

Bioanalyytikkona toimiva Taskinen halusi tehdä tulevalle lapselle oman liinan, vaikka esikoisen merinovillaliina on vielä hyvässä kunnossa. 

Eripituiset ja eri materiaalista valmistetut liinat sopivat eri vuodenaikoihin ja eri tilanteisiin.

– Voisin antaa liinat myöhemmin lapsille, jos he osaavat arvostaa käsityötä. Muussa tapauksessa katkaisen kankaan ja teen niistä vaikka torkkupeitot, Taskinen suunnittelee.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.