Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Vehoniemenharjun virkistyskäyttöä suunnitellaan luonnon ehdoilla

Vehoniemenharjun maisemointia ja virkistyskäyttöä koskeva suunnitelmaehdotus on valmistunut. Ehdotuksessa sovitetaan yhteen vaurioituneen harjumaiseman eheyttämistä ja harrastustoimintaa. Suunnitelma koskee kaupungin­ pääosin omistamaa, noin 22 hehtaarin kokoista entistä maa-ainesten ottoaluetta.

Uutiset - 17.10.2018 kello 10.38
Kangasalan Sanomat
Vehoniemenharjun virkistyskäyttöä suunnitellaan luonnon ehdoilla
Suunittelijan visiossa patikoijat voivat istahtaa ihailemaan niittyä, jonka kasvillisuuden väritys vaihtuu. Piknikviltin voi levittää myös niitylle. Kuva: Ruut Rabinowitsch-Jokinen.

Mustalukon ja Vehoniemen kylän läheisyydessä sijaitsevan alueen vauriot ovat syntyneet 1980-luvulla alkaneen maa-ainesten oton seurauksena.

– Maiseman palautumista on tarkoitus edesauttaa harjuluonnon ehdoilla ja alueen erityispiirteitä vahvistamalla. Tavoitteena on sekä luonnon että virkistyskäytön monimuotoisuus, kaupungin suunnittelija Ruut Rabinowitsch-Jokinen kertoo.

Nyt jo alkajaisiksi alueelle on rakennettu laavu.

Harjun erityispiirteitä ovat esimerkiksi paljaat, paahteiset rinteet ja niityt.

– Ajatuksena on kylvää niityille kasvillisuutta niin, että väritys muuttuu vaiheittain. Niityt eivät kuitenkaan ole vain ilo silmälle, vaan ne on tarkoitettu käyttöön; piknikpaikaksi, leijan lennättämiseen tai mitä vain ihmiset haluavat kauniilla kukkakedolla tehdä.

Yksi niityn osa voitaisiin varata droonien eli kauko-ohjattavien­ helikoptereiden lennätykselle. Toiminta vaatii kuitenkin oman ylläpitäjän.

Alueen virkistyskäyttöön on saatu ideoita eri toimijoilta, yrittäjiltä, harrastajilta, maanomistajilta ja myös kaupungin johdolta. Kaupungin strategiassa Vehoniemi, Kaivanto ja Sarsa ovat keskeisiä matkailun ja virkistyksen kehittämisalueita.

Monitoiminiittyjen ja levähdyspaikkojen lisäksi suunnitelmaluonnoksessa on reittejä patikoijien, hiihtäjien, pyöräilijöiden ja ratsastajien käyttöön. Kulkua halutaan ohjata nimenomaan merkityille reiteille.

– Suunnitellut polut ulottuvat osittain yksityisille maille. Varsinaisesta toteuttamisesta neuvotellaan aina erikseen, Rabinowitsch-Jokinen huomauttaa.

Lisäneuvotteluja vaati myös alueelle hahmoteltu koirakenttä, joka toteutuu vain, jos hankkeelle löytyy yhteistyökumppani.

Suunnitelmassa on huomioitu myös retkihiihdon laskurinteet ja polkupyöräilijöiden taitorata.

– Molemmat sopivat hyvin kumpuilevaan rinnemaastoon. Rinne ja rata halutaan kuitenkin sijoittaa niin, että maasto pysyy mahdollisimman luonnontilaisena.

Rabinowitsch-Jokinen tähdentää, että vastavalmistunut suunnitelma on tarkoitettu lähtökohdaksi.

– Toteutus vaatii yhteistyötä eri toimijoiden kesken sekä arvokkaan pohjavesialueen ja maisemallisesti herkän ympäristön huomioimista, hän sanoo.

https://www.kangasala.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu/aluehankkeet/vehosyrja/

Suunnitelmasta voi esittää mielipiteensä 5.11. saakka. Vuorovaikutustilaisuus järjestetään tiistaina 23.10. kello 17–18 kaupunginvirasto 2:n, Urheilutie 13, koulutustilassa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös