Vesalaiset ovat vieneet lukutaitoa ja Raamattuoppia Nepalin köyhille lapsille

0
Olavi ja Marja Vesalainen tekivät lhomien parissa lähetys- ja käännöstyötä 33 vuoden ajan. Sylissä olevaan Nepalin karttaan on merkitty kohteet, joissa Whycliffe-järjestö on tehnyt lähetystyötä.

Vuoristoisessa Nepalissa on 40–50 kieltä, lähes jokaisessa laaksossa on omansa. Kun Suomen Vapaakirkon lähetystyöntekijät Marja ja Olavi Vesalainen 1970-luvulla saapuivat Nepaliin, oli usean kielen parissa jo käynnissä Raamatunkäännöshanke.
Lhomien keskuudessa käännöstyötä ei kuitenkaan oltu vielä tehty lainkaan. He päätyivät tekemään elämäntyönsä lhomien parissa. 

Omalla äidinkielellä kirjoitettu Raamattu vahvistaa seurakuntaa ja on apuna evankelioinnissa. Se voi myös toimia avaimena lukutaidon opettamiseen. Ennen varsinaisen käännöstyön aloittamista Vesalaiset joutuivat kuitenkin opettelemaan nepalin kieltä.
– Se oli kuin silta lhominkieleen ja kulttuuriin. Nepalin maaseudulla ei silloin englantia juurikaan osattu, Marja sanoo.

Marja ja Olavi ovat sitä mieltä, että peruskoulun alussa pitäisi tarjota opetusta myös vähemmistökielellä.
– Nepalin valtio ja opetusministeriö yrittivät kauan väkisin ajaa opetusta nepaliksi kaikille tasoille. Nyt lhominkieli on otettu käyttöön toisena kielenä esikoulussa ja ala-asteella, ja viranomaisetkin ovat huomanneet, että se on lapsille hyväksi, Olavi sanoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.