Vesi matkaa valvovien silmien alla

0
Henri Heikkinen kaukovalvoo Rikun vedenkäsittelylaitosta Kangasalan Veden toimistolla.

Kangasalan kahden päävedenottamon kautta kulkee vuorokaudessa 6 000 kuutiota pohjavettä. Rikun ja Raikun lisäksi Kuhmalahdelle vettä tuottaa pienempi Lintusyrjän vedenottamo.

– Tänä vuonna myös Vehkajärvelle tulee pieni vedenottamo, Kangasalan Veden käyttöpäällikkö Mauno Annala kertoo.

Ennen lasiin päätymistä vesi käsitellään. Vedenottamolla vesi alkaloidaan soodalla eli sen pH-arvoa nostetaan noin 6,5:sta 7,5–8,1 välille. Näin miedosti hapan vesi ei pääse kuluttamaan verkoston metalliosia. Kotitalouksien kalkkisaostumista on välillä osoiteltu vedenottamoiden suuntaan, mutta turhaan.

– Emme käytä kalkkia, ainoastaan soodaa, Annala painottaa.

Laitoksessa vesi käsitellään uv-valolla mahdollisten eliöiden tuhoamiseksi. Veteen myös lisätään hieman klooria vedenlaadun varmistamiseksi.

– Natriumhypokloriittia on vesijohtovedessä hyvin vähän, 0,1 milligrammaa litrassa.

Ennen verkostoon päätymistä vedestä poistetaan vielä rautaa ja mangaania, jotka vaikuttavat veden makuun ja kertyvät putkistoihin.

VETTÄ ei pelkästään käsitellä, vaan sen laatua tarkkaillaan jatkuvasti.

– Vedenottamoilta otetaan noin 340 ja verkostoista 450 näytettä vuodessa. Yhteenveto analyysien tuloksista on luettavissa meidän nettisivuilla.

 Viime aikoina keskustelua herättänyt mikromuovi on niin uusi asia, ettei sen esiintymistä Suomen talousvesissä ole vielä tutkittu. Annala arvelee riskin olevan suhteellisen pieni pohjavesilaitoksilla, koska vesi suodattuu maaperän kautta. Mutta arvelu ei ole tiedon väärti, joten ei auta muu kuin odottaa.

– Ohjeistukset tulevat varmasti aikanaan, kun on ensin selvitetty, onko mikromuovia Suomessa, kuinka paljon ja miten se vaikuttaa terveyteen.

KANGASALLA on vesijohtovesiverkostoa yli 400 ja viemäriä noin 330 kilometriä. Molemmat kulkevat maan alla. Osa putkista on 1950-luvulta, kun vesihuollon rakentaminen Kangasalla alkoi. Ennakoivaa kunnossapitoa tehdään jatkuvasti, riskikartoitukset ovat olemassa ja tarvittaessa vettä saadaan Tampereelta.

Mahdollisuus vesikriisiin on hyvin pieni, mutta silti olemassa.

– Se olisi pitkän tapahtumaketjun tulos ja monen asian summa. Kangasalla on hyvää, turvallista ja terveellistä vettä, jota valvotaan ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Kangasalan vesijohtovesi otetaan pohjavedestä toisin kuin esimerkiksi Tampereella, jossa se on peräisin pintavesistä. Tarkimmat saattavat huomata vesissä makueroja.

– Se on makuasia, mutta mielestäni pohjavesi on parempaa. Pintavesissä eli järvissä on enemmän humuksia ja kiinteitä partikkeleita.

Vuodenajoilla ei ole vaikutusta vesijohtoveteen, mutta hetkellisesti laatuun saattaa vaikuttaa lähialueella meneillään olevat putkityöt. Silloinkin tilanne on yleensä hetkellinen ja vesi paranee juoksuttamalla.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.