Vesijärvelle merkittiin jääravien rata

0
Lauantaiset radanmerkkaustalkoot Vesijärvellä alkoivat jään vahvuuden mittauksella. Ylikonstaapeli Samuli Piiroinen ja vanhempi konstaapeli Jari Mäki (kuvassa) tekivät mittauksen kahdesta paikasta. Toisessa jäätä oli 22 ja toisessa 19 senttiä.

Vesijärvellä pidetään jääravit maaliskuun ensimmäisenä lauantaina. Tulevalle kilpailualueelle Vesaniemen edustalle merkittiin viikonloppuna rata havuilla ja aurauskepeillä.

Radanmerkintätalkoiden aikana jään päällä oli vajaa kymmenen senttiä vettä, ja lisää tuli taivaalta. Sääennusteet kuitenkin lupaavat talvisia pakkasia, joten raveja ajatellen tilanne ei ole huono.

– Tännehän on tulossa aivan unelmajää, hehkutti rata-asiantuntijana mukana ollut Jussi Uosukainen Nokialta.

Uosukaisella on pitkä kokemus jääraveista, hän on ollut järjestämässä niitä Ikaalisissa parinkymmenen vuoden ajan.

– Tarvittavassa huviluvassa on ehtona, että radalla on jäätä vähintään 45 senttiä. Hevosilla on kavioissaan hokkikengät, jotka pitävät hyvin liukkaalla.

Kun ravirata on merkitty jäälle ja sitä hoidetaan tulevia kilpailuja varten, ei rataa saa turmella. Niinpä esimerkiksi pilkkijöille ei ole sallittua tehdä pilkkiavantoja radalle. Rataa pidetään lumesta vapaana, jotta jää vahvistuisi.

Radan pituus on tasan kilometri. Sillä on leveyttä 20 metriä. Lähtöalueella leveys on 22 metriä.

JÄÄRAVIT järjestää Kangasalan raviyhdistys yhteistyössä Oriveden hevosjalostus– ja raviseuran kanssa. Talkooapua tulee myös Hämeenkyrön hevosjalostusyhdistykseltä.

Edellisistä jääraveista Kangasalla on vierähtänyt jo kymmenen vuotta. Kyseessä on kuitenkin perinteikäs tapahtuma, takavuosikymmeninä jääraveja pidettiin usein esimerkiksi Kirkkojärvellä.

– Kolmesta neljään tuhatta henkeä on sopiva yleisötavoite, Kangasalan raviyhdistyksen aktiivi Janne Bährend heittää.

– Haastamme Ideaparkissa pidettävät lumiravit. Tavoitteenamme on saada tänne enemmän väkeä.

Jääraveissa on tarkoitus juosta yhdeksän lähtöä, joista kaksi on poneille. Yhdessä lähdössä voi olla enintään 12 hevosta. Startit ovat volttilähtöjä.

Raveihin tulossa olevien ohjastajien nimilista kertoo paljon alan harrastajille: muiden muassa Seppo Sarkola, Joni-Petteri Irri, Niko Jokela ja Ari Kela.

Varsinaisten kilpalähtöjen lisäksi luvassa on Bährendin mukaan monenlaista ohjelmaa. Julkkisvieraitakin on tulossa, ainakin Jari Isometsä sekä Hönttä & Toippari.

– HIENOA, että vanhaa jääraviperinnettä elvytetään, iloitsee Pohjois-Hämeen Hippoksen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Markku Meurman.

Hän muistaa hyvin jääravien suosion esimerkiksi 1960-luvulla, jolloin Kirkkojärvellä ravattiin monena talvena.

– Yksi syy jääravien vähyyteen on ollut viime vuosien huono jäätilanne, Meurman arvioi.

Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvisen mielestä Vesaniemi sopii erinomaisesti jääravien pitopaikaksi.

– Se on lähellä keskustaa ja helposti saavutettavissa. On muutenkin tärkeää, että Vesijärvestä saadaan monipuolinen ulkoilu- ja vapaa-ajan paikka kangasalalaisille.

Auvisen mukaan Kangasala haluaa suhtautua myönteisesti hevosiin myös elinkeinotoimintana. Ajatus hevosystävällisestä kaupungista on saanut lisää pontta strategisissa suunnitelmissa.

– Hevostaloutta on tarkoitus kehittää. Siinä on vielä hyödyntämättömiä mahdollisuuksia.

Jääravit Vesaniemessä lauantaina 3. maaliskuuta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.